avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Activitate pavelescu25

Activitate pavelescu25

Răspuns la discuția Formularul E104
Multumesc mult pentru raspuns .

Dar problema era daca acest formular se elibereaza si titularilor de pensie .

Din legislatie rezulta ca E104 este folosit de instituţia dintr-un nou stat de muncă pentru a permite deschiderea drepturilor la prestaţiile de boală, de maternitate şi de deces (alocaţii), atunci când un lucrător începe o activitate într-un stat şi nu îndeplineşte condiţiile de deschidere de drepturi în acel stat pentru a putea pretinde la aceste prestaţii.

Mie ca pensionar mi s-au deschis drepturile la prestatii de boala prin formularul E121 ( atestat care permite atat titularului de pensie sau de renta, cat si membrilor familiei acestuia, fie ca isi au sau nu resedinta impreuna cu acesta, sa beneficieze de prestatiile in natura de boala sau maternitate, acordate in numele institutiei competente de catre institutia de la locul de resedinta, in conformitate cu prevederile legislatiei pe care aceasta din urma o aplica )


Deci ...E104 se poate elibera si pentru pensionar ?

Multumesc inca o data .
Sunt pensionar la limita de varsta cu decizie din anul 1993 . De o luna sunt plecat in Austria, impreuna cu sotia , tot pensionara la limita de varsta , la fiica noastra . Aici ne-am depus actele de sedere si de la Autoritatea pentru straini ne cere formularul E104.

Fiica mea a cautat pe internet si a citit urmatoarele despre acest formular :

Ordinul 592/2008 al presedintelui CNAS pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 883/2004 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii, precum şi a Regulamentului (CEE) nr. 987/2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 883/2004, precizează la SECŢIUNEA a 5 - a :
- Art. 14.
(1) Formularul E 104 totalizeaza perioadele de asigurare realizate pe teritoriul a doua sau mai multe state membre.
(2) Atunci cand un lucrator salariat sau independent incepe o activitate intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European si nu indeplineste conditiile de deschidere de drepturi la prestatii de boala si maternitate in acel stat, pentru a putea beneficia de aceste prestatii prezinta institutiei din noul stat de munca sau de domiciliu formularul E104 care specifica perioadele de asigurare realizate sub incidenta legislatiei la care a fost supus ultima data.


Intrebarea este :

1. Ce documente trebuie depuse pentru eliberarea acestui formular , avand in vedere ca noi suntem pensionari ?

In acest ordin se specifica documentele necesare pentru eliberarea lui E104 : copie dupa cartea de munca , etc... ( de ce se specifica in ordin ca se elibereaza doar lucratorilor salariati sau independenti care incep o activitate intr-un stat membru ? nu se elibereaza si pentru pensionari ? )

Va multumesc mult pentru un raspuns urgent !

Buna ziua ,

Ma numesc Pavelescu Ion , am 30 de ani si sunt salariat, deci persoana asigurata in Romania . M-am deplasat intr-o excursie in Turcia , si in penultima zi de concediu de odihna am patit un necaz . Am alunecat pe scari si mi-am fracturat piciorul . M-am dus de urgenta la spitalul de stat din Istanbul , dar cei de acolo m-au spitalizat pentru investigatii urgente , deoarece am facut si un accident vascular cerebral . Am fost spitalizat 15 zile . Mi-au dat un certificat de concediu medical pentru a-mi ajuta in Romania.

Intrebarea mea este urmatoarea : cine imi poate elibera certificat de concediu medical pentru incapacitate de munca pentru aceasta perioada cat am stat in spital in Turcia ( angajatorul vrea certificat de concediu medical eliberat de medical curant din Romania ) si cine imi elibereaza in continuare certificate de concediu medical ?

Am studiat si eu legislatia in vigoare si am constatat urmatoarele :

1. Conform prevederilor Art.33 din Ordinului MS/CNAS 60/32/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate : « Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pe duratele prevăzute de lege”. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de către medicii curanţi, în termen de maximum 5 zile de la data obţinerii avizului de la direcţiile de sănătate publică.
2. Art.33^1 din acelasi Ordin spune ca Prevederile art.33 nu sunt aplicabile persoanelor care intra in campul personal de aplicare a Ordinului CNAS 592/2008 , cu modificarile si completarile ulterioare. Am cautat documentatie privind acest ordin al CNAS si am constat ca : Ordinul presedintelui CNAS Nr. 592 din 26 august 2008 aproba aplicarea Normelor metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii Europene , precum şi a Regulamentului (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 .
3. In acelasi timp , Turcia nu este stat membru al Uniunii Europene , deci cazul nu intra sub incidenta Ordinului CNAS 592/2008 .
4. Am mers mai departe cu investigatiile : Turcia si Romania au semnat un Acord . Conform Aranjamentului administrativ , semnat la Bucuresti la 30 mai 2003 pentru aplicarea Acordului dintre Romania si Republica Turcia in domeniul securitatii sociale , aprobat prin HG 1311/13.11.2003 si de Normele metodologice de aplicare a Acordului dintre Romania si Republica Turcia aprobate prin Decizia presedintelui CNAS nr.119/27.02.2003, cu modificarile si completarile ulterioare , Art.3 si Art 30 din Decizia Nr. 89 din 2 februarie 2004 privind modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 119/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Acordului dintre România şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale : „ Persoana angajată conform legislaţiei din România şi membrii săi de familie, în cursul unei şederi temporare pe teritoriul Republicii Turcia, beneficiază de tratament medical de urgenţă în caz de boală şi maternitate. Prestaţiile se acordă pe cheltuiala instituţiei competente din România. Pentru prestaţiile de boală şi maternitate acordate cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Republicii Turcia, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate primeşte din partea organismului de legătură din Republica Turcia (SSKB) cererea de decontare, însoţită de formularele TR/R10, şi transmite caselor de asigurări de sănătate formularele TR/R 10 în vederea verificării îndeplinirii condiţiilor necesare pentru a beneficia de prestaţii medicale .
5. Bun. Deci ce concluzie am tras ? In cazul in care doresc decontarea serviciilor medicale care mi s-au efectuat in Turcia sa ma prezint la Casa de Asigurari de sanatate unde angajatorul plateste contributia pentru FNUASS .

Revin cu intrebarile urmatoare :
- Trebuie sa prezint un dosar cu acte doveditoare traduse si autentificate si cu certificatul medical emis spitalul din Turcia la Directia de Sanatate Publica , care imi va da avizul ?
- Medicul curant imi va elibera apoi un certificat de concediu medical cu avizul Directiei de Sanatate Publica in baza actului medical emis de spitalul din Turcia ?
- CNAS imi va plati tratamentul medical de urgenta de care am beneficiat pe teritoriul Turciei ( in baza acordului incheiat intre Turcia si Romania) ?

Va rog din suflet sa ma lamuriti .

Cine imi elibereaza Certificatul de Concediu medical de la data producerii incapacitatii mele de munca (in Turcia ) si in continuare ?
Cine imi deconteaza serviciile medicale de care am beneficiat acolo ?

Cu respect,
Ion Pavelescu
Răspuns la discuția Formular E106
Ordinul nr. 592/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 883/2004 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii, precum şi a Regulamentului (CEE) nr. 987/2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 883/2004, precizează la SECŢIUNEA a 6 - a,
Formularul E 106 " Atestat privind dreptul la prestaţiile în natură ale asigurării de boală-maternitate în cazul persoanelor care îşi au reşedinţa într-un alt stat decât statul competent"

Formularul E 106 este solicitat de lucrător, şomer sau student casei de asigurări în evidenţa căreia acesta este înregistrat ca persoană asigurată de boală sau maternitate.
• Dacă lucrătorul sau studentul nu prezintă acest formular, instituţia de la locul de reşedinţă poate să îl solicite casei de asigurări, prin intermediul formularului E 107.
• Dacă şomerul nu prezintă acest formular, instituţia de la locul de reşedinţă al membrilor familiei îl poate solicita casei de asigurări, prin intermediul formularului E 107.
• Casa de asigurări completează partea A a formularului E 106 şi înmânează două exemplare asiguratului sau le transmite instituţiei de la locul de reşedinţă, dacă formularul este întocmit la cererea acesteia.
• Perioada de valabilitate a formularului este de un an, cu posibilitatea prelungirii anuale a valabilităţii acestuia. Formularul poate fi emis şi pentru perioade mai mici de un an.

Documentele necesare persoanei asigurate în vederea obţinerii formularului E 106 sunt:
a) copie de pe cartea/buletinul de identitate sau de pe certificatul de naştere;
b) dovada reşedinţei în alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European decât statul competent; pentru persoanele care nu pot face dovada reşedinţei anterior plecării, se pot lua în considerare contractul de muncă, documentul de detaşare, ordinul emis de ministru sau orice document care face dovada şederii obişnuite pe teritoriul statului membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European;
c) dovada că urmează o formă de învăţământ în statul de reşedinţă, în cazul studentului;
d) formularul E 101 şi/sau formularul E 102, în cazul lucrătorului detaşat, prevăzut la art. 14 paragraful 1 lit. a) din Regulamentul (CEE) nr. 883/2004 (salariat) sau la art. 14 bis paragraful 1 lit. a) din acelaşi regulament (lucrător independent), precum şi în caz de pluriactivitate şi în caz de detaşare excepţională potrivit art. 17 din Regulamentul (CEE) nr. 883/2004;
e) dovada că persoana respectivă nu este asigurată potrivit legislaţiei statului de reşedinţă.

În concluzie, trebuie să mergeţi la CAS în evidenţele căreia vă aflaţi ca asigurat de sănătate pe teritoriul României şi să solicitaţi formularul care permite dreptul la prestaţiile în natură ale asigurării de boală-maternitate în cazul persoanelor care îşi au reşedinţa într-un alt stat decât statul competent".

ATENTIE !
Incepand cu 01.10.2010 se vor elibera documentele portabile S1, S2, şi S3 emise în aplicarea Regulamentului (CE) nr.883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială modificat prin Regulamentul (CE) nr. 988/2009 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială si de stabilire a conţinutului anexelor acestuia şi Regulamentul (CE) nr.987/2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004.

Documentul portabil S1 va fi emis în locul formularelor europene E106, E109, E120 şi E121 .

Buna ziua ,

Ma numesc Pavelescu Ion , am 30 de ani si sunt salariat, deci persoana asigurata in Romania . M-am deplasat intr-o excursie in Turcia , si in penultima zi de concediu de odihna am patit un necaz . Am alunecat pe scari si mi-am fracturat piciorul . M-am dus de urgenta la spitalul de stat din Istanbul , dar cei de acolo m-au spitalizat pentru investigatii urgente , deoarece am facut si un accident vascular cerebral . Am fost spitalizat 15 zile . Mi-au dat un certificat de concediu medical pentru a-mi ajuta in Romania.
Intrebarea mea este urmatoarea : cine imi poate acorda banii pentru incapacitate de munca pentru aceasta perioada cat am stat in spital in Turcia ( angajatorul vrea certificat de concediu medical eliberat de medical currant din Romania ) si cine imi elibereaza in continuare certificate de concediu medical ?

Am studiat si eu legislatia in vigoare si am constatat urmatoarele :

1. Conform prevederilor Art.33 din Ordinului MS/CNAS 60/32/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate : « Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pe duratele prevăzute de lege”. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de către medicii curanţi, în termen de maximum 5 zile de la data obţinerii avizului de la direcţiile de sănătate publică.
2. Art.33^1 din acelasi Ordin spune ca Prevederile art.33 nu sunt aplicabile persoanelor care intra in campul personal de aplicare a Ordinului CNAS 592/2008 , cu modificarile si completarile ulterioare. Am cautat documentatie privind acest ordin al CNAS si am constat ca : Ordinul presedintelui CNAS Nr. 592 din 26 august 2008 aproba aplicarea Normelor metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii Europene , precum şi a Regulamentului (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 .
3. In acelasi timp , Turcia nu este stat membru al Uniunii Europene , deci cazul nu intra sub incidenta Ordinului CNAS 592/2008 .
4. Am mers mai departe cu investigatiile : Turcia si Romania au semnat un Acord . Conform Aranjamentului administrativ , semnat la Bucuresti la 30 mai 2003 pentru aplicarea Acordului dintre Romania si Republica Turcia in domeniul securitatii sociale , aprobat prin HG 1311/13.11.2003 si de Normele metodologice de aplicare a Acordului dintre Romania si Republica Turcia aprobate prin Decizia presedintelui CNAS nr.119/27.02.2003, cu modificarile si completarile ulterioare , Art.3 si Art 30 din Decizia Nr. 89 din 2 februarie 2004 privind modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 119/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Acordului dintre România şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale : „ Persoana angajată conform legislaţiei din România şi membrii săi de familie, în cursul unei şederi temporare pe teritoriul Republicii Turcia, beneficiază de tratament medical de urgenţă în caz de boală şi maternitate. Prestaţiile se acordă pe cheltuiala instituţiei competente din România. Pentru prestaţiile de boală şi maternitate acordate cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Republicii Turcia, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate primeşte din partea organismului de legătură din Republica Turcia (SSKB) cererea de decontare, însoţită de formularele TR/R10, şi transmite caselor de asigurări de sănătate formularele TR/R 10 în vederea verificării îndeplinirii condiţiilor necesare pentru a beneficia de prestaţii medicale .
5. Bun. Deci ce concluzie am tras ? In cazul in care doresc decontarea serviciilor medicale care mi s-au efectuat in Turcia sa ma prezint la Casa de Asigurari de sanatate unde angajatorul plateste contributia pentru FNUASS .

Revin la intrebarile mele :
- Trebuie sa prezint un dosar cu acte doveditoare traduse si autentificate si cu certificatul medical emis spitalul din Turcia la Directia de Sanatate Publica , care imi va da avizul ?
- Medicul curant imi va elibera apoi un certificat de concediu medical cu avizul Directiei de Sanatate Publica in baza actului medical emis de spitalul din Turcia ?
- CNAS imi va plati tratamentul medical de urgenta de care am beneficiat pe teritoriul Turciei ( in baza acordului incheiat intre Turcia si Romania) ?

Va rog din suflet sa ma lamuriti .

Cine imi elibereaza Certificatul de Concediu medical de la data producerii incapacitatii mele de munca si in continuare ?
Cine imi deconteaza serviciile medicale de care am beneficiat acolo ?

Cu respect,
Ion Pavelescu