avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Centrala comuna bloc ANL
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Centrala comuna bloc ANL

Buna seara
Sunt administrator la un bloc ANL din jud ARAD. Avem o nelamurire la modul de calcul a apei calde menajere.Blocul este dotat cu centrala proprie de apa calda si caldura.In apartamente avem ceasuri de apa calda, caldura nu este contorizata.Ni se emit 2 facturi apa rece si gaz. Problema este cum aflam cat gaz s-a consumat pt apa calda si cat pt caldura sa putem face pretul pt 1 mc apa calda.Cunoasteti vreo formula de calcul?
Ca si punct de pornire am folosit formula caldurii:Q=m*c*DT (delta T).
Cel mai recent răspuns: ionel.diaconu1979 , utilizator 09:06, 7 Noiembrie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca aveti centrala de bloc, trebuie sa va faceti singuri repartizarea facturii de gaz consumata de aceasta centrala. Daca aveti apometre pentru apa calda si rece in fiecare apartament este mai usor. Altfel e dificil si o sa aveti discutii cu vecinii indiferent cum veti repartiza gazul consumat.
Discutati in comitet mai multe variante si adoptati un "sistem propriu", un regulament al asociatiei dumneavoastra.
Incercati pe exemplul celor care sunt bransati la sistemul public. Socotiti ca pentru incalzirea unui metru cub de apa se cheltuie tot atat (sau ceva mai putin) cat platesc si ce bransati la sistemul public. Un m.c de apa rece costa, de exemplu 5 lei, iar incalzit costa 12 lei. Asa ca la fiecare m.c de apa incalzita se consuma gaz de 7 lei. Diferenta de gaz (valoric) de pe factura repartizati-o pentru incalzire.
Incercati asemenea calcule facand comparatie si cu alte asociatii din zona dumneavoastra.
Incercati o luna, doua cu ceva de ganul acesta si vedeti cum merge.
Multumesc de raspuns. Asta am facut am facut propriul nostru sstem de calcul pornind de la formula mai sus mentionata (formula caldurii). Sa folosim acest sistem de calcul centrala trebuie monitorizata zilnic (se inregistreaza anumiti parametri ai apei si consumurile).Problema este daca este legal ce facem . Nu exista o lege sau ceva asemanator care sa impuna un anumit tip de calcul pt acest mod de distributie? Din calculele noastre un pret aproximativ pt 1mc apa calda +canal iese undeva intre 13.5-14 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumului de gaze intre caldura si apa calda menajera cmpanait cmpanait As dori sa aflu cum se procedeaza cu repartizarea consumului de gaze intre caldura si apa calda menajera, in conditiile in care imobilul are centrala de bloc ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns in problema descrisa ... Daniel CT Daniel CT Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in problema descrisa mai jos. Mentionez ca locuiesc intr-un bloc de apartamente cu 3 scari, in care cu ... (vezi toată discuția)
Calcul apa calda & caldura pc Almaris Almaris Cum se calculeaza costul apei calde in urmatoarea situatie: Se emite factura Apa Nova pentru toata apa furnizata, se considera 20% din valoarea facturii GDF ... (vezi toată discuția)