avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime munca din strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime munca din strainatate

Buna ziua, am lucrat in Portugalia pentru un an de zile, cu contract de munca, va fi acest an considerat sau nu ca si vechime in munca in Romania? De asemenea, cotizatiile platite (sanatate etc) sunt recunoscute de catre Ro? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:49, 7 Noiembrie 2011
Cand veti iesi la pensie perioada lucrata in Portugalia va fi adaugata la perioada lucrata in Romania.

Veti atasa Forumularul E101.
Am intrebat la Casa de Pensii (Timis) si mi s-a spus ca am nevoie de E104.
Si o precizare, poate nu m-am exprimat destul de clar in primul mail, am lucrat in Portugalia cu contract de munca inregistrat in Portugalia, nu am fost detasata de firma din Ro.
1. Nu mai exista formularul E101 , ci formularul A1 care se foloseste numai in cazul detasarilor ...

2. Formularul E 104 totalizeaza perioadele de asigurare realizate pe teritoriul a doua sau mai multe state membre. Formularul E 104 este un atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de muncă sau reşedinţă, extrem de util în cazul celor care vor să se integreze în sistemul asigurărilor sociale într-o ţară din Uniunea Europeană. Documentul permite obţinerea de drepturi în ceea ce priveşte tratamentele, drepturile ce revin în cazul aducerii pe lume a unui copil sau în caz de deces atunci când un lucrător începe o activitate într-un stat şi nu îndeplineşte condiţiile de deschidere de drepturi în acel stat pentru a putea pretinde aceste prestaţii.

3. Persoanele care solicita formularul E 104 vor depune la sediul caselor de asigurari o cerere insotita de urmãtoarele documente:
a) copie de pe cartea/buletinul de identitate sau de pe certificatul de nastere, dupa caz;
b) copie de pe cartea de munca sau,iîn cazul lucratorilor independenti, declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii;
c) orice alte documente care atesta perioade de asigurare pentru boala sau maternitate.

4. Formularul se elibereaza de catre Casa de pensii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formularul e104 pavelescu25 pavelescu25 Sunt pensionar la limita de varsta cu decizie din anul 1993 . De o luna sunt plecat in Austria, impreuna cu sotia , tot pensionara la limita de varsta , la ... (vezi toată discuția)
Formular s1 Gratimi Gratimi Sunt pensionara si doresc sa-mi stabilesc reședința in Franța . As dori sa stiu ce acte trebuie prezentate la Casa de asigurări de sănătate din România ... (vezi toată discuția)
Formular e104 in germania Aleeexxx Aleeexxx Buna ziua, Locuiesc in Germania de 1 an si 5 luni. Pana in luna august 2014 am platit la CNAS in Romania iar din 2015 as dori sa imi fac asigurare la AOK. Mi ... (vezi toată discuția)