Incerc sa gasesc pe internet niste informatii referitoare la spatiul tehnic al unui imobil. Pentru cei care nu stiu, este vorba despre spatiile comune ale unui bloc/condominiu prin care sunt desfasurate instalatiile de utilitati. Nu stiu cui trebuie sa ma adresez ca sa aflu detalii legate de un anumit imobil din capitala. Dar de ce ma intereseaza?! Deoarece la parterul blocului pe care il administrez exista mai multe spatii comerciale care detin- abuziv, zicem noi- portiuni importante din spatiul tehnic. In speta, dupa 1989 (cand spatiile comerciale de la stat si-au...gasit cumparatori- fara ca asociatia de locatari sa fie intrebata daca doreste achizitionarea unui astfel de spatiu), noii proprietari au inchis subsolul aferent spatiilor lor comerciale pentru a castiga mai mult spatiu. In acest fel asociatia a fost si ramane prejudiciata de vreme ce pentru a interveni asupra instalatiilor blocului, care trec prin "subsolul lor", trebuie sa cerem acordul proprietarilor. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, nu mi se pare normal ca atunci cand se intampla sa crape vreo teava si sa inunde "subsolul lor" sa fim trasi la raspundere ca si cum am fi vinovati de ceva.
Asadar, va rog sa ma indrumati spre niscaiva institutii care raspund de aceste lucruri si, eventual, sa-mi dati cateva sfaturi (de preferinta cu trimiteri la legi) pentru rezolvarea corecta a acestei situatii anormale. Va multumesc in numele asociatiei.
Si noi avem astfel de spații la parterul blocului.Dar nu știu cum la dumneavoastra
au putut intra și in subsol și sa puna stapanire pe el.Ca nu sunt proprietari se vede
din modul de comportare cand se sparg,sau defecteaza conductele.
Subsolul ca si acoperisul sunt parti comune.Cereti copie de pe actul de proprietate
acolo este inscris suprafata si suprafata indiviza.Normal cheia de la subsol trebuie
sa fie la administratia blocului.
Asa cum afira @Mariana Apostol, subsolul apartine tuturor proprietarilor, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate. Daca proprietarii spatiilor comerciale provenite din apartamente carora li s-a dat o alta destinatie, atunci au si ei cote-parti din acel subsol, daca nu sunt proprietari atunci v-au incalcat proprietatea. Vedeti exact statutul lor in imobil si functie de rezultat actionati ca niste adevarati proprietari. Cam asa se intampla cand drepturile sunt abandonate.
Reveniti cu amanunte.
E clar ca este vorba despre un abuz, comis cu buna stiinta a presedintelui sau administratorului. Nu cred ca proprietarii/chiriasii magazinelor puteau intra in subsol si sa-si amenajeze spatii de depozitare de capul lor. Apoi, chiar daca sunt proprietari, nu pot avea prin contract o suprafata atat de mare la dispozitie.
Pasii de urmat, in opinia mea:
1. Identificati proprietarii magazinelor.
2. Notificare catre proprietarul spatiilor in care solicitati copii dupa: contractul de spatiu, acordul asociatiei privind utilizarea spatiului de la subsol, contract de inchiriere/comodat pentru acel spatiu cu mentiunea ca in cazul in care nu vor prezenta documentele solicitate o sa va adresati politiei pentu incalcarea proprietatii private.
Vedeti ca la inceput proprietarii/chiriasii or sa vina cu gura mare, la intimidare. Va spun din proprie experienta. In momentul in care le-am spus ca le fac plangere penala au tacut ca in filmele mute si au jucat dupa cum le-am cantat noi.
3. Daca doriti ca subsolul sa fie liber, la urmatoarea adunare generala hotarati clar acest lucru si le comunicati, in scris, celor cu magazinele aceasta decizie.
4. Daca doriti sa obtineti niste venituri, atunci hotarati in adunarea generala sumele care ar trebui achitate pentru folosinta cu anumite conditii clare. Inclusiv sa nu omiteti ca ei sa contribuie financiar la remedierea avariilor.
Va raspund tuturor celor care ati avut amabilitatea sa scrieti la acest subiect. Mai intai de toate e clar ca s-au comis anumite abuzuri la momentul "instrainarii" spatiilor comerciale care apartinusera pana in '89 statului. Ca si in atatea alte cazuri, furaciunea a fost...legala. Ca altfel nu se explica cum niste..."amploaiati" (vorba lui I.L. Caragiale) au avut potenta financiara si parghiile necesare pentru a intra in posesia unei virtuale mine de aur- toata lumea stie ce venituri produc niste spatii comerciale inchiriate, si ce mare ajutor este pentru o asociatie un venit lunar de cateva mii de euro. Dar poate ca e bine sa pomenesc si numele proprietarului care (se spune) detine cea mai mare parte a spatiilor comerciale de la parterul blocului: GIGI NETOIU. Un personaj dubios, cu conexiuni atat in lumea fotbalului romanesc cat si in cea a afacerilor ilicite. Tipul stie cum sa se tina departe de interviuri si de eventualele neplaceri create de acestea. Din cate se pare el este absolut curat. Asa cum se obisnuieste pe la noi (model original romanesc), spatiile respective nu apar ca fiind ale lui, dar se stie ca le detine in proprietate...de departe. Am spus acestea ca sa va faceti o idee despre morile de vant care trebuiesc arse din temelii, la noi si pretutindeni unde s-au comis astfel de abuzuri.
Dar sa revin. Asa cum bine a intuit Armenteros , cineva (nu spun cine, coane Fanica) din factorii de decizie de atunci ai asociatiei, s-a facut complicele viitorului proprietar de spatii comerciale, probabil pe bani frumosi- pe atunci misunau verzisorii, nu aparusera "e"-urile!... La fel ca in majoritatea cazurilor, administratorii si presedintii de asociatie s-au comportat ca niste veritabili lideri care nu dau socoteala in fata nimanui si care nu trebuie sa informeze pe nimeni despre deciziile lor. Na ca am zis-o pana la urma! Asa se face ca, din aceste cauze, proprietarii de spatii de locuit din imobil au platit si platesc sume enorme pentru intretinerea si repararea spatiilor comune, inclusiv cele din subsol. Adicatelea, treaba suna cam asa: smecherii dispun de spatiul tehnic al blocului si n-avem acces la el decat cu acordul lor (ca doar nu poti da buzna in subsolul unei banci decat daca te crezi intr-un film de Holywood), insa aceiasi smecheri ne suna pe noi suparati ca le stricam spatiile amenajate la subsolul LOR cand crapa vreo teava. Ce ti-e si cu proprietatea asta... Probabil vor mai trece vreo cateva sute de ani pana vom reusi sa ne debarasam de conceptul mioritic asupra proprietatii, concept despre care suntem invatati inca din clasele primare: ca trebuie sa-ti omori aproapele ca sa intri in posesia bunurilor lui!... La asa exemple, asa tara!!!
Revenind la tema de fata, trebuie sa fac o precizare absolut necesara. Spatiile comerciale sunt doar pe fatada exterioara blocului, adica la strada, si nu au acces prin curtea interioara a imobilului (bloc in forma de "U", avand intrarile celor 4 scari in curte, nu pe langa spatiile comerciale). Prin urmare la parter nu exista spatii de locuit. Cand a fost proiectat blocul, prin anii '58, spatiile comerciale respective detineau o parte din subsol pentru depozitare, insa nu stiu sa precizez daca acestea erau sau nu inchise prin ziduri despartitoare de restul subsolului blocului. Eu banuiesc ca nu era nevoie sa fie inchise deoarece pe vremea aia nu existau asociatii de proprietari, iar ICRAL-ul si institutiile statului faceau inclusiv reparatiile pe spatiile comune. Dupa '89 aceste spatii tehnice ar fi trebuit, cel putin teoretic, sa intre de drept in posesia asociatiei de proprietari ca facand parte din intreg. Probabil ca la momentul respectiv noii proprietari s-au facut ca ploua si au intrat..."ca cel mic care nu stie nimic" direct in tarlaua vecinului, adica a asociatiei.
Dar sa nu va obosesc prea mult. Raman cateva intrebari la care astept raspuns.
1. Caror institutii ale statului trebuie sa ne adresam in aceasta problema?
2. Cum se poate face identificarea proprietarului unui oarecare spatiu, de locuit sau comercial?
3. Care este cuantumul despagubirilor care ar trebui platite catre membrii asociatiei de proprietari tinand cont de natura si de durata pe care se intinde prejudiciul creat de proprietarii de spatii comerciale? Fac inca o paranteza aici. Vreau sa va spun ca ce am gasit prin actele asociatiei cand am preluat postul de Administrator m-a lasat masca: unii administratori dinaintea mea, ca sa nu-si bata prea tare capsorul cu problemele locatarilor si vazand ca nu au sorti de izbanda in relatiile cu proprietarii de spatii comerciale, au sters efectiv cu buretele sumele care trebuiau incasate la intretinere si la fondurile speciale de la acesti...instariti peste noapte. Unele spatii comerciale chiar n-au fost trecute pe liste ani la rand. Chiar vreau sa stiu daca se mai intalnesc astfel de situatii si in alta parte.
4. Care ar fi articolele din codurile de procedura juridica la care ne-am putea referi in momentul in care vom face demersurile necesare in conditiile date?
5. Gasim avocati sau juristi buni in consultanta pentru litigii de aceasta natura?
6. Ce text de lege ii obliga pe proprietarii de spatii comerciale sa puna la dispozitia Administratiei Asociatiei de Proprietari copii dupa documentele de proprietate?
Va multumesc inca o data, inclusiv pentru rabdare. Toate bune.
Cam asa se intampla cand drepturile sunt abandonate.
de Adam Grecu
Daca ar fi sa devin sarcastic, as spune ca drepturile n-au fost abandonate in nici un moment. Doar ca unii sunt...mai drepti (indreptatiti) decat altii si ca cei "drepti" isi gasesc dreptatea si drepturile in conturile grase alimentate din ceea ce eu as numi executiile economice asupra populatiei de rand.
Lift
steiner_ahnrcs
Suntem un ONG. Asociatia Handicapatilor Neuromotor Resita(www.ahncs.eu)
Sediul nostru este propritatea Asociatiei intrr-un bloc cu 10 nivele. Intrarea in ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment
bellefille
Proprietarul unui spatiu comercial ,aflat la parterul unui imobil de locuinte ,care este inchiriat este obligat la plata fond rulment si daca da cum se ... (vezi toată discuția)