avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Activitate ionel.diaconu1979

Activitate ionel.diaconu1979

Multumesc mult pt sfaturi. Programul de repartizare al cheltuielilor a fost facut integral de mine si asa am considerat ca este cel mai bine, asa functionam de 4 ani dar acum sunt cateva persoane care vor sa tin cont de acest aspect "pierderile "pt incalzirea apei. Pe timp de iarna ne raportam la consumurile din vara si de aceea variaza pretul. In prezent sunt 4 blocuri pt care repartizez cheltuielile si cand stabilim pretul pt AC iarna tin cont de toate 4 (media pretului pt un m3 AC pe timp de vara acesta fiind cam apropiat intre blocuri). Problema este ca daca vara nu se consuma AC in bloc pretul se poate chiar si dubla de la un bloc la altul. In primul an nu am avut un background cu ce consuma centrala si am mers pe un calcul matematic bazat pe formula fizica a caldurii (cam ce a fost explicat si de @elga50) am obtinut pretul pt AC si restul l-am considerat caldura si am impartit in mod egal (apartamentele fiind cu aceasi suprafata utila).
Ar mai fi o solutie sa fixam un pret pt AC (ex 18 lei/m3) si diferenta sa o incadrez ca pierdere si sa o distribui in mod egal la toate cele 16 ap, dar nu stiu cat de legala este fixarea acestui pret. Dupa acea trebuie sa dau explicatii cum de am ales acest pret. Stiu ca ne complicam dar caut solutii sa impac si capra si varza. Cred ca o sa convoc o adunare generala si daca majoritatea o sa agreeze aceasta idee o sa ma raportez la o centrala de ap cu 2 cam (am facut un studiu si cam tot atata consuma si centrala noastra pe timp de iarna daca impart factura de gaz in mod egal la cele 16 ap de pe scara) sau o sa iau pretul pt m3 de la Arad. O sa fac cateva incercari sa vad cam ce diferenta este in aceste "pierderi".
Buna ziua. As dori sa redeschid acest topic. Situatia cu care se confrunta persoana care a deschis aces topic o avem si noi, adica centrala termica comuna (pt toata scara) si apa rece. Repartizarea se face in felul urmator:
Se insumeaza consumul de apa calda de la toate apartamentele si se imparte factura de gaz la acest total rezultand pretul pt un m3 apa calda. Acest calcul il aplicam de aprox 4 ani.
Anul acesta ne confruntam cu o alta problema tot referitor la apa calda. Consumul in bloc (16 ap) pt apa calda este intre 25-30 m3 lunar. Aplicand modul de calcul mai sus mentionat pretul variaza deoarece centrala este prevazuta cu un boiler buffer de 500l care-n permanenta acesta se incalzezste, ori daca se consuma sau nu apa. Daca temperatura din acesta scade centrala porneste si il readuce la temperatura setata (in cazul nostru 55 grade). Intrebarea este nu ar trebui sa tinem cont de acest aspect, adica daca centrala tine "pregatita" apa si nimeni nu o consuma aceasta diferenta de gaz pentru incalzirea apei sa fie inpartita in mod egal la toate apartamentele si daca da cu cat ar trebui sa platim 1 m3 de apa calda?
Răspuns la discuția Impas-Demisie presedinte ONG
In primul rand multumesc de raspunsul promt. Nu avem statutul, singurele hartii care le avem sunt actul constitutiv al ONG-ului si inceheierea de judecata. O sa incerc sa dau de respectiva persoana sa ne dea statutul dar din cate imi aduc aminte nu cred ca era specificat cine va alege presedintele. Cum am mai subliniat mai sus ONG-ul s-a facut "asa sa fie ". Incerc sa rezolvam cat mai bine aceasta situatie si sa o facem cat mai corect posibil.
Buna seara
Locuiesc intr-un cartier ... in care suntem numai chiriasi. La inceput pt ca sa putem da drumul la utilitati in blocuri am fost nevoiti sa ne constituim intr-o asociatie. Fiind numai chiriasi nu s-a putut face o asociatie si a trebuit sa ne constituim in ONG. Acum dupa 1 an ne intalnim cu o serie de probleme de genul ca anumite persoane au renuntat si au plecat din blocuri printre acestea fiind si presedintele acestui ONG. Acest ONG a fost constituit destul de-n graba si dupa parerea mea facanduse cateva greseli, una dintre ele fiind ca pe stampila de la ONG apare numele presedintelui pe stampilele de la "administratorii de blocuri" la fel apare numele lor si CNP-ul acestora.Deja avem schimbati 2 administratori de bloc si stampilele nu mai "corespund". Statutul ONG este destul de sumar si am facut in paralel un regulament de ordine interioara cu mentiunea ca acesta complecteaza statutul ONG. Nu stiu cum sa procedam mai departe.Am dori sa facem totul Ok acum dar nu cunostepem procedurile legale. SIngurul lucru care l-am facut a fost sa facem o sedinta cei din consliul director si am propus un nou presedinte. Sedinta s-a facut cu proces verbal la care se va adauga o copie a demisiei presedintelui. Nu stiu daca procedam corect poate confundam marfa cu ambalajul. De aceea va rog sa ne sprijiniti in rezolvarea acestei situatii. Suntem foarte presati deoarece avem un cont bancar deschis pe acest ONG in care se face viramentul pt un apartament a cheltuielilor aferente acestuia si banii ne se pot ridica doar de presedinte.
Sa intaleg ca cei cu repatitoare nu o sa mai plateasca partile comune ?
Multumesc foarte mult de atentia si interesul acordat subiectului deschis de mine. Din discutiile avute si din cat am citit pe forumuri impartirea in mod egal a caldurii este cel mai echitabil in cazul nostru. Locuim in acest bloc doar de cateva luni si stiti cum este la inceput nu sti, gresesti etc. Acum ca iarna a venit, vin si facturile de gaz si trebuie platite. Vreau sa facem tot ce este mai corect si sa nu suparam pe nimeni.Sa montam repartitoare nu este chiar potrivit in aceste momente. Vin totusi cu o intrebare : Daca cineva vrea sa-si monteze repartitoare poate? Este nevoie de acceptul tuturor locatarilor ? Cine va interpreta consumul de pe aceste repartitoare ? Tevile de caldura din bloc trec si prin respectivul apartament Cat ar trebui sa plateasca in plus ?
In cazul in care ii debransam mai raman tevile care trec pe la ei prin pereti.Cat ar trebui sa plateasca pt acest lucru? Exista un procentaj vreo cota ?
Multumesc mult de ajutor.
Buna ziua
Locuiesc intr-un bloc cu centrala proprie de incalzire.Ne confruntam cu urmatoarea problema. Blocul are 16 apartamente cu aceeasi suprafata utila centrala comuna pt incalzire,ceasuri de apa rece si apa calda in fiecare apartament. Din cele 16 apartamente 3 nu sunt locuite.Ne avand ceasuri sau cum sa monitorizam caldura aceasta a fost calculata sa se plateasca in mod egal pt fiecare apartament. Proprietarii nu vor sa plateasca sub nici-o forma caldura. Ce putem face in acest caz? Cat trebuie sa plateasca obligatoriu si in care lege este specificat acest lucru?|
Răspuns la discuția Centrala comuna bloc ANL
Multumesc de raspuns. Asta am facut am facut propriul nostru sstem de calcul pornind de la formula mai sus mentionata (formula caldurii). Sa folosim acest sistem de calcul centrala trebuie monitorizata zilnic (se inregistreaza anumiti parametri ai apei si consumurile).Problema este daca este legal ce facem . Nu exista o lege sau ceva asemanator care sa impuna un anumit tip de calcul pt acest mod de distributie? Din calculele noastre un pret aproximativ pt 1mc apa calda +canal iese undeva intre 13.5-14 lei.