Va trimit in cele ce urmeaza o situatie intamplata unui prieten. Este descrisa mai jos. M-a rugat sa va scriu pentru ca el nu are internet.
" In anul 2009, datorita crizei, firma unde lucram se afla in situatia de a fi inchisa.
Patronul ne-a propus 2 variante:
Toti angajatii au fost nevoiti sa aleaga varianta 2.
1. Sa disponibilizeze o parte din personal
2. Sa intram in CFS (concediu fara salariu) in acte, sa lucram normal 8 ore, dar sa primim banii de salariu " la negru". Urmand ca dupa depasirea acestei situatii sa primim banii pe care trebuia sa-i dea la stat din partea angajatului, pe acea perioada. Ca noi sa mergem sa depunem acesti bani pentru a nu pierde vechimea. Perioada de CFS a fost de 6 luni. Dupa aceasta perioada urma ca fiecare dintre noi sa primim o suma reprezentand suma pe 6 luni a banilor care trebuiau virati catre stat de catre angajator din partea salariatului. Urmand ca noi sa mergem sa depunem acesti bani, pentru a nu pierde vechimea.
Dupa cele 6 luni de CFS nu am mai primit nici un ban.
Ce sfat imi puteti da ? "
Nu prea aveti ce sa faceti ... intrucat ati fost in CFP care inseamna ca nu ati prestat activitate si nici nu pimiti salariul pe aceasta perioada...
Angajjatorul dvs este acoperit daca are cererile dvs de CFP ... iar intelegerea despre care vorbiti este cam greu de dovedit ...
Din 2009 si pana in 2012 este posibil ca dreptul la actiune sa fie prescris ....
Art. 268 C.mun.:
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
.......
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
......
Eu si colegii mei am semnat pentru CFP. Dar pot demonstra ca in aceea perioada am lucrat (prin ordine de deplasare, deconturi justificative, etc) .
Pentru ca pana la urma a fost ca un santaj. Semnati sau inchid firma si ramaneti fara loc de munca.
Ati putea intenta o actiune in instanta pt. sumele aferente lunilor mai -decembrie2009(nu mentionati exact cand au fost cele 6 luni in 2009)pt. ca ianuarie-aprilie 2009 sunt prescrise...
Concediu fara plata
nanuion
Patronul la care lucrez ne-a trecut in 2010 timp de 6 luni cite 2 saptamini pe fiecare luna in cfs fara acordul nostru. In aceasta perioada noi am lucrat ... (vezi toată discuția)