avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Formularul E104
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Formularul E104

Sunt pensionar la limita de varsta cu decizie din anul 1993 . De o luna sunt plecat in Austria, impreuna cu sotia , tot pensionara la limita de varsta , la fiica noastra . Aici ne-am depus actele de sedere si de la Autoritatea pentru straini ne cere formularul E104.

Fiica mea a cautat pe internet si a citit urmatoarele despre acest formular :

Ordinul 592/2008 al presedintelui CNAS pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 883/2004 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii, precum şi a Regulamentului (CEE) nr. 987/2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 883/2004, precizează la SECŢIUNEA a 5 - a :
- Art. 14.
(1) Formularul E 104 totalizeaza perioadele de asigurare realizate pe teritoriul a doua sau mai multe state membre.
(2) Atunci cand un lucrator salariat sau independent incepe o activitate intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European si nu indeplineste conditiile de deschidere de drepturi la prestatii de boala si maternitate in acel stat, pentru a putea beneficia de aceste prestatii prezinta institutiei din noul stat de munca sau de domiciliu formularul E104 care specifica perioadele de asigurare realizate sub incidenta legislatiei la care a fost supus ultima data.


Intrebarea este :

1. Ce documente trebuie depuse pentru eliberarea acestui formular , avand in vedere ca noi suntem pensionari ?

In acest ordin se specifica documentele necesare pentru eliberarea lui E104 : copie dupa cartea de munca , etc... ( de ce se specifica in ordin ca se elibereaza doar lucratorilor salariati sau independenti care incep o activitate intr-un stat membru ? nu se elibereaza si pentru pensionari ? )

Va multumesc mult pentru un raspuns urgent !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:38, 24 Noiembrie 2010
Persoanele care solicita formularul E 104 vor depune la sediul caselor de asigurari o cerere insotita de urmãtoarele documente:
a) copie de pe cartea/buletinul de identitate sau de pe certificatul de nastere, dupa caz;
b) copie de pe cartea de munca sau,iîn cazul lucratorilor independenti, declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii;
c) orice alte documente care atesta perioade de asigurare pentru boala sau maternitate.


Multumesc mult pentru raspuns .

Dar problema era daca acest formular se elibereaza si titularilor de pensie .

Din legislatie rezulta ca E104 este folosit de instituţia dintr-un nou stat de muncă pentru a permite deschiderea drepturilor la prestaţiile de boală, de maternitate şi de deces (alocaţii), atunci când un lucrător începe o activitate într-un stat şi nu îndeplineşte condiţiile de deschidere de drepturi în acel stat pentru a putea pretinde la aceste prestaţii.

Mie ca pensionar mi s-au deschis drepturile la prestatii de boala prin formularul E121 ( atestat care permite atat titularului de pensie sau de renta, cat si membrilor familiei acestuia, fie ca isi au sau nu resedinta impreuna cu acesta, sa beneficieze de prestatiile in natura de boala sau maternitate, acordate in numele institutiei competente de catre institutia de la locul de resedinta, in conformitate cu prevederile legislatiei pe care aceasta din urma o aplica )


Deci ...E104 se poate elibera si pentru pensionar ?

Multumesc inca o data .
Eu cred ca da ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formular e106 Dinush Dinush Va rog sa ma ajutati si pe mine cu procedurile pentru eliberarea formularului E106. Actele necesare. Daca sediul firmei este intr-un oras, iar salariatul va ... (vezi toată discuția)
E 106 macul rosu macul rosu AM NEVOIE URGENT DE ACTE NECESARE PENTRU OBTINEREA FORMULARULUI E 106!!!!!:(( (vezi toată discuția)
Vechime munca din strainatate IoanaDana IoanaDana Buna ziua, am lucrat in Portugalia pentru un an de zile, cu contract de munca, va fi acest an considerat sau nu ca si vechime in munca in Romania? De asemenea, ... (vezi toată discuția)