avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Activitate enigmescu

Activitate enigmescu

Mulțumesc încă o dată pentru bunăvoință și timpul vostru. M-am lămurit pe deplin.
Bănuiesc că ITM-ul are competența în a verifica dacă s-au respectat procedurile de accedere pe posturi a unor angajați.
Mulțumesc pentru răspuns.

Cunoșteam partea aceasta. Întrebarea era dacă există documente tip de completat pt. o astfel de comisie, sau fiecare comisie face după cum o taie capul.

Din ce scrie în normele alea, deducem că o comisie trebuie să creeze: 1. subiectele de concurs, 2. planul probelor de concurs, 3. niște borderouri cu notele, 4. procese verbale (la fiecare probă- înainte, în timpul și după terminarea acestora), 5. rapoartele concursurilor etc.

Apropo, a întocmi sau redacta sunt sinonime, în viziunea creatorilor DEX. Prin urmare, legiuitorul ori este imbecil, ori a făcut Limba Română cu femeia de serviciu a școlii. Iar la același articol litera c) pomenește despre „întreaga documentație privind activitatea specifică a acesteia”. Nu găsesc nicăieri documentația respectivă. Probabil că legiuitorul știa apriori că românul este inventiv și bun la toate, deci nu și-a mai bătut capul cu chestiuni de astea mărunte. Așa că a produs o gogomănie lipsită de logică și ne-a pus-o nouă pe tavă să ne descurcăm singuri. Problema e că, în cazul unui control ITM, trebuie să existe niște documente oficiale ale centrului de concurs. De aceea am întrebat dacă există pe undeva măcar enumerate toate aceste documente.
Am căutat pe net să mă lămuresc asupra documentelor pe care o comisie de concurs instituită în vederea organizării de concurs pentru ocuparea unui post contractual pe perioadă nedeterminată le are de completat și semnat. #-o Există o listă pe undeva cu aceste documente? Vreun normativ legal care să le dea sub formă de tipizat? Ceva explicit pe undeva?

Mulțumesc anticipat.
Răspuns la discuția Prejudiciu de imagine
Problema e că n-am putut afla unde anume originează paginile respective, dar am vaga bănuială că e vorba de SUA sau Australia. În plus, din cele citite la capitolul termeni și condiții, administratorii site-ului se spală pe mâini de responsabilitate zicând doar că răspunderea este a clienților lor (înregistrați) pentru datele făcute publice pe paginile lor. La cine (sau unde) ar trebui să mă adresez pentru a înainta o acțiune în instanță ÎN ȚARÃ? Am subliniat „în țară” pentru că nu mi se pare normal să trebuiască să te adresezi altor instanțe de afară pentru cauze care privesc cetățenii acestei țări. Și ce șanse reale am să demarez o astfel de acțiune în justiție? Și ce procuror din România s-ar ocupa de instrumentarea unui astfel de dosar? Văd că cetățenii români care aduc prejudicii unor cetățeni străini sunt prinși și duși legați în instanțe pentru diferite acte ilegale în mediul informatic. Nu se aplică aceleași principii și în privința cetățenilor străini care provoacă ilegalități împotriva cetățenilor români???
Vă rog mult, chestiunea este mai mult decât serioasă și n-aș vrea să mă dau bătut din cauza unor piedici puerile.
Trebuie să precizez că persoana pe care o bănuiesc eu că ar fi recurs la această mizerie locuiește în Australia, în statul Victoria (unde am locuit pentru aproximativ 4 ani). Din ce cunosc eu, legile sunt extrem de restrictive acolo.
Aș dori să-mi spuneți cum și unde pot acționa în justiție pe responsabilii/administratorii unui site pentru prejudiciu de imagine, ofense și denigrări și pentru publicarea de date cu caracter personal pe paginile respective. Vă mulțumesc mult.
Soția mea suferă de această afecțiune de mai bine de 5 ani. A luat tot felul de tratamente, a încercat și cu terapii prin psiholog, însă, deocamdată, deși starea ei s-a ameliorat oarecum (adică nu mai sare din mașină în timpul mersului!), nu poate lucra nicăieri deoarece nu este în stare să se deplaseze pe distanțe mai mari.
Întrebarea mea este dacă în nomenclatorul bolilor recunoscute de ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) se află și aceste afecțiuni pe fond nervos. Din punctul nostru de vedere (întrucât de atâția ani eu susțin singur familia, fără a mai avea alte venituri sau vreun ajutor pentru soție) ar trebui să existe niște căi legale specifice pentru obținerea anumitor drepturi bănești sub formă de pensie sau ajutor social.
Probabil că în aceeași situație se găsesc destui cetățeni români, văd că internetul este pur și simplu invadat de forumuri privitoare la persoanele dezavantajate de fobii.
O altă întrebare ar fi cui trebuie să ne adresăm pentru rezolvarea acestei situații, mai ales că soția are în jur de 19 ani vechime pe cartea de muncă.
Vă mulțumim pentru ajutor.
Cam asa se intampla cand drepturile sunt abandonate.
de Adam Grecu

Daca ar fi sa devin sarcastic, as spune ca drepturile n-au fost abandonate in nici un moment. Doar ca unii sunt...mai drepti (indreptatiti) decat altii si ca cei "drepti" isi gasesc dreptatea si drepturile in conturile grase alimentate din ceea ce eu as numi executiile economice asupra populatiei de rand.
Va raspund tuturor celor care ati avut amabilitatea sa scrieti la acest subiect. Mai intai de toate e clar ca s-au comis anumite abuzuri la momentul "instrainarii" spatiilor comerciale care apartinusera pana in '89 statului. Ca si in atatea alte cazuri, furaciunea a fost...legala. Ca altfel nu se explica cum niste..."amploaiati" (vorba lui I.L. Caragiale) au avut potenta financiara si parghiile necesare pentru a intra in posesia unei virtuale mine de aur- toata lumea stie ce venituri produc niste spatii comerciale inchiriate, si ce mare ajutor este pentru o asociatie un venit lunar de cateva mii de euro. Dar poate ca e bine sa pomenesc si numele proprietarului care (se spune) detine cea mai mare parte a spatiilor comerciale de la parterul blocului: GIGI NETOIU. Un personaj dubios, cu conexiuni atat in lumea fotbalului romanesc cat si in cea a afacerilor ilicite. Tipul stie cum sa se tina departe de interviuri si de eventualele neplaceri create de acestea. Din cate se pare el este absolut curat. Asa cum se obisnuieste pe la noi (model original romanesc), spatiile respective nu apar ca fiind ale lui, dar se stie ca le detine in proprietate...de departe. Am spus acestea ca sa va faceti o idee despre morile de vant care trebuiesc arse din temelii, la noi si pretutindeni unde s-au comis astfel de abuzuri.

Dar sa revin. Asa cum bine a intuit Armenteros , cineva (nu spun cine, coane Fanica) din factorii de decizie de atunci ai asociatiei, s-a facut complicele viitorului proprietar de spatii comerciale, probabil pe bani frumosi- pe atunci misunau verzisorii, nu aparusera "e"-urile!... La fel ca in majoritatea cazurilor, administratorii si presedintii de asociatie s-au comportat ca niste veritabili lideri care nu dau socoteala in fata nimanui si care nu trebuie sa informeze pe nimeni despre deciziile lor. Na ca am zis-o pana la urma! Asa se face ca, din aceste cauze, proprietarii de spatii de locuit din imobil au platit si platesc sume enorme pentru intretinerea si repararea spatiilor comune, inclusiv cele din subsol. Adicatelea, treaba suna cam asa: smecherii dispun de spatiul tehnic al blocului si n-avem acces la el decat cu acordul lor (ca doar nu poti da buzna in subsolul unei banci decat daca te crezi intr-un film de Holywood), insa aceiasi smecheri ne suna pe noi suparati ca le stricam spatiile amenajate la subsolul LOR cand crapa vreo teava. Ce ti-e si cu proprietatea asta... Probabil vor mai trece vreo cateva sute de ani pana vom reusi sa ne debarasam de conceptul mioritic asupra proprietatii, concept despre care suntem invatati inca din clasele primare: ca trebuie sa-ti omori aproapele ca sa intri in posesia bunurilor lui!... La asa exemple, asa tara!!!

Revenind la tema de fata, trebuie sa fac o precizare absolut necesara. Spatiile comerciale sunt doar pe fatada exterioara blocului, adica la strada, si nu au acces prin curtea interioara a imobilului (bloc in forma de "U", avand intrarile celor 4 scari in curte, nu pe langa spatiile comerciale). Prin urmare la parter nu exista spatii de locuit. Cand a fost proiectat blocul, prin anii '58, spatiile comerciale respective detineau o parte din subsol pentru depozitare, insa nu stiu sa precizez daca acestea erau sau nu inchise prin ziduri despartitoare de restul subsolului blocului. Eu banuiesc ca nu era nevoie sa fie inchise deoarece pe vremea aia nu existau asociatii de proprietari, iar ICRAL-ul si institutiile statului faceau inclusiv reparatiile pe spatiile comune. Dupa '89 aceste spatii tehnice ar fi trebuit, cel putin teoretic, sa intre de drept in posesia asociatiei de proprietari ca facand parte din intreg. Probabil ca la momentul respectiv noii proprietari s-au facut ca ploua si au intrat..."ca cel mic care nu stie nimic" direct in tarlaua vecinului, adica a asociatiei.

Dar sa nu va obosesc prea mult. Raman cateva intrebari la care astept raspuns.
1. Caror institutii ale statului trebuie sa ne adresam in aceasta problema?
2. Cum se poate face identificarea proprietarului unui oarecare spatiu, de locuit sau comercial?
3. Care este cuantumul despagubirilor care ar trebui platite catre membrii asociatiei de proprietari tinand cont de natura si de durata pe care se intinde prejudiciul creat de proprietarii de spatii comerciale? Fac inca o paranteza aici. Vreau sa va spun ca ce am gasit prin actele asociatiei cand am preluat postul de Administrator m-a lasat masca: unii administratori dinaintea mea, ca sa nu-si bata prea tare capsorul cu problemele locatarilor si vazand ca nu au sorti de izbanda in relatiile cu proprietarii de spatii comerciale, au sters efectiv cu buretele sumele care trebuiau incasate la intretinere si la fondurile speciale de la acesti...instariti peste noapte. Unele spatii comerciale chiar n-au fost trecute pe liste ani la rand. Chiar vreau sa stiu daca se mai intalnesc astfel de situatii si in alta parte.
4. Care ar fi articolele din codurile de procedura juridica la care ne-am putea referi in momentul in care vom face demersurile necesare in conditiile date?
5. Gasim avocati sau juristi buni in consultanta pentru litigii de aceasta natura?
6. Ce text de lege ii obliga pe proprietarii de spatii comerciale sa puna la dispozitia Administratiei Asociatiei de Proprietari copii dupa documentele de proprietate?

Va multumesc inca o data, inclusiv pentru rabdare. Toate bune.
Incerc sa gasesc pe internet niste informatii referitoare la spatiul tehnic al unui imobil. Pentru cei care nu stiu, este vorba despre spatiile comune ale unui bloc/condominiu prin care sunt desfasurate instalatiile de utilitati. Nu stiu cui trebuie sa ma adresez ca sa aflu detalii legate de un anumit imobil din capitala. Dar de ce ma intereseaza?! Deoarece la parterul blocului pe care il administrez exista mai multe spatii comerciale care detin- abuziv, zicem noi- portiuni importante din spatiul tehnic. In speta, dupa 1989 (cand spatiile comerciale de la stat si-au...gasit cumparatori- fara ca asociatia de locatari sa fie intrebata daca doreste achizitionarea unui astfel de spatiu), noii proprietari au inchis subsolul aferent spatiilor lor comerciale pentru a castiga mai mult spatiu. In acest fel asociatia a fost si ramane prejudiciata de vreme ce pentru a interveni asupra instalatiilor blocului, care trec prin "subsolul lor", trebuie sa cerem acordul proprietarilor. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, nu mi se pare normal ca atunci cand se intampla sa crape vreo teava si sa inunde "subsolul lor" sa fim trasi la raspundere ca si cum am fi vinovati de ceva.
Asadar, va rog sa ma indrumati spre niscaiva institutii care raspund de aceste lucruri si, eventual, sa-mi dati cateva sfaturi (de preferinta cu trimiteri la legi) pentru rezolvarea corecta a acestei situatii anormale. Va multumesc in numele asociatiei.