Am un coleg cu urmatoarea problema: in ultimii 2 ani a beneficiat de aprox. 10 luni de concediu medical (Oct2009-Iulie2010). Prin urmare la revenire avea pe fluturas 34 de zile de concediu de odihna neefectuate (corespunzatoare anilor 2009-2010).
Pentru diverse motive si-a luat si o parte din aceste zile de concediu de odihna (19), ramanandu-i inca 15 zile. Saptamana aceasta insa a fost informat ca mai are disponibila o singura zi de concediu, deoarece 14 zile i-au fost "taiate". Motivul: "concediul de odihna se va diminua proportional cu zilele nelucrate", conform directivei CE 2003/88. Am incercat sa "rasfoiesc" atat aceasta directiva, cat si Codul Muncii dar nu am gasit niciunde aceasta prevedere.
M-ar putea lamuri cineva daca ceea ce s-a intamplat are o baza legala si daca da, ce lege ar sta la baza acestei decizii?
Multumesc anticipat.
Codul muncii
Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Concediul medical - reprezinta incapacitate temporara de munca si contractul de munca este suspendat.
In concluzie concediu medical nu reprezinta ~activitatea prestată ~ cum este subliniat in codul muncii.
Au dreptate ?
ContSters58087
Din luna august 2008 am fost in concediu medical pina pe 31 dec 2008.De la 1 ian 2009 figurez ca pensionar de boala si cei de la firma unde am profesat au fost ... (vezi toată discuția)