Buna ziua,sunt in preaviz din initiativa angajatorului si mai am 5 zile de concediu de odihna neefctuat.Ce pot face?Angajatorul nu vrea sa imi plateasca aceste 5 zile si nici sa intrerupa preavizul sa imi efectuez aceste zile.Ma puteti ajuta?Nu stiu ce scrie in lege.E obligat sa imi dea si un salariu in plus la inchiderea contractului?
Exista posibilitatea sa nu va aprobe CO in perioada de preaviz, intrucat salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
În scopul efectuării, concediul de odihnă trebuie în prealabil programat.
Astfel de situatii - efectuarea Co in preaviz - este psoibila numai daca :
- este prevazuta in reg.intern
- este prevazuta in ccm aplicabil
- este negociata direct cu angajatorul.
Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.