avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Activitate ionescucornelia

Activitate ionescucornelia

Buna seara

Se da o problema cu 2 cunoscute, un om si o institutie a statului.
Pe 1 martie 2008 omul se duce la institutia statului si depune o cerere pentru a primi un ajutor banesc.

Pe 1 aprilie 2008, dupa ce s-a scarpinat temeinic in cap, dupa ureche si... prin alte parti, institutia statului ii trimite acasa o hartie prin care il anunta ca, in urma analizei temeinice si profunde a actelor depuse, EA, adica institutia statului, a decis sa ii acorde omului un ajutor banesc iar banii vor fi virati in cont.

Institutia statului se uita in buzunare dupa suma de bani, se mai scarpina in crestet, in cap, dupa ureche, in nas etc, trec 6 luni si ii vireaza suma in cont pe 1 octombrie 2008.

In 2012 se trezeste institutia statului sa zica (,) ca, deoarece omul nu si-a indeplinit obligatiile pe care si le-a asumat ca sa primeasca ajutorul, institutia statului a decis sa ii trimita proces verbal prin care omul este instiintat ca trebuie sa dea inapoi banii primiti. Hartia ajunge acasa la om pe 1 noiembrie 2012.

Intrebare:

1. care este termenul de prescriere, 3 sau 5 ani?

2. Daca termenul ar fi de 3 ani, cand se prescrie, pe 1 aprilie 2011, sau pe 1 octombrie 2011?

Multumesc mult celor care imi vor raspunde.

P.S. Uraaasc institutiile statului... #-o
Răspuns la discuția Mod de calcul termen procedural

Multumesc mult!


romascanu a scris:

ionescucornelia a scris:

...de cand incepe sa ticaie ceasul
...6,7 sau 8 noiembrie?


9 noiembrie :)

8 noiembrie (ziua cand a inceput sa curga) nu se ia in calcul.

E bine sa cunoasteti asemenea calcule atunci cand vi se invoca tardivitatea. Dar e de preferat sa nu lasati niciodata ceva de depus pe ultima zi.


Răspuns la discuția Mod de calcul termen procedural
Multumesc pentru raspuns.

Inca o intrebare, de cand incepe sa ticaie ceasul, de la data la care a emis raspunsul institutia (6 noiembrie) sau de la data la care a ajuns hartia acasa? Aici ma refer la data postei, vad ca pe plic sunt 2 stampile, una cu data de 7 si alta cu data de 8 noiembrie.

Deci, care este, 6, 7 sau 8 noiembrie?
Buna ziua. Am luat o amenda, am depus o contestatie la o institutie a statului, am primit raspunsul la aceasta pe 6 noiembrie, stiu ca am posibilitatea ca in termen de 30 zile sa ma duc in instanta. Intrebarea mea este, sarbatorile legale, de Sf. Andrei si 1 decembrie, se scad din cele 30 zile? Stiu ca de anul asta mai avem o sarbatoare legala, pe 30 noiembrie. Deci, cand ar expira termenul, pe 6 sau pe 8 decembrie?

Multumesc frumos!
Un ciclu de productie, in cazul unei plantatii de meri, se incheie toamna, dupa ce s-a cules ultimul mar,adica prin septembrie.Apoi, la o saptamana-doua, incepe urmatorul cand se da o stropire cu sulfat de cupru ( stropire albastra). Tot toamna tarziu se administreaza ingrasaminte chimice sau organice ( daca nu, productia se reduce la jumatate) dupa care se ara pamantul. Primavara devreme se stropesc iar pomii cu o substanta,nu stiu care, dar care este extrem de importanta, dupa care se tund pomii.Pana la ora actuala, arendasul n-a miscat un deget si, cred eu, productia de mere este cam compromisa.Asadar, nu cred ca a respectat nici macar termenul rezonabil ,,dupa incheierea ciclului de productie".Arendasul mi-a trimis ieri o scrisoare obisnuita, care se putea pierde pe drum, la o adica, prin care m-a anuntat ca, si aici e o chestie ciudata, firma agroserv etc. nu-l mai are administrator pe d-ul icsulescu si de aceea este nevoita sa inceteze colaborarea in ceea ce priveste contractul de arenda. Ori contractul este incheiat , in conformitate cu legea arendarii nr.16?1994,intre mine si firma respectiva,reprezentata prin d-ul icsulescu,unic asociat la firma respectiva, in calitate de arendas.De asemeni, la obligatiile arendasului, este prevazut :
a. sa foloseasca bunurile incredintate ca un bun proprietar,mentinand potentialul productiv al plantatiei,efectuand urmatoarele lucrari: taieri de rodire,fertilizare,lucrari agrotehnice ale solului,tratamente fitosanitare.
b. sa plateasca arenda la termenul si modalitatile stabilite.
c. sa anunte proprietarul in cazul aparitiei unor elemente de forta majora care pot influenta contractul.
d. sa anunte proprietarul dupa incheierea fiecarui ciclu de productie de intentia sa de reziliere a contractului.

Iar la alte clauze,este scris :

1. eventualele ajutoare banesti care vin de la buget vor fi directionate catre arendas care le va utiliza pentru efectuarea lucrarilor de intretinere susmentionate.
2. contractul nu poate fi reziliat decat cu vointa ambelor parti.

Uff, nu am gasit legea asta a arendarii,insa acest punct 2., cel cu vointa ambelor parti, nu este mai puternic decat cele doua puncte ( c si d ) sau chiar numai pct. d., ce spune ca arendasul sa-l anunte pe proprietar de INTENTIA sa de reziliere?
Va multumesc frumos daca ati avut rabdare sa citit pana la capat.
Va multumesc pentru rasp. d-stra. Mai am o nelamurire , printre obligatiile arendasuluii este urmatoarea: ,, sa anunte proprietarul in cazul aparitiei unor elemente de forta majora care pot influenta contractul." si ultimul: ,, sa anunte proprietarul dupa incheierea fiecarui ciclu de productie de intentia sa de reziliere a contractului." De asemeni, mai este scris,asa cum am spus mai inainte, ,, Contractul nu poate fi reziliat decat cu vointa ambelor parti." Oare nu se bat cap in cap?
Si ultimul lucru pe care as vrea sa-l mentionez; chiar acum am primit prin posta o hartie de la respectiva firma prin care ma anunta ca d-ul XY nu mai indeplineste functia de administrator al societatii si nu mai poate sa desfasoare nici o alta activitate in cadrul societatii, drept pentru care este nevoita sa inceteze colaborarea in ceea ce priveste contractul de arenda.
Inca o data, va multumesc mult.
Buna ziua. Am incheiat un contract de arenda pentru o suprafata de 0,5 ha plantatie de meri cu o firma pe o perioada de 5 ani. Am stabilit in contract numai 20% din productie partea mea iar restul revenind arendasului.Obligatiile lui sunt de a ingriji plantatia etc. Dupa 2 ani, arendasul mi-a spus acu cateva zile ca nu mai vrea sa ingrijeasca plantatia si sa ma descurc, sa-mi caut un alt arendas. Intrebarea mea este daca pot sa-l dau in judecata, mai ales ca in contract este stipulat faptul ca se poate rezilia contractul numai cu acordul ambelor parti; nu scrie nicaieri ca una dintre parti il poate rezilia unilateral. Ce ma sfatuiti? Daca il dau in judecata, am sanse de castig? Si daca da, ce ar trebui sa cer? Despagubiri pentru cei 3 ani ramasi? Si ce sa cer? Bani sau produse?
Va multumesc din suflet