avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drept la compensatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drept la compensatie

Buna ziua,

am marea rugaminte de a ma ajuta si pe mine in urmatoarea speta:

In august 2009, o firma privata(SRL), mi-a fost desfacut contractul de munca conform art. 65 alin. 1 din CM, motivul fiind desfiintarea compartimentului in care lucram si externalizarea activitatii respective. Aceasta externalizare a tinut doar 6 luni dupa care compartimentul s-a reinfiintat.
Am aflat ca conform art. 78 de CCMN firma ar fi trebuit sa plateasca si un salar compensatoriu, care insa nu s-a platit.
Se mai poate actiona firma in instanta pentru plata acestui drept salarial?

De asemenea, desi in preaviz scrie ca firma nu poate angaja 1 an de zile alta persoana pe functia respectiva fara a ma anunta inainte, nu am fost contactata in momentul in care s-a angajat o alta persoana pe aceiasi functie, inainte de trecerea acestei perioade. Pot sa actionez firma in instanta pentru daune ?
Care este termenul in care pot actiona in instanta firma respectiva?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:39, 22 Ianuarie 2011
Art. 283 C.mun. prevede :
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:

a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.

Interdictia de a nu mai angaja persoane pe posturile desfiintate este reglementata numai pentru concedierile colective , nu si pentru cele individuale.
Va multumesc de raspuns.

Sa inteleg ca nu ma incadrez la punctul c) ci la punctul e)?
Nu este un drept salarial neacordat?
Salariul compensatoriu il solicitati in baza art.78 alin.1 din CCMN...
Sa inteleg ca nu se mai poate face nimic daca nu am actionat in 6 luni?
Nu mai am nici o sansa daca actionez firma in instanta?
Sanse aveti, intrucat practica instantelor judecatoresti este neunitara in acest sens.. unel instante considera ca termenul este de 3 ani, iar altele de 6 luni pentru a solicita in instanta salariul compensatoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul compensatoriu lala21 lala21 Daca nu este specificat in contractul de munca plata salariului compensatoriu, firma este obligata sa il plateasca sau nu? (vezi toată discuția)
Drepturi concediere individuala lucia b lucia b sant in somaj din 27 mai 2009 prin concediere individuala ,desfiintarea postului si as vrea sa stiu daca am dreptul la salarii compensatoare.mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu blareanabel blareanabel incepand cu data de 01martie 2009 firma la care am lucrat m-a trimis in somaj,mentionez ca la data respectiva nu m-am interesat nicaieri daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)