Va multumesc pt raspunsurile detaliate.
Intr-adevar, la comun sunt doar terenul, intrarile,gardul,podul,utilitatile,magaziile.
Iata cum doresc sa formulez actiunea:
Subsemnata X, domiciliata in X formulez urmatoarea actiune civila avand ca obiect:
IESIRE DIN INDIVIZIUNE in natura
In fapt, subsemnata reclamanta sunt proprietara prin cumparare asupra apartamentului nr. 3 de pe strada X, imobil inregistrat in CF X, top X.Tatal meu, X detine uzufructul viager.Subsemnata detin in cota de 1/1: 1camera,1bucatarie,1camara alimente si 1/3 parte din partile comune evidentiate in CF col X respectiv cele doua porti de intrare, gardul imprejmuitor, terenul de 372 mp, spalatorie si wc ambele in curte, podul, instalatia centrala de electricitate , apeductul si canalizarea inscrise in CF X.Terenul in suprafata de 1/3 din 372 mp mi-a revenit in proprietate in anul 2001 conform Ordinului Prefectului nr.X din X a carui copie o anexez.
Paratul X, domiciliat in X, este proprietarul apartamentelor 1 si 2 de pe strada X, detinand in total 2/3 din partile comune.
Precizez ca aceasta constructie cu 3 apartamente este amplasata pe colt, pe 2 strazi, fiind comod partajabila, in momentul de fata eu folosind doar accesul de pe strada Y, strada pe care se si situeaza frontonul apartamentului nr.3.Pentru clarificare depun la dosar : Plan de situatie masurat, Plan amplasament, Plan parcelar, Bilant suprafete.
Conform prevederilor art. 728 C.civil nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune, oricare dintre coproprietari putand cere oricand iesirea din indiviziune.Rezulta ca actiunea de iesire din indiviziune vizeaza sa puna capat unei stari de coproprietate, cand partile au cota ideala si abstracta din dreptul de proprietate si tinde ca fiecare parte sa dobandeasca o parte materiala determinate din bun.Prin sentinta instantei solicit formarea a cate doua loturi : de 124 mp pentru apartamentul proprietate reclamanta si respectiv 248 mp pt parat si inscrierea loturilor in CF individuale pentru reclamant si pentru parat.
In ceea ce priveste iesirea din indiviziune asupra imobilului constructie precizez ca aceasta se poate realiza usor prin urmatoarea metoda de compensare:
*podul de deasupra poate fi atribuit fiecarui apartament aflat dedesubt existand deja 2 cai de acces la pod, una situata la apartamentul 3-proprietar reclamanta si una intre apartamentul 1 si 2 ale paratului, pe intrarea uscata comuna dinspre strada X unde are fronton paratul ;
*imobilul are deja 2 porti de intrare, una pe fiecare strada.Reclamanta, renunt la cota de acces uscat de pe strada X in favoarea accesului exlusiv de pe strada Y ;
*renunt la cota de 1/3 din spalatorie si 1/3 din wc primind in compensatie teren liber langa apartamentul 3 ;
In acest fel se pot crea parcele compacte fara a exista nici un fel de faramitari.
Cu privire la apeduct, acesta de ani de zile nu este functional datorita debransarii in urma neplatii, facturarea facandu-se pe tot imobilul indiferent de consumul individual.In urma iesirii din indiviziune s-ar putea realiza un bransament separat atat pentru apa cat si pentru electricitate pentru apartamentul 3 si totodata s-ar asigura si intimitatea necesara vietilor de familie separate.
In vederea sustinerii actiunii inteleg sa ma folosesc de toate mijloacele de proba.
In drept : art.728, 480,481,482 Cod civil.
Anexez in copie: CF ind.,CF colectiv, Plan parcelar, Plan situatie masurat, Bilant suprafete, Ordin Prefect, poze imobil, acord uzufructuar viager.
Sunt reclamant in cazul unui proces de iesire din indiviziune (casa cu 3 apartamente si teren aferent).
Cine plateste onorariul?
1.Am inteles ca partea care solicita proba trebuie sa o si plateasca. Exista posibilitatea sa "sugerez" eu ca nespecialist o modalitate de imparteala echitabila iar daca paratul nu este de acord sa solicite el expertiza si implicit sa fie el obligat sa o achite?
2.Sau exista posibilitatea obligarii impartirii onorariului intre parti?
M-ar interesa, in cazul meu, cum s-ar face aceasta impartire a onorariului. Eu, reclamantul, detin 1 apartament si 1/3 din partile comune iar paratul detine 2 apartamente si 2/3 din partile comune. S-ar considera onorariu impartit in 2 sau 1/3 pt mine si 2/3 pt parat?
Multumesc
Buna ziua
De curand am ridicat de la Oficiul postal o somatie de executare silita de la ANAF.
In aceasta somatie este prevazuta suma de 350 lei reprezentand venituri incasate necuvenit in baza unui document transmis de catre Agentia nationala de prestatii sociale.Decizia de debit nu am primit-o niciodata dar in actul de executare silita scrie ca ar fi fost emisa in anul 2005. Am fost la sediul Agentiei pt prestatii sociale sa vad despre ce este vorba si dupa o saptamana de amanari mi-au dat un duplicat dupa decizia de debit din 2005 unde scrie ca s-ar fi intocmit un referat in baza caruia s-a decis sa returnez aceasta suma.Motivatia nu o stiu. La baza ei ar sta un referat pe care nu l-au gasit sa mi-l dea sau nu au vrut sa-l mai caute.Mi-au indicat eventual sa cer la instanta. Din cate banuiesc este vorba despre un ajutor de incalzire pt gaz acordat in 2004.In acea perioada eu nu am avut venituri si nu as fi putut fi exclus de la plata.Deci este o greseala.
Am facut contestatie in termenul legal de 15 zile solicitand anularea titlului executoriu pe motiv de prescriere si ,crezand ca nu voi avea nici un fel de costuri, am specificat in actiune "judecare in lipsa" si "fara cheltuieli de judecata" .
Acum mi-a venit acasa citatia (materia juridica fiind Contencios administrativ şi fiscal) cu termenul de judecata pt ianuarie in care este specificat sa timbrez cu 35.8 lei +timbru j. de 1.5 lei.
1.Pot face o completare in care sa solicit cheltuieli de judecata?
2. Sau sa cer scutire momentan eu nefiind angajat cu carte de munca?
Va multumesc