avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

este legal sa fie diminuat concediul de odihna proportional cu zilele de concediu medical avute intr-un an?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:37, 4 Iulie 2012
Concediul medical este dat de medic si este justificat prin certificat medical si se plateste cf. legi,adica primele 5zile de angajator si restul de casa de sanatate.
Concediul de odihna se da conform Codului muncii la fiecare angajat 21 zile si asa este stipulat in CIM intr-un an calendaristic,doar atunci e ste diminuat daca nu aveti 12 luni lucrate.

"CAP. 3 - Concediile



Sectiunea 1 - Concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor

ART. 144 – Garantarea dreptului la concediul de odihna anual
(fostul art. 139 anterior republicarii din 2011)

(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.



ART. 145 – Durata concediului de odihna anual
(fostul art. 140 anterior republicarii din 2011)

(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

(2) (modificat prin Legea 40/2011) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

(2) (forma anterioara modificarii prin Legea 40/2011) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un in calendaristic.

(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

(4) (abrogat prin OUG 65/2005) Durata concediului de odihna anual pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.



ART. 146 – Periodicitatea concediului de odihna; compensari in bani pentru concediul de odihna neefectuat
(fostul art. 141 anterior republicarii din 2011)

(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.

(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un in calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

[ link extern ]
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie s-a pronunatat printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88.

Pentru a beneficia de avantajele acestei Hotarari va trebui sa actionati in instanta pe angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru salariati cu timp de munca partial kyoko kyoko Buna ziua! Un salariat cu timp de munca partial( jumatate de norma) la cate zile de concediu are dreptul? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Durata concediu odihna conform cim sau ccm? andreea5048 andreea5048 Daca in contractul individual de munca este prevazut un numar de zile de concediu de odihna mai mare decat in contractul colectiv de munca, care este durata ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu odihna personal din sanatate ionascu2011 ionascu2011 1.Concediu de odihna se poate acorda pt anii anteriori (in cazul in care nu a fost acordat ) 2. Daca intr-un an calendaristic au existat si concedii medicale ... (vezi toată discuția)