avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi concediere individuala

sant in somaj din 27 mai 2009 prin concediere individuala ,desfiintarea postului si as vrea sa stiu daca am dreptul la salarii compensatoare.mentionez ca fostii colegi au primit in urma concedierii colective.firma a ramas dar conducerea e schimbata.multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:53, 20 August 2010
Aveati dreptul la salariu compensatoriu, insa din cate stiu, sper sa nu gresesc, pentru ca au trecut 30 de zile de la data desfacerii cm si dumneavoastra, atunci nu ati luat nici o masura , nu stiu daca ii mai puteti actiona acum in judecata.
Salariul compensator este prevazut in CCM si conform art.283(1), lit.e) din Codul muncii termenul de formulare a cererii in vederea solutionarii unui conflict de munca este de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
tudorvaleriu a scris:

Salariul compensator este prevazut in CCM si conform art.283(1), lit.e) din Codul muncii termenul de formulare a cererii in vederea solutionarii unui conflict de munca este de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.


A, deci e 6 luni termenul. Multumesc pentru informatie.
30 de zile este termenul in care poate fi contestata o decizie a angajatorului, in litigiile de munca.
Eu consider ca termenul de prescriptie este de 3 ani.
Iata de ce:
Codul muncii, articolul 283 - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.

Consider ca punctul e) care prevede un termen de 6 luni, este aplicabil oricaror drpturi derivand din contractele de munca, altele decat cele salariale.
Cele salariale au termen propriu, mai lung, prevazut la c).

Alte discuții în legătură

Salariu compensator neplatit la timp zaharia ion zaharia ion Mi s-a restructurat postul de munca si am fost dat in somaj.Conform contractului colectiv de munca dupa restructurare trebuia s-a mi se dea 3 salarii ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu blareanabel blareanabel incepand cu data de 01martie 2009 firma la care am lucrat m-a trimis in somaj,mentionez ca la data respectiva nu m-am interesat nicaieri daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Salariul compensatoriu lala21 lala21 Daca nu este specificat in contractul de munca plata salariului compensatoriu, firma este obligata sa il plateasca sau nu? (vezi toată discuția)