avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diminuare concediu de odihna proportional cu zilele ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diminuare concediu de odihna proportional cu zilele nelucrate

Am un coleg cu urmatoarea problema: in ultimii 2 ani a beneficiat de aprox. 10 luni de concediu medical (Oct2009-Iulie2010). Prin urmare la revenire avea pe fluturas 34 de zile de concediu de odihna neefectuate (corespunzatoare anilor 2009-2010).
Pentru diverse motive si-a luat si o parte din aceste zile de concediu de odihna (19), ramanandu-i inca 15 zile. Saptamana aceasta insa a fost informat ca mai are disponibila o singura zi de concediu, deoarece 14 zile i-au fost "taiate". Motivul: "concediul de odihna se va diminua proportional cu zilele nelucrate", conform directivei CE 2003/88. Am incercat sa "rasfoiesc" atat aceasta directiva, cat si Codul Muncii dar nu am gasit niciunde aceasta prevedere.
M-ar putea lamuri cineva daca ceea ce s-a intamplat are o baza legala si daca da, ce lege ar sta la baza acestei decizii?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sorin_oprea , utilizator 17:42, 4 Noiembrie 2010
Buna ziua

Codul muncii
Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor

Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Concediul medical - reprezinta incapacitate temporara de munca si contractul de munca este suspendat.
In concluzie concediu medical nu reprezinta ~activitatea prestată ~ cum este subliniat in codul muncii.
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
ContSters145137, utilizator
Multumesc pentru raspunsul prompt. Nu citisem foarte atent Codul Muncii :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna lili2003stoica lili2003stoica concediul de odihan cuvenit intr-un an calendaristic unui angajat se da proportional cu timpul lucrat in anul respectiv; daca angajatul a beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Au dreptate ? ContSters58087 ContSters58087 Din luna august 2008 am fost in concediu medical pina pe 31 dec 2008.De la 1 ian 2009 figurez ca pensionar de boala si cei de la firma unde am profesat au fost ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna am drept la concediu de odihna pe anul in curs daca am inceput lucrul in luna mai 2010 (vezi toată discuția)