Dar daca angajatorul nu si respecta obligatiile contractuale, adica dreptul la egalitate de sanse si tratament , pot solicita ca rezolvare amiabila a problemei acordarea zolelor de concediu de odihna chiar daca acesta nu este programat ?
Sau pot inceta unilateral contractul de munca inainte de termen pe motivul neacordarii dreptului de egalitate de sanse si tratament ? Care se si poate usor demonstra. In aceasta firma unii salariati au dreptul la pauza de relaxare 10 minute la 2 ore si pauza de masa de 30 minute si alti salariati printre care si eu nu au aceste pauze.
Am fost angajat la o sucursala a unei firme multinationale in data de 15 iulie 2016
Prima data pe o perioada determinata de 3 luni .( de la 15 iulie pana la 14 Octombrie)
A trecut aceasta perioada si angajatorul mi-a prelungit acesta perioada cu inca 2 luni .
Cel de-al doilea contract pe perioada determinata ( care este de fapt un aditional la primul) expira in data de 14 Decembrie ( perioada 15 Octombrie 14 Decembrie).
In aceasta perioada de aproape 5 luni , nu am beneficiat de nici o zi de concediu de odihna.
De la resurse umane mi sa spus ca am dreptul la 9 zile de concediu de odihna pe anul 2016.
Din motive personale nu vreau sa mai continuu activitatea la acest angajator.
Este obligat sa-mi acorde aceste 9 zile de concediu de odihna pana la expirarea
contractului, adica pe 14 Decembrie?
Mentionez ca in aceasta companie regimul de lucru este tip foc continuu si eu lucrez la tura.
Poate refuza angajatorul sa-mi acorde aceste zile pana la terminarea contractului, pe motiv ca nu are acoperit cu personal graficul de tura ?
Astept raspunsul dvs. cat mai curand posibil, pentru ca sunt in criza de timp
Este ceva ce nu v-am explicat .
Per total pe luna se respecta numarul de zile lucratoare adica 21 sau 22 . Numai ca programul lor mi se pare solicitant pentru angajat.
Am dreptate sau nu ?
Si va rog raspundeti-mi daca este in regula ca unii salariati sa aiba pauze si pauza de masa si altii nu .
Astept respunsul la cele doua intrebari . Multumesc frumos .
Pauza pe care nu o acorda . Celorlalti salariati au pauza respectiva si la doua ore 10 min. pauza .
Dupa 6 zile lucrate pe schimburi avem doua zile libere , din care una este ziua in care iesim de la schimbul 3 . Vedeti mesajul initial cu programul .
Sunt operator in camera de comanda si control la o centrala termica.
Lucrez in schimburi si programul este de 8 ore pe schimb .
Programul de lucru este asa .
Ziua 1 - schimbul 1 ( dela ora 6 la ora 14 30 )
Ziua 2 - schimbul 1
Ziua 3 - schimbul 2 ( de la ora 14 la ora 22 30 )
Ziua 4 - schimbul 2
Ziua 5 - schimbul 3 ( de la ora 22 la ora 6 30 )
Ziua 6 - schimbul 3 ( de la ora 22 la ora 6 30)
Ziua 6 liber ( in aceasta zi "libera" se iese de la schimbul 3 la 6 30 )
Ziua 7 liber
Ziua 8 Schimbul 1 ( dela ora 6 la ora 14 30 )
s.a.m.d pana la concediu, 11 luni pe an neintrerupt .
Intrebare : este normal programul de mai sus ?
In firma unde lucrez toti angajatii au pauza de 10 minute la fiecare doua ore si pauza de masa 30 de minute dupa 4 ore. Exceptie fac operatorii din camera de comanda.
Operatorii de la camera de comanda nu au nici pauza de 10 minute la fiecare doua ore si nici pauza de masa .
Este legal cum procedeaza angajatorul ? Nu face oare discriminare intre salariati ?
Eu si colegii mei am semnat pentru CFP. Dar pot demonstra ca in aceea perioada am lucrat (prin ordine de deplasare, deconturi justificative, etc) .
Pentru ca pana la urma a fost ca un santaj. Semnati sau inchid firma si ramaneti fara loc de munca.
Va trimit in cele ce urmeaza o situatie intamplata unui prieten. Este descrisa mai jos. M-a rugat sa va scriu pentru ca el nu are internet.
" In anul 2009, datorita crizei, firma unde lucram se afla in situatia de a fi inchisa.
Patronul ne-a propus 2 variante:
Toti angajatii au fost nevoiti sa aleaga varianta 2.
1. Sa disponibilizeze o parte din personal
2. Sa intram in CFS (concediu fara salariu) in acte, sa lucram normal 8 ore, dar sa primim banii de salariu " la negru". Urmand ca dupa depasirea acestei situatii sa primim banii pe care trebuia sa-i dea la stat din partea angajatului, pe acea perioada. Ca noi sa mergem sa depunem acesti bani pentru a nu pierde vechimea. Perioada de CFS a fost de 6 luni. Dupa aceasta perioada urma ca fiecare dintre noi sa primim o suma reprezentand suma pe 6 luni a banilor care trebuiau virati catre stat de catre angajator din partea salariatului. Urmand ca noi sa mergem sa depunem acesti bani, pentru a nu pierde vechimea.
Dupa cele 6 luni de CFS nu am mai primit nici un ban.
Ce sfat imi puteti da ? "