unde si in ce termen se poate depune o cerere in baza legii 87/2020 ?
Speță :
● In anul 2oo7, primarul emite dispoziție prin care se respinge notificarea formulata in baza legii 10/2oo1 , prin care solicitam restituirea în natură a unui imobil sau ca măsură reparatorie prin echivalent constând în compensare cu alt teren aparținând primăriei , motivând că în cazul meu măsurile reparatorii constau in titluri de valoare …… ( Primăria este atât unitate deținătoare cât și entitatea învestită cu soluţionarea notificării)
● am contestat în instanță ; în anul 2oo8 , Tribunalul anulează decizia , obligând primarul să emită dispoziție cu propunere de acordare de despăgubiri în condițiile art.16 al.2 din titlul VII al legii 247/2oo5 .
● am făcut apel ; în anul 2o1o , Curtea de apel menține dispoziția privind anularea deciziei primarului , și constată că sunt îndreptățit la despăgubiri bănești ( nu se precizează sursa de unde ar trebui să primesc banii ) .
● în anul 2o12 sentințele au fost investite cu formulă executorie ; acum 7 luni , prin executor judecătoresc am solicitat de la primărie sumele de bani – cu titlul de despăgubiri .
● în urmă cu 6 luni , Primăria face contestare la executare , motivând că prin decizia curții de apel nu obligă Primăria la plata acestor sume de bani , că pentru aceasta există reglementarea ce se realizează de către ANRP .
● cu o luna înainte de judecata contestării la executare – Martie 2o13 , primarul emite dispoziție prin care mă înștiințează că va transmite către Prefectură documentația de acordare de despăgubiri în condițiile art.16 al.2 din titlul VII al legii 247/2oo5 , pentru imobilul revendicat .
Întrebări :
1. dacă Dispozitia primarului din Februarie 2o13 este legală și poate produce efecte , având în vedere că au trecut mai bine 4 ani de când Tribunalul l-a obligat pe primar să facă aceasta , și 7 luni de la cererea de acordare a despăgubirilor ? nu există un termen legal ( 60 de zile ) în care trebuie fie pronunțată Dispozitia ? Trebuie să atac Dispozitia ?
2. dacă Primarul poate dispune unilateral , că pentru o notificare în baza legii 10/2oo1 se pot acorda ca măsuri reparatorii doar despăgubiri în condițiile art.16 al.2 din titlul VII al legii 247/2oo5 ? Dispozițiile art.2 din L10/2oo1 “Măsurile reparatorii prin echivalent vor consta în compensare cu alte bunuri sau servicii oferite în echivalent de către entitatea învestită potrivit prezentei legi cu soluţionarea notificării , cu acordul persoanei îndreptăţite ” , nu sunt obligatorii și pentru primar ? Nu trebuia , în mod normal să-mi ofere în compensare un alt bun sau serviciu în echivalent ?
3. ce șanse am să execut Primăria - a o obliga la plata sumelor de bani prevăzute în dispozitivul deciziei curții de apel , în condițiile date ? Ce ar trebui să mai fac ?
MULȚUMESC !!!!
am cumparat drepturi litigioase de la un cetatean , care anterior a mandatat o alta persoana pentru a-l reprezenta in proces pentru obtinerea drepturi litigioase .
cand inceteaza catitatea procesuala a persoanei mandatate de vanzator , avand in vedere ca acesta s-a prezentat la un termen si a sustinut ca nu stie de vazarea dreptului litigios ?
Alaltăieri , în timp ce viram la stânga cu maşina intr-o intersecţie , am lovit uşor o altă maşină ce venea din faţă şi care a încetinit brusc din mers . După incident ( pagube minore - fără victime ) am deplasat maşinile implicate în afara intersecţiei , şi ne-am înţeles pe loc , amiabil asupra accidentului - recunoscându-mi vina . Nu am fost la asigurator pentru a încheia o constatare amiabila de accident , deoarece celălalt şofer - taximetrist a spus că are o cursă de făcut şi că putem face actele mai târziu . Am acceptat , i-am dat asigurarea şi o copie după buletin , urmând să ne întâlnim pentru a concretiza constatarea . Din motive de comunicare , nu ne-am întâlnit . După 24 de ore eu am declarat accidentul la asigurator , iar celălalt şofer le Poliţie . In afară de amenzi ne-am ales şi cu permisele suspendate : eu 3 luni , celălalt şofer - o lună . Acesta este rezultatul unei înţelegeri amiabile neconcretizate !! Pot fi contestate procesele verbale de contravenţie ? Există şansa de a câştiga în instanţă , sau cel puţin de a diminua sancţiunea ?
detin un teren cu chirie din anul 1974 ; închiriat de la primăria Iasi ; in anul 1995-Legea 112 şi 2oo3 - Legea 10, pretinsul fost propritar a incercat să intre in posesia imobilului unde se află şi terenul , dar nu a reuşit pentru că nu a avut acte doveditoare ; Intre timp am cumpărat o parte din imobil - construcţie , in baza legii 112/1995 , alipit cu terenul pe care il detin si acum in chirie .
Intrebare : pot invoca dreptul de uzucapiune asupra terenului pe care îl deţin cu chirie din anul 1974 ?
Vă mulţumesc !