avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile de concediu de odihna neefectuate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile de concediu de odihna neefectuate

Buna ziua,sunt in preaviz din initiativa angajatorului si mai am 5 zile de concediu de odihna neefctuat.Ce pot face?Angajatorul nu vrea sa imi plateasca aceste 5 zile si nici sa intrerupa preavizul sa imi efectuez aceste zile.Ma puteti ajuta?Nu stiu ce scrie in lege.E obligat sa imi dea si un salariu in plus la inchiderea contractului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:13, 2 Octombrie 2013
La incetarea contractului de munca, angajatorul este obligat sa va plateasca acele zile de concediu de odihna, indifferent ca vrea sau nu.
1. la incetarea c.i.m., angajatorul are obligatia sa va compenseze in bani zilelede CO neefectuate, conform art.146 alin.4 C.mun.

2. nu exista nicio obligatie legala in sarcina angajatorului de a va achita inca un salariu in plus la incetarea c.i.m.

3. daca este vorba despre salarii compoensatorii , atunci verificati daca aveti asa ceva prevazut in reg.intern sau in ccm aplicabil.
1. Preavizul nu se intrerupe (suspenda) cu concediul de odihna.

2. Dar daca nu va proba concediul de odihna in perioada de peeaviz atunci il va compensa in bani.
Exista posibilitatea sa nu va aprobe CO in perioada de preaviz, intrucat salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
În scopul efectuării, concediul de odihnă trebuie în prealabil programat.

Astfel de situatii - efectuarea Co in preaviz - este psoibila numai daca :
- este prevazuta in reg.intern
- este prevazuta in ccm aplicabil
- este negociata direct cu angajatorul.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in perioada de preaviz danuttunad danuttunad Buna ziua, As vrea sa ma ajutati cu un raspuns si anume,daca am 7 zile de concediu de odihna neefectuate aferente anului 2010,iar in data de 14.12.2011 am ... (vezi toată discuția)
Preaviz vs. concediu de odihna restant ??? ginokim7 ginokim7 Buna ziua, Va solicit ajutorul din nou si va multumesc anticipat !!! Problema: sunt in perioada de preaviz, conform C.I.M. pana la data de 1 Iunie, data ... (vezi toată discuția)
Se suspenda preavizul pt concediu de odihna? ginutz_a ginutz_a pers x intra in preaviz de 20 zile , incepand cu data de 1 iulie. Are cerere de concediu de odihna incepand cu 5 iulie. ce se poate face in situatia ... (vezi toată discuția)