avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre Spatiul Tehnic al unui imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre Spatiul Tehnic al unui imobil

Incerc sa gasesc pe internet niste informatii referitoare la spatiul tehnic al unui imobil. Pentru cei care nu stiu, este vorba despre spatiile comune ale unui bloc/condominiu prin care sunt desfasurate instalatiile de utilitati. Nu stiu cui trebuie sa ma adresez ca sa aflu detalii legate de un anumit imobil din capitala. Dar de ce ma intereseaza?! Deoarece la parterul blocului pe care il administrez exista mai multe spatii comerciale care detin- abuziv, zicem noi- portiuni importante din spatiul tehnic. In speta, dupa 1989 (cand spatiile comerciale de la stat si-au...gasit cumparatori- fara ca asociatia de locatari sa fie intrebata daca doreste achizitionarea unui astfel de spatiu), noii proprietari au inchis subsolul aferent spatiilor lor comerciale pentru a castiga mai mult spatiu. In acest fel asociatia a fost si ramane prejudiciata de vreme ce pentru a interveni asupra instalatiilor blocului, care trec prin "subsolul lor", trebuie sa cerem acordul proprietarilor. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, nu mi se pare normal ca atunci cand se intampla sa crape vreo teava si sa inunde "subsolul lor" sa fim trasi la raspundere ca si cum am fi vinovati de ceva.
Asadar, va rog sa ma indrumati spre niscaiva institutii care raspund de aceste lucruri si, eventual, sa-mi dati cateva sfaturi (de preferinta cu trimiteri la legi) pentru rezolvarea corecta a acestei situatii anormale. Va multumesc in numele asociatiei.
Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 14:18, 19 Decembrie 2010
In primul rand am rugamintea sa nu mai postati mesaje consecutive. Pentru a evita acest lucru, puteti folosi optiunea editeaza in cazul in care ati uitat sa precizati ceva in postarea anterioara.

Apoi sa incercam sa-i dam de cap:

Dar sa nu va obosesc prea mult. Raman cateva intrebari la care astept raspuns.
1. Caror institutii ale statului trebuie sa ne adresam in aceasta problema?
Pai pana la institutii, vedeti ce spune cartea tehnica a imobilului. Acolo este trecut fiecare ceea ce are. Nu stiu cum au fost construite blocurile din anii 50-60, dar blocurile din anii 80 aveau spatii de depozitare in spatele magazinului, nicidecum la subsolul imobilului.

2. Cum se poate face identificarea proprietarului unui oarecare spatiu, de locuit sau comercial?
Proprietarul unui spatiu de locuit se poate identifica din cartea de imobil.
referitor la spatiile comerciale luati-o din magayin in magazin si vorbiti cu patronii respectivi daca sunt proprietari sau chirias. Daca e chirias, intrebati de proprietar, spuneti ca vreti sa discutati unele aspecte ce tin de imobil si sa va dea numarul de contact.

3. Care este cuantumul despagubirilor care ar trebui platite catre membrii asociatiei de proprietari tinand cont de natura si de durata pe care se intinde prejudiciul creat de proprietarii de spatii comerciale?
Stiti cum este, mortul de la groapa nu se mai intoarce. E greu sa percepi niste sume de bani din urma, dar daca exista in evidente contabile faptul ca acele societati erau datoare cu niste sume, faceti notificare. Repet, numai daca exista dovada ca acele sume nu au fost incasate.
La prejudicii va referiti strict la sumele neincasate sau la alt gen de probleme?
In calitate de administrator, discutati cu presedintele si gasiti solutii pentru ca, macar de acum inainte, acele societati sa nu mai ocoleasca asociatia.
Daca presedintele va paseaza dvs. problema, atunci aflati intai numele societatilor care au punct de lucru la parter, dupa care redactati notificari in dublu exemplar si le inmanati patronului cu specificatia "am primit un exemplar", semnatura si stampila.
Lasati un numar de contact si, fiind vorba de bani, o sa va sune. Sfatul meu este sa nu intrati in clinciuri cu ei, ca or sa spumege, mai ales acum, pe timp de criza. Stabiliti cu fiecare o intalnire si mergeti cu legea in mana. Le aratati punct cu punct ce trebuie sa achite. Daca sunt chiriasi, or sa anunte proprietarii si o sa vina la dvs. Eu asa am procedat. Nu a fost usor, dar lucrurile au intrat pe fagasul normal dupa doua luni de negocieri si amenintari din partea lor.
4. Care ar fi articolele din codurile de procedura juridica la care ne-am putea referi in momentul in care vom face demersurile necesare in conditiile date?pentru a le percepe anumite sume, aveti de partea dvs. Legea 230 si HG 1588. acolo scrie clar care si cum trebuie sa contribuie si in functie de ce anume.
5. Gasim avocati sau juristi buni in consultanta pentru litigii de aceasta natura?
Se gasesc, cum sa nu, mai ales acum. In calitate de cunoscator al Legii 230 si HG 1588 dvs. sunteti cel mai bun avocat. Sunt putini avocati specializati, iar pana se dumireste care si cum e cu legea asta... dureaza.
Daca totusi doriti avocati, apelati la o casa de avocatura, dar costa.
Ultima modificare: Duminică, 19 Decembrie 2010
Armenteros, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lift steiner_ahnrcs steiner_ahnrcs Suntem un ONG. Asociatia Handicapatilor Neuromotor Resita(www.ahncs.eu) Sediul nostru este propritatea Asociatiei intrr-un bloc cu 10 nivele. Intrarea in ... (vezi toată discuția)
Referitor la societatile comerciale care detin spatii in proprietate aflata la parterul blocului migaste migaste Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment bellefille bellefille Proprietarul unui spatiu comercial ,aflat la parterul unui imobil de locuinte ,care este inchiriat este obligat la plata fond rulment si daca da cum se ... (vezi toată discuția)