avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compensatie conf. art.78 alin.1-2 din contractul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compensatie conf. art.78 alin.1-2 din contractul colectiv la nivel national

Buna ziua,

Situatia sotiei mele este urmatoarea.....
La data de 17.02.2010 a terminat concediul de ingrijire copil si a mers la fostul loc de munca unde a fost instiintata de restrucrurarea postului conform art. 65 alin. 1(sper sa nu ma insel).
A primit preaviz platit de 20 de zile lucratoare si a depus astazi dosarul de somaj. Asadar, incepand cu 18.03.2010 este somer cu acte in regula.

Contractul colectiv de munca la nivel national spune la art. 78 urmatoarele:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.


Sotia mea (mai) beneficiaza de aceasta prevedere?Daca da, in ce conditii?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:26, 22 Iulie 2010
Da, va trebui sa primeasca un salariu compensatoriu, in afara drepturiloe cuvenite la zi (adica in afara de plata celor 20 zile lucratoare de preaviz).
Puteti sa faceti o cerere catre angajator in care sa solicitati acordarea acestui salariu compensatoriu. Asta in caz ca a uitat de le!
Care este legea/norma care obliga angajatorul sa plateasca aceasta compensatie?
In cazul in care angajatorul are contract de munca la nivel de unitate sau este afiliat la cel pe ramura se poate schimba in vreun fel situatia?

Multumesc.
1. Legea care il obliga este chiar CCMUNN pe anii 2007-2010, art.78, pe care l-ati invocat si dvs.
2. Daca in CCM la nivel de unitate sau in CCM la nivel de ramura se prevad mai multe salarii compensatorii le va primi pe acestea.
3. Vedeti ca fiind un drept prevazut in CCM termenul de prescriptie este de 6 luni de la nasterea dreptului respectiv (de la data concedierii).
tudorvaleriu a scris:

3. Vedeti ca fiind un drept prevazut in CCM termenul de prescriptie este de 6 luni de la nasterea dreptului respectiv (de la data concedierii).

D-le Tudor, va rog sa-mi spuneti care este temeiul legal in acest caz?Multumesc f.mult!
Este vorba de Codul muncii, art.283(1), lit.e):
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.

Alte discuții în legătură

Salariul compensatoriu lala21 lala21 Daca nu este specificat in contractul de munca plata salariului compensatoriu, firma este obligata sa il plateasca sau nu? (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu blareanabel blareanabel incepand cu data de 01martie 2009 firma la care am lucrat m-a trimis in somaj,mentionez ca la data respectiva nu m-am interesat nicaieri daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Art 65 ContSters75393 ContSters75393 Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile ... (vezi toată discuția)