Reactiile adverse sau efectele secundare la medicamente sau la vaccinuri se raporteaza in sistem national, printr-un formular dedicat, ar trebui ca adeverinta sa fie in concordanta cu aceste element. Ma tem ca nu este chiar atat de simplu precum sugerati, nu se rezolva totul cu o adeverinta.
Inclin sa cred - si sper sa fie asa - ca sevenx este deranjat de obligativitatea detinerii dovezii de vacin la inscrierea in unitatea respectiva (scoala, gradinita) si nu de vaccinarea in sine. In stuatia unei colectivitati, cel neprotejat e cel nevaccinat, parintele acelui copil nevaccinat ar trebui sa fie mai ingrijorat decat restul.
Stiu ca ati intrebat un avocat, dar as dori sa imi permiteti o opinie de medic. Sunt medic de familie si fac vaccinarea sugarilor in cabinetul meu, lucrez in mediul rural. Ma confrunt cu aceasta problema. Stiu ca ati intrebat un avocat, dar ma indoiesc ca ar fi obligatoriu. Cu ocazia campaniei de vaccinare anti HPV, s-a cerut parintilor semnarea unui consimtamant pentru vaccinarea fetitelor.
As vrea totusi sa atrag atentia ca vaccinarea este totodata un act responsabil, care poate salva viata unui copil sau il scuteste de suferinte inimaginabile. Desi nu este un act obligatoriu, este de datoria fiecarui medic care vaccineaza sa arate parintilor optiunile, utilitatea, posibilele reactii adverse si efecte secundare, sa puna in balanta ce este important si ce este riscant si sa permita parintelui sa aleaga cea mai buna solutie, dar in cunostinta de cauza.
Copiii care insa raman nevaccinati vor avea probleme la intrarea in colectivitati (gradinite, scoli), pentru ca vor fi expusi unor germeni cicrculanti pentru care proganismul lor nu este pregatit. Mai mult, copiii de azi vor putea - speram - trai intr-o lume in care circulatia persoanelor va fi libera si mai ales posibila, iar refuzul vaccinarii le-ar putea aduce abia atunci prejudicii.
As vrea sa inchei spunandu-va ca vaccinarea a salvat mai multi oameni de la moarte decat penicilina, ca bolile pentru care acum exista vaccinuri au ucis in istorie mai multi oameni decat toate razboaiele la un loc.
Va multumesc.
Doresc sa stiu parerea unor persoane avizate cu privire la incadrarea medicilor de familie organizati in cabinete medicale individuale, asociate, grupate si societeti civile medicale in noile prevederi pentru plata CAS. Ne incadram sau nu? Si cum se va calcula venitul net? ca noi nu stim cat a fost venitul net decat anul urmator dupa ce se incheie de platit toate regularizarile la sanatate si la impozit in functie de veniturile anului precedent. Legislatia e ambigua si exista neconcordanta intre unele articole de lege, precizari nu face nimeni. La circa financiara exista mai multe opinii, nici ei nu stiu sigur, 25 e maine. AM mai pus aceasta intrebare pe forum dar nu a raspuns nimeni pana acum. Va rog faceti un efort si raspundeti, 11 000 de medici de familie in acest moment nu stiu ce trebuie sa faca si nu toti au contabili!
Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 430/2010 prevede la punctul 25 ca art. 81, pct. (9) al Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 60/2006 se modifica astfel:
Controlul privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează pe baza unei metodologii elaborate de CNAS în termen de 60 de zile şi care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I."
Avand in vedere ca metodologia de control nu este inca aparuta, controlul este legal? Va intreb deoarece de cateva zile se controleaza zeci de medici de familie din toata tara iar amenzile zunt de minimum 5000 de RON:O. Principalul document controlat este adeverinta eliberata de angajator. Daca acest document nu a avut inscrise zilele de concediu medical din ultimile 12 luni, medicul a fost amendat. Totusi, modelul de adeverinta publicat in MO nu contine date despre NUMARUL DE ZILE DE CONCEDIU MEDICAL AVUTE IN ULTIMELE 12 LUNI#-o. As dori sa stiu daca se poate contesta controlul pe viciu de procedura folosind argumentele de mai sus, si care sunt pasii pentru aceasta contestare? Recomandati sa se faca obiectii pe procesul verbal chiar la finalul controlului?
Recomandati sa nu se achite amenda si sa fie contestata imediat?
Nu am studii de specialitate, sunt medic de familie, dar as dori sa stiu parerea dumneavoastra specializata, deoarece cuantumul amenzilor depaseste in cele mai multe cazuri veniturile cabinetului medical pe o luna si in ultimele zile suntem terorizati de aceste controaleX-(, care ar fi trebuit sa vizeze corectitudinea acordarii concediului si nu corectitudinea adeverintelor eliberate de angajator!
Va multumesc!