avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Activitate sorin_oprea

Activitate sorin_oprea

Momentan sunt angajatul unei firme in Romania si am gasit un loc de munca intr-o alta tara. In contractul de munca se stipuleaza existenta unei periode de proba de 3 luni.
Firma din Romania mi-a propus sa nu demisionez de aici, ci sa-mi suspend contractul de munca pe durata perioadei de proba si daca lucrurile nu merg bine sa ma intorc.
Intrebarea ar fi: in ce fel ma "obliga" acest contract suspendat? La finele acestei perioade, sunt obligat sa ma intorc si sa demisionez (eventual sa mai lucrez pe timpul perioadei de previz daca firma doreste)? Sau de comun acord se poate desface contractul in mod automat dupa expirarea acestei perioade?
Multumesc pentru raspunsul Dvs.

Insa pentru mine tot e neclar. Dupa parera mea cele 30 de zile calendaristice stipulate in CIM sunt conform legii, adica se incadreaza in cele max. 45 de zile lucratoare. Insa, in cazul demisiei, pot invoca acest paragraf din CIM si pot cere incetarea contractului dupa cele 30 de zile impiedicand astfel angajatorul sa-mi impuna preavizul de 45 de zile? Sau acest paragraf stipulat in CIM devine nul in momentul modificarii legii?
Conform noilor reglementari din Codul Muncii, termenul de previz poate fi de maxim (pe unele site-uri minim ?!?) 45 de zile lucratoare in cazul unei functii de conducere.

Contractul meu de munca semnat in 2004 contine un act aditional semnat de ambele parti care stipuleaza faptul ca durata preavizului e de 30 de zile calendaristice in cazul unei functii de conducere.


Intrebarea e: care dintre cele doua prevederi expuse mai sus e cea corecta? Dpdv. legal primeaza Codul Muncii sau acest act aditional semnat de catre angajator si angajat?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Multumesc pentru raspunsul prompt. Nu citisem foarte atent Codul Muncii :)
Am un coleg cu urmatoarea problema: in ultimii 2 ani a beneficiat de aprox. 10 luni de concediu medical (Oct2009-Iulie2010). Prin urmare la revenire avea pe fluturas 34 de zile de concediu de odihna neefectuate (corespunzatoare anilor 2009-2010).
Pentru diverse motive si-a luat si o parte din aceste zile de concediu de odihna (19), ramanandu-i inca 15 zile. Saptamana aceasta insa a fost informat ca mai are disponibila o singura zi de concediu, deoarece 14 zile i-au fost "taiate". Motivul: "concediul de odihna se va diminua proportional cu zilele nelucrate", conform directivei CE 2003/88. Am incercat sa "rasfoiesc" atat aceasta directiva, cat si Codul Muncii dar nu am gasit niciunde aceasta prevedere.
M-ar putea lamuri cineva daca ceea ce s-a intamplat are o baza legala si daca da, ce lege ar sta la baza acestei decizii?
Multumesc anticipat.