avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salar compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salar compensatoriu

incepand cu data de 01martie 2009 firma la care am lucrat m-a trimis in somaj,mentionez ca la data respectiva nu m-am interesat nicaieri daca pot beneficia de un salariu sau doua compensatorii.va rog sa imi spuneti daca se mai poate face ceva in acest sens sau trebuia sa solicit lucrul asta in 30 de zile sau cum e?am citit undeva mai sus ca se poate solicita timp de 3 ani de la data concedierii.in aest caz ce trebuie facut?:sorry:
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 16:05, 4 Ianuarie 2010
ar fii necesar de stiut daca exista si CCM la nivel de unitate si ramura de activitate pentru ca se pot cere in termen de trei ani art 283 (1) lit. c) Codul Muncii
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator
Daca ati fost concediata din motive neimputabile dvs. ati fi putut beneficia de cel putin un salariu compensator. Dar acesta trebuia solicitat in termen de 6 luni de la data concedierii (conf. art.283(1), lit.e) din Codul muncii).
da exista CCM la nivel de unitate
Codul Muncii-Art. 283. - (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c)în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Ar trebui sa introduceti actiune in instanta pentru plata salariului compensator neacordat in conformitate cu CCM unic la nivel national- Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi, sau a prevederilor din CCM la nivel de unitate daca aveti.

Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2010
Angela D, Consultant resurse umane
va multumesc.mentionez ca am fost trimisa in somaj din motive ce nu tin de persoana salariatului conform art 65 alin 1.

Alte discuții în legătură

Salariul compensatoriu lala21 lala21 Daca nu este specificat in contractul de munca plata salariului compensatoriu, firma este obligata sa il plateasca sau nu? (vezi toată discuția)
Compensatie conf. art.78 alin.1-2 din contractul colectiv la nivel national catalinu catalinu Buna ziua, Situatia sotiei mele este urmatoarea..... La data de 17.02.2010 a terminat concediul de ingrijire copil si a mers la fostul loc de munca unde a ... (vezi toată discuția)
Drepturi concediere individuala lucia b lucia b sant in somaj din 27 mai 2009 prin concediere individuala ,desfiintarea postului si as vrea sa stiu daca am dreptul la salarii compensatoare.mentionez ca ... (vezi toată discuția)