avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Activitate Diana1971

Activitate Diana1971

Răspuns la discuția norme de aplicare legea 175/2010
Inteleg ce-mi scrieti, pentru ca sunt economist de profesie.:)
Răspuns la discuția norme de aplicare legea 175/2010
arockz a scris:

Exprimarea Dnei Elga nu este dura deloc, este o realitate cu care ne confruntam.

In alta ordine de idei nu ne-ati spus cine va calculeaza penalizarea de 0.2%/zi de intarziere? Asociatia sau furnizorul. Furnizorii cu penalizari asa mari nu am vazut, si tind sa cred ca este penalizare aplicata de asociatie care este legala, aceasta fiind valoarea maxima.

Pentru ca legea 175/2010 este ambigua la nivelul furnizorilor, acestia, din practica refuza (unul din motive, lipsa normelor) stergerea penalizarilor.

Drept urmare aveti singura sansa reala de aplicare a legii asupra penalizarilor aplicate de asociatie si stergerea penalizarilor pe perioada pe care faceti dovada venitului net de sub 1000 lei.
Tineti cont si de aspectul ca trebuie ca pana in iulie sa platiti integral restantele din urma (valorile lor fara penalizari) pentru ca asociatia sa aplice legea.

Totusi, daca furnizorul a penalizat asociatia pentru restanta catre ei, si furnizorul nu vrea sa anuleze respectivele penalizari va ramane sa le platiti pe acestea (ar trebui sa fie mult mai mici decat penalizarile calculate de asociatie).
Aveti dreptul sa solicitati orice document al asociatiei (studiu original la sediul asociatiei, sau copie inmanata Dvs.), inclusiv facturile furnizorilor, pentru a verifica ce penalizari aplica furnizorul.



0,2% este procentul mentionat pe Lista individuala de plata pe care-o primesc lunar de la Termoservice, cea care se ocupa de calcularea si repartizarea costurilor si afisarea listelor de plata.
Răspuns la discuția norme de aplicare legea 175/2010
Nu stiu la ce plata de penalitati se refera. Pentru ca nu inteleg totul, de asta adresez intrebari la cei care se pricep. Ideea este ca pana in iulie anul trecut am mers lunar la administratie si am platit la zi cheltuielile. Apoi mi-a redus salariul cu 25%, rata la imprumutul ipotecar s-a marit si am ajuns sa traim 3 oameni cu mai putin de un salariu. Nu este vina mea, sau cel putin asa cred.


Asa ca nu sperati la scutirea de plata penalizarilor la furnizori!
Din aceasta cauza consider propozitia de mai sus un pic prea "dura".
Adica mai intai trebuie sa intelegem cauzele: de ce nu am reusit sa-mi platesc administratia lunar.
Am sunat azi dimineata la cei de la Termoservice si mi-au zis sa trec pe la oficiul juridic sa-mi spuna cum trebuie facut. Sper sa fie de bun augur.
Si inca ceva: penalitatile calculate au fost de 0,2% pe zi de intarziere. Adica la vreo 700 lei, mi-au calculat 31 lei penalizari, intr-o singura luna
.

Adica am avut nu 1000 lei/pers, ci numai 500/pers, iar din astea scadeti gazul pentru incalzire, gradinita (200 lei/luna) si plata curentului electric.
Răspuns la discuția norme de aplicare legea 175/2010
Manole Dumitru a scris:

Legea Nr.175/2010 este ultima madificare a Legii Nr.230/2007, ce are norme metotologice de aplicare, adica HG.Nr.1588/2007. Spunetii doamnei de la asociatie ca exista normele metotologice HG. aratata, si sa nu se mai cramponeze. Deasemeni Legea Nr.175/2010 odata publicata in M.O. al Romaniei intra in vigoare si daca intra in vigoare se si aplica,,,:(


Aceeasi intrebare am si eu: am fost astazi la Termoservice, o institutie subordonata Primariei locale, sa intreb cum aplica ei legea 175, avand in vedere ca dupa taierile salariale de anul trecut nu mi-am mai putut achita cheltuielile la administratie. Avea un raspuns de la juristii din Primarie ca Legea nu se poate aplica ca nu are publicate norme de aplicare. Unde sa ma adresez? Din nou la Primarie sau la Protectia consumatorului. Mai am vreo 440 lei de plata si as vrea sa primesc un raspuns in timp util.
Răspuns la discuția Balcon construit la parter
johnpescar a scris:

Trebuie sa aiba la dosarul de autorizare semnatura celor care se invecineaza direct cu acel apartament (sus,jos si pe palier) si acordul notarial ( dat in fata unui notar) al asociatiei ca acele semnaturi sunt ale proprietarilor si care sunt de acord cu constructia unui balcon respectand conditiile autorizarii.

De aceea adresati-va primariei din orasul dvs. cu o cerere inregistrata la registratura in care aratati exact nemultumirile dvs. provocate de constructia ridicata la acea adresa. Ruga-ti primarul sa dispuna verificarea respectarii conditiilor de autorizare prin persoane angajate si competente din primarie. Cere-ti raspuns scris la adresa de domiciliu.


Multumesc pentru raspuns. Din cate am inteles, din cauza faptului ca balconul este construit de mai multi ani (vreo 8) s-a prescris, adica trebuia sa fac cercetari in cel mult 3 ani de la construire. Acum as putea sa ma leg de alte chestii. M-a ajutat cu sfaturi si o persoana absolventa de Drept. Oricum, mama e hotarata sa mearga la un avocat.
Primul demers il facem catre Asociatia de locatari. Ca sa respectam ierarhia.
Răspuns la discuția Balcon construit la parter
Mama mea a incercat sa vorbeasca si sa comunice ca intre vecini, dar nu a fost bagata prea mult in seama. Au tratat-o cu indiferenta. S-au gandit ca poate ca, fiind o femeie singura care a ramas sa locuiasca in apartament, pot sa faca orice pentru asigurarea confortului propriu, fara sa te gandesti la ceilalti (vecinul de deasupra).
Voiam sa aflu de aici daca ii trebuia si semnatura mamei mele ca sa obtina avizul de la asociatie.
Va rog sa ma ajutati in lamurirea unor probleme:
Vecinul de la parter (chiar sub apartamentul meu) a construit cu un numar de ani in urma un balcon. Pe langa peretii de la bucatarie si dormitorul mic, a prelungit si pe lungimea dormitorului mare (ultimul). Astfel, ploaia care curge de pe placile de azbest de la sarpanta de la et. 4 imi stropeste o placa de la balcon si peretele de la dormitorul mare. Acum s-a facut izolarea exterioara a blocului. L-am rugat sa izoleze cu ceva polistirenul de pe peretii mei, ca sa nu se ude tot timpul. Nu a facut timp. I-am interzis sa "prinda" de balconul si sa-si monteze din nou un mini-acoperis la geamurile de la balconul lui. Ieri, cand eram iesita din casa, a facut-o si pe asta, fara aprobarea mea. As vrea sa-l reclam la Primarie. Se gandeste numai la confortul lui. Nu trebuia si aprobarea mea ca eram de acord sa-si construiasca balconul?
Multumesc pentru timpul acordat!
Rata o platesc in continuare, la termen, aceeasi suma. Dar ma gandesc ca aceasta OUG, dupa presiunile FMI, sa nu fie modificata. Adica sa fie valabile numai pentru contractele noi, nu si pentru cele in derulare. Si daca o sa-mi caut dreptatea pe la Protectia Consumatorilor, sa n-o gasesc. Cred ca o sa orientez pentru o refinantare.
De pe 17 sept. de cand am semnat cu obiectiuni anexa la contract, Banca nu m-a contactat in nici un fel: nici adresa de raspuns acasa, nici telefon, nimic. Se pare ca nu o afecteaza ca nu are actul aditional semnat de mine.
Poate nici nu este obligata. Sun economist, iar partea legislativa ma depaseste.
Se pare ca asa trebuie sa fac. Imi pregatesc actele si merg la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor.
In contractul initial dobanda a fost de 4,9%. Formula de calcul nu era precizata in contract, ci scria ca apare intr-o anexa pe care eu n-am citit-o. Unilateral banca a crescut dobanda cu 1,5%, in functie de politica proprie. Eu nu sunt de acord cu dobanda de 6,4%. Daca banca nu vrea sa scada dobanda, eu nu am semnat actul aditional in forma finala, trebuie sa platesc imprumutul in continuare cu dobanda de 6,4%? Eu, ca si consumator nu am nici un cuvant de spus?