liliana11 a scris:
ca sa poti sa favorizezi in infractor trebuie ca S sa fie infractor, declarat infractor, adica condamnat, S este departe de a fi condamnat ! mare atentie..... Unde e infractorul? Care infractor? Momentan nu a fost nimeni condamnat, Nu poti favoriza pe cineva care nu e infractor.
V-as contrazice eu. Conform art. 264 Cod Penal, ajutorul dat unui infractor fara o intelegere stabilita inainte sau in timpul savarsirii infractiunii, pentru a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii, se pedepseste.
Asadar, interprentand teleologic norma legala, respectiv dupa finalitatea, scopul urmarit de legiutor la redactarea ei, observam ca textul nu conditioneaza retinerea calitatii de infractor de existenta unei hotarari de condamnare.
Infractorul este persoana care a comis o infractiune, fapt care se poate retine chiar si in lipsa unei hotarari definitive de condamnare. Putem usor sa ne imaginam ipoteza in care dumneavoastra, pe strada fiind, furati o poseta aflata asupra unei doamne, va observa un politist care va urmareste (infractiune flagranta, deci), eu trec cu masina pe langa dumnevoastra si, avand intentia sa fac "o fapta buna", opresc, va iau si demaram ca la Monte Carlo, doar pentru ca mie mi s-a parut amuzanta fapta dumneavoastra, toate acestea fara ca eu sa va cunosc personal. Oare nu as zadarnici eu urmarirea penala, si, pe cale de consecinta si judecata sau executarea pedepsei?
Chiar si in sensul in care am lua in discutie ipoteza pe care o expuneti dumneavoastra, in speta, C si P ar urma la fel de bine sa fie cercetati sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizare a infractorului, chiar dupa condamnarea lui S. Asadar, ei nu sunt pusi la adapost de tragerea la raspundere penala, indiferent de felul in care privim problema.
In schimb, colaborarea cu organele judiciare poate fi avuta in considerare ca circumstanta atenuanta la pronuntarea unei hotarari. Daca este sa fim rigurosi, aceasta ar fi conduita cea mai oportuna. Parerea mea...