am marea rugaminte de a ma ajuta si pe mine in urmatoarea speta:
In august 2009, o firma privata(SRL), mi-a fost desfacut contractul de munca conform art. 65 alin. 1 din CM, motivul fiind desfiintarea compartimentului in care lucram si externalizarea activitatii respective. Aceasta externalizare a tinut doar 6 luni dupa care compartimentul s-a reinfiintat.
Am aflat ca conform art. 78 de CCMN firma ar fi trebuit sa plateasca si un salar compensatoriu, care insa nu s-a platit.
Se mai poate actiona firma in instanta pentru plata acestui drept salarial?
De asemenea, desi in preaviz scrie ca firma nu poate angaja 1 an de zile alta persoana pe functia respectiva fara a ma anunta inainte, nu am fost contactata in momentul in care s-a angajat o alta persoana pe aceiasi functie, inainte de trecerea acestei perioade. Pot sa actionez firma in instanta pentru daune ?
Care este termenul in care pot actiona in instanta firma respectiva?
Art. 283 C.mun. prevede :
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia; e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
Interdictia de a nu mai angaja persoane pe posturile desfiintate este reglementata numai pentru concedierile colective , nu si pentru cele individuale.
Sanse aveti, intrucat practica instantelor judecatoresti este neunitara in acest sens.. unel instante considera ca termenul este de 3 ani, iar altele de 6 luni pentru a solicita in instanta salariul compensatoriu.