Se poate ataca in contencios administrativ un raport de expertiza tehnica judiciara, dupa 3 luni de la pronuntarea hotararii judecatoresti , in conditiile in care in cadrul procesului de fond partea nu a formulat obiectiuni la acest raport de expertiza si nu a cerut o alta expertiza?
sper sa ma puteti ajuta si pe mine cu cateva raspunsuri legate de o succesiune.
Daca pe titlul de proprietate a unui teren este trecut numele defunctului, insa terenul respectiv este inregistrat in Registru agricol atat pe defunct cat si pe sotia dansului, cum se face impartirea intre sotia decedatului si copii?
De asemenea, pe acelasi titlu de proprietate maiu apare un teren pe care sotia l-a mostenit de la parinti, insa cum titlu de proprietate s-a facut pe capul de familie cum se face impartirea.
Cheltuielile de inmormantare suportate de catre sotie se scad din masa succesorala?
am marea rugaminte de a ma ajuta si pe mine in urmatoarea speta:
In august 2009, o firma privata(SRL), mi-a fost desfacut contractul de munca conform art. 65 alin. 1 din CM, motivul fiind desfiintarea compartimentului in care lucram si externalizarea activitatii respective. Aceasta externalizare a tinut doar 6 luni dupa care compartimentul s-a reinfiintat.
Am aflat ca conform art. 78 de CCMN firma ar fi trebuit sa plateasca si un salar compensatoriu, care insa nu s-a platit.
Se mai poate actiona firma in instanta pentru plata acestui drept salarial?
De asemenea, desi in preaviz scrie ca firma nu poate angaja 1 an de zile alta persoana pe functia respectiva fara a ma anunta inainte, nu am fost contactata in momentul in care s-a angajat o alta persoana pe aceiasi functie, inainte de trecerea acestei perioade. Pot sa actionez firma in instanta pentru daune ?
Care este termenul in care pot actiona in instanta firma respectiva?
Conform CCM pe economie valabil 2007-2010, sporul de vechime se acorda ca % calculat la salarul de baza.
Pentru cineva care a lucrat 128 ore in luna sporul va fi acelasi ca si cum ar fi lucrat 160 de ore?
Contabilul a spus ca se calculeaza la salarul inscris in contractul de munca, indiferent de cat lucreaza omul in luna. Dupa parerea mea nu e corect.
Ce credeti?
multumesc de raspuns!
Factura la care ma refer este de avans lucrari constructie, si nu intra la exceptii dupa cate vad.
Dar vreau sa stiu si legat de obligatia de raportare la Oficiul pt. evitarea spalarii banilor. Trebuie raportate orice tranzactii in numerar de depasesc 10000 eur?
O persoana juridica rezidenta poate plati unei alte persoane juridice rezidente o suma in valuta (18000 eur) in numerar cu chitanta daca pe factura apare si suma in valuta.
Precizez ca factura se refera la avans lucrari constructii.
De asemenea ma intereseaza daca mai este in vigoare HG 2185/2004.
In cazul in care se face plata in lei nu se poate plati mai mult de 5000 lei in numerar, si restul prin banca?