Va trimit in cele ce urmeaza o situatie intamplata unui prieten. Este descrisa mai jos. M-a rugat sa va scriu pentru ca el nu are internet.
" In anul 2009, datorita crizei, firma unde lucram se afla in situatia de a fi inchisa.
Patronul ne-a propus 2 variante:
Toti angajatii au fost nevoiti sa aleaga varianta 2.
1. Sa disponibilizeze o parte din personal
2. Sa intram in CFS (concediu fara salariu) in acte, sa lucram normal 8 ore, dar sa primim banii de salariu " la negru". Urmand ca dupa depasirea acestei situatii sa primim banii pe care trebuia sa-i dea la stat din partea angajatului, pe acea perioada. Ca noi sa mergem sa depunem acesti bani pentru a nu pierde vechimea. Perioada de CFS a fost de 6 luni. Dupa aceasta perioada urma ca fiecare dintre noi sa primim o suma reprezentand suma pe 6 luni a banilor care trebuiau virati catre stat de catre angajator din partea salariatului. Urmand ca noi sa mergem sa depunem acesti bani, pentru a nu pierde vechimea.
Dupa cele 6 luni de CFS nu am mai primit nici un ban.
Ce sfat imi puteti da ? "
Luand in calcul perioada precizata de dvs .. veti putea intenta actiune numai pentru perioada aprilie - decembrie 2009.
Termenul de actiune incepe sa curga de la data de cand trebuiau platie salariile si nu din luna pentru care trebuia sa se plateasca acestea...
Actunea dvs va trebui sa aiba mai multe capete de cerere :
- plata drepturilor salariale pentru perioada respectiva
- constatarea ca vechime in munca a perioadei respective si anularea inscrierilor din care rezulta ca perioada respectiva este CFP
- obligarea angajatorului la plata contributiilor datorate bugetului de stat pentru perioada respectiva
- rectificarea inscrierilor in carnetului de munca pentru perioada respectiva ...
Concediu fara plata
nanuion
Patronul la care lucrez ne-a trecut in 2010 timp de 6 luni cite 2 saptamini pe fiecare luna in cfs fara acordul nostru. In aceasta perioada noi am lucrat ... (vezi toată discuția)