avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Buna ziua,

Am fost angajat la o sucursala a unei firme multinationale in data de 15 iulie 2016
Prima data pe o perioada determinata de 3 luni .( de la 15 iulie pana la 14 Octombrie)
A trecut aceasta perioada si angajatorul mi-a prelungit acesta perioada cu inca 2 luni .
Cel de-al doilea contract pe perioada determinata ( care este de fapt un aditional la primul) expira in data de 14 Decembrie ( perioada 15 Octombrie 14 Decembrie).
In aceasta perioada de aproape 5 luni , nu am beneficiat de nici o zi de concediu de odihna.
De la resurse umane mi sa spus ca am dreptul la 9 zile de concediu de odihna pe anul 2016.
Din motive personale nu vreau sa mai continuu activitatea la acest angajator.
Este obligat sa-mi acorde aceste 9 zile de concediu de odihna pana la expirarea
contractului, adica pe 14 Decembrie?
Mentionez ca in aceasta companie regimul de lucru este tip foc continuu si eu lucrez la tura.
Poate refuza angajatorul sa-mi acorde aceste zile pana la terminarea contractului, pe motiv ca nu are acoperit cu personal graficul de tura ?

Astept raspunsul dvs. cat mai curand posibil, pentru ca sunt in criza de timp

Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:43, 1 Decembrie 2016
Potrivit Codului Muncii , salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Daca nu aveti programat CO pana la data de 14 deembrie, atunci angajatorul poate sa va refuze acordarea acestuia, situatie in care la incetarea c.i.m. vi se vor compensa in bani zilele de CO neefectuate.
Dar daca angajatorul nu si respecta obligatiile contractuale, adica dreptul la egalitate de sanse si tratament , pot solicita ca rezolvare amiabila a problemei acordarea zolelor de concediu de odihna chiar daca acesta nu este programat ?
Sau pot inceta unilateral contractul de munca inainte de termen pe motivul neacordarii dreptului de egalitate de sanse si tratament ? Care se si poate usor demonstra. In aceasta firma unii salariati au dreptul la pauza de relaxare 10 minute la 2 ore si pauza de masa de 30 minute si alti salariati printre care si eu nu au aceste pauze.
Puteti solicita angajatorului acordarea zilelor de CO si veti vedea care este decizia acestuia.

De asemenea, in baza art.55 lit.b C.mun., puteti solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor inainte de expirarea perioadei c.i.m.

La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz, in condtiile prevazite de art.81 alin.8 C.mun.

Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna în preaviz la patron ciorax ciorax Buna dimineata. În data de 16 Mi-am depus preavizul la locul de munca. Lucrez de aproape 4 luni. La patron. Mi s-a spus sa fac cerere de preaviz, si după ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu de odihna neefectuate claudiapreduna claudiapreduna Buna ziua,sunt in preaviz din initiativa angajatorului si mai am 5 zile de concediu de odihna neefctuat.Ce pot face?Angajatorul nu vrea sa imi plateasca aceste ... (vezi toată discuția)
Buletin expirat, firma refuza concediu pt schimbarea sa in alt judet. Steffya Steffya Buna seara! Am peste un an de lucru si 15 zile de concediu ramase din anul curent. In decembrie imi expira buletinul, iar firma la care lucrez imi refuza ... (vezi toată discuția)