Aprecierile va apartin; eu nu am detalii despre legalitatea/nelegalitatea autorizarii fiecaruia dintre formatorii in mediere din tara si nu imi permit sa discut asadar fara fundament; in plus, desi impartasesc opinia despre activitatea consiliului, nu vad rostul generalizarilor, indiferent de rezultatele activitatii consiliului. Pana una alta, revenind la subiectul initial, eu stiu doar ce am scris anterior referitor la acreditarea internationala a unor formatori romani si recunoasterea cursurilor sustinute de acestia; de asemenea, chiar zilele trecute s-a finalizat in Bucuresti un curs international de training in mediere, adresat mediatorilor cu experienta, curs in care au participat si 2 formatori romani acreditati in SUA, alaturi de formatorii americani; diplomele semnate de formatorii romani, impreuna cu trainerii americani, sunt recunoscute in SUA si in Europa. As dori ca mesajul meu sa fie inteles corect: nu e o polemica, ci apreciez oportun sa cunoastem punctele slabe in aceeasi masura cu punctele bune din domeniul medierii din Romania. Va doresc sarbatori fericite si sa speram intr-un nou inceput o data cu noul consiliu!
Buna seara, nu as vrea ca mesajul sa fie considerat promo, insa este vorba despre acei formatori (20 de persoane initial, ulterior nu toti au ramas in domeniu) care au urmat cursurile initiale din 2003-2007 organizate de Ministerul Justitiei cu Ambasada SUA prin Centrul pilot Craiova. In prezent unii dintre acestia au fondat propriile scoli de formare/cursuri de formare. Sunt cazuri concrete de mediatori care au emigrat si in prezent profeseaza in alte tari (concret Belgia, Spania, Canada) pe baza cursului urmat aici, care le-a fost recunoscut la momentul autorizarii in statul de rezidenta, indeplinind desigur si restul conditiilor de autorizare care difera de la stat la stat.
Buna ziua, exista si in Romania cursuri de formare ca mediator recunoscute in Europa si in State, Canada etc.
Buna ziua, lista furnizorilor de formare in mediere autorizati de Consiliul de Mediere din Romania in baza legii nr. 192/2006 se afla pe site-ul consiliului:
[ link extern ] !
Buna ziua. Mediatorul nu da solutii, nu consiliaza si nu impaca partile. Astfel incat temerea ca un ne-avocat nu ar fi un mediator bun este neintemeiata. Personal, cred ca juristii nu sunt chiar cei mai buni mediatori din cauza "deformatiei" profesionale de a califica, aprecia, judeca, partini. Altele sunt datele care conteaza in aceasta profesie, de caracter si temperament. Lipsa de informatii corecte conduce catre concluzii contrare. Profesiile de mediator si de avocat sunt complementare, profesionistul avocat vine in continuarea profesionistului mediator; aceasta inseamna medierea, cel putin medierea in viziunea celor care au creat-o, acum zeci de ani; faptul ca la noi, ca multe altele, se denatureaza din cauze externe conjuncturale (legislative, etc), nu este imputabil medierii.... In rest, profesia fiind liberala, cum ti-o croiesti asa o ai; aici se apropie de avocatura intr-adevar :).
Pentru macovei2000: nu aveti cum sa gasiti anunturi de job-uri de mediator de la banci sau din alte parti, avand in vedere ca profesia de mediator este liberala, iar mediatorul trebuie sa fie neutru si impartial; orice contract de munca inseamna un raport de prepusenie, ceea ce incalca aceste principii fundamentale ale profesiei; este similar unui caz de incompatibilitate.
Ptr dvs si dna KarmenP: probabil ca ar fi oportun sa incepeti cercetarea dvs. cu privire la aceasta profesie prin a lectura legea 192/2006 a medierii in care veti gasi raspuns la cele mai multe din intrebarile adresate aici; internetul este o sursa de informatii, dar nu intotdeauna cele mai pertinente. De asemenea, puteti revedea mesajele anterioare postate in acest topic si veti gasi toate raspunsurile....
Buna ziua. Daca am inteles intrebarea dvs., doriti sa stiti daca dvs., in calitate de PFA, datorati taxe CASS. Raspunsul este afirmativ. Pentru calitatea de salariat pe care ati detinut-o concomitent, firma angajatoare a datorat si achitat CASS aferent contractului dvs. de munca/salariului inscris in acesta. Pentru venitul din contractul PFA, trebuie sa platiti dvs., indiferent ca ati suspendat activitatea PFA-ului intre timp, taxele fiind datorate pentru perioada cat ati avut activitate pe PFA. Avand in vedere modificarea adusa in 2.09.2011 Codului Fiscal, in cazul in care achitati integral debitul principal pana la 31.12.2011, nu mai datorati penalitatile aferente. In cazul dvs. daca achitati cei 2700 lei pana la finele anului, nu mai trebuie sa platiti penalitatile calculate (si care cresc).
Pentru macovei2000: cursul de formare initiala care va permite sa profesati este in jur de 1000 de euro; nu exista taxa anuala similar sistemului barourilor; va puteti inscrie intr-o asociatie profesionala de mediatori si in acest caz mai aveti o cotizatie lunara (variaza de la asociatie la asociatie, maximum 50 ron/luna); anual trebuie sa acumulati 20 de puncte de pregatire profesionala din participarea la cursuri/conferinte/seminarii; costurile pt acestea din urma pot varia destul de mult, functie de lectori, locatie etc; eu estimez la max. 1500-2000 ron/an. V-am scris din experienta mea proprie si a colegilor mei mediatori; am vazut tot felul de mesaje din partea unor ne-mediatori, asa incat dvs. urmeaza sa apreciati.
Buna ziua, potrivit legii 192/2006 a medierii, modificata, pentru a putea profesa ca mediator in Romania este necesara parcurgerea unui curs de formare in domeniu, cu o curricula stabilita de Consiliul de Mediere (standardul de formare al mediatorului) si cu durata de 80 de ore. Exista la acest moment 12 scoli de formare in domeniu, acreditate de Consiliu.
In paralel, Consiliul recunoaste si pregatirea teoretica dobandita printr-un curs de master in mediere, dar, pentru autorizarea celor care au facut masterul, solicita dovada ca acestia au urmat un curs de practica in domeniu; aceasta pt ca in programul de master nu se asigura pregatirea practica, conform curriculei (standardului de formare). Deci absolventii de master trebuie sa mai parcurga un stagiu de pregatire practica la una din cele 12 scoli acreditate de Consiliu, apoi se pot autoriza.
Avocatii, consilierii juridic si notarii pot profesa ca mediatori in cadrul formei de exercitare a propriei profesii, numai dupa ce urmeaza cursul de mediator si dupa ce obtin autorizatia de la Consiliul de Mediere. Exista in acest sens si decizia Curtii Constitutionale nr. 938/2011, publicata in M.Of. 603/26.08.2011.
Buna ziua. Din mediere "se traieste", eu si multi alti colegi suntem exemple. La acest moment sunt cca 3200 de mediatori, departe de a fi "inflatie", un studiu de acum cca 2 ani mentiona ca masa critica minima necesara este de 7-8000 mediatori raportat la numarul de dosare din instanta la acel moment. De atunci, dosarele s-au inmultit cu cca 30%.
Nu exista onorarii standard/minimale. Onorariile se calculeaza prin raportare la taxa de timbru de care partile sunt scutite in cazul in care solutioneaza prin mediere; dupa caz, prin raportare la valoarea obiectului in litigiu; uneori, onorariu pe ora; functie de disputa si parti. Medierea nu este sora mai saraca a avocaturii, dar evident partile ies in avantaj, chiar daca vin si cu avocatii in mediere, nu mai achita expertize si rezolva si mult mai rapid.
Nu este necesara pregatire juridica, mediatorul nu da solutii si nu impaca partile; personal cred chiar ca avocatii nu sunt chiar cei mai inzestrati mediatori, existand tentatia profesionala de a califica si judeca :); conteaza mai mult alte date personale, de temperament si caracter.
BR_NICKU are perfecta dreptate, profesia este liberala si cum o gestionezi, asa o ai. Depinde asadar de fiecare ce si cat doreste. Pana acum nu am vazut esecuri ale colegilor mediatori care au dorit sa profeseze cu profesionalism.
Va doresc succes in decizia dvs!