avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tarif taxa judiciara -iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tarif taxa judiciara -iesire din indiviziune

Cat este taxa de timbru+timbru judiciar pt actiune iesire din indiviziune?
Este vorba despre o casa cu 3 apartamente si terenul aferent. Se plateste o taxa fixa?
Cel mai recent răspuns: contestator , utilizator 17:30, 1 Decembrie 2010
taxa de timbru se plateste in procent, 3% din valoarea bunurilor de impartit. se plateste de reclamant, in prima faza la cat estimeaza acesta ca ar valora
Taxa de timbru este de 3 % din valoarea masei partajabile.
Initial reclamantul evalueaza provizoriu masa partajabila in asa fel incat evaluarea sa nu fie derizorie ( sau se pot avea in vedere preturile cuprinse in cataloagele notarilor publici) si in urma efectuarii expertizelor de specialitate se timbreaza diferenta.
Eu detin un apartament la curte comuna si 1/3 din partile comune (teren+anexe).
Vecinul detine celelalte 2 apartamente din casa si 2/3 din partile comune (teren+anexe).
Vreau sa ne separam.
Cat sa platesc taxa ca nu stiu cum sa evaluez. Sa estimez locuinta mea sau toate cele 3?
Nu mai este 39 lei taxa cum era in 2007, o valoare fixa ?
Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2010
contestator, utilizator
Nu aveti cum sa impartiti apartamentele pentru ca nu sunteti coproprietari pe ele - sau cel putin asa rezulta din ceea ce scrieti.

Se putea iesi din indiviziune (= partaja = imparti) daca ati fi avut COTA de 1/3 din cladire respectiv 2/3 din cladire. (daca ati fi fost coproprietari asupra constructiei).

Ori din ceea ce scrieti rezulta ca sunteti proprietari exclusivi ai unor apartamente situate intr-o cladire cu mai multe apartamente. Asa cum sunt si blocurile. Aceste apartamente sunt proprietatea EXCLUSIVA a unor persoane (= vecini = proprietari diferiti, nicidecum coproprietari). Fiind proprietati vecine si nu COproprietati nu pot face obiectul impartelii. Aveti in comun doar anumite elemente de constructie: scara, acoperis, intrare, ...etc. ca accesorii necesare bunurilor principale = apartamentele care apartin unor proprietari diferiti.
Doar acestea (scara, acoperisul , etc) sunt in coproprietate, dar fortata si perpetua. Iata ce denumire sugestiva. Nu puteti vinde scara, dar daca vindeti apartamentul ..."pleaca" dupa el si cota parte din scara. Sau, mai frumos si juridic exprimat, instrainarea bunului in proprietate exclusiva (apartamentul) atrage automat transmitera catre dobanditor a dreptului de coproprietate accesoriu.

In ceea ce priveste apartamentele nu aveti ce separa pentru ca sunt deja separate.
Coproprietea fortata si perpetua nu poate inceta prin partaj = regula
Daca structural este posibil si daca exista acord intre dvs. s-ar putea face si aici o imparteala.

Nu va grabiti cu ... taxa de timbru, caci s-ar putea a aruncati banii aiurea. Vedeti mai intai daca aveti ce imparti. Fara acte in fata si luand de bun ce ati scris mai sus, mie mi se pare ca n-aveti.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
romascanu, moderator
Va multumesc pt raspunsurile detaliate.
Intr-adevar, la comun sunt doar terenul, intrarile,gardul,podul,utilitatile,magaziile.
Iata cum doresc sa formulez actiunea:


Subsemnata X, domiciliata in X formulez urmatoarea actiune civila avand ca obiect:

IESIRE DIN INDIVIZIUNE in natura

In fapt, subsemnata reclamanta sunt proprietara prin cumparare asupra apartamentului nr. 3 de pe strada X, imobil inregistrat in CF X, top X.Tatal meu, X detine uzufructul viager.Subsemnata detin in cota de 1/1: 1camera,1bucatarie,1camara alimente si 1/3 parte din partile comune evidentiate in CF col X respectiv cele doua porti de intrare, gardul imprejmuitor, terenul de 372 mp, spalatorie si wc ambele in curte, podul, instalatia centrala de electricitate , apeductul si canalizarea inscrise in CF X.Terenul in suprafata de 1/3 din 372 mp mi-a revenit in proprietate in anul 2001 conform Ordinului Prefectului nr.X din X a carui copie o anexez.
Paratul X, domiciliat in X, este proprietarul apartamentelor 1 si 2 de pe strada X, detinand in total 2/3 din partile comune.
Precizez ca aceasta constructie cu 3 apartamente este amplasata pe colt, pe 2 strazi, fiind comod partajabila, in momentul de fata eu folosind doar accesul de pe strada Y, strada pe care se si situeaza frontonul apartamentului nr.3.Pentru clarificare depun la dosar : Plan de situatie masurat, Plan amplasament, Plan parcelar, Bilant suprafete.
Conform prevederilor art. 728 C.civil nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune, oricare dintre coproprietari putand cere oricand iesirea din indiviziune.Rezulta ca actiunea de iesire din indiviziune vizeaza sa puna capat unei stari de coproprietate, cand partile au cota ideala si abstracta din dreptul de proprietate si tinde ca fiecare parte sa dobandeasca o parte materiala determinate din bun.Prin sentinta instantei solicit formarea a cate doua loturi : de 124 mp pentru apartamentul proprietate reclamanta si respectiv 248 mp pt parat si inscrierea loturilor in CF individuale pentru reclamant si pentru parat.
In ceea ce priveste iesirea din indiviziune asupra imobilului constructie precizez ca aceasta se poate realiza usor prin urmatoarea metoda de compensare:
*podul de deasupra poate fi atribuit fiecarui apartament aflat dedesubt existand deja 2 cai de acces la pod, una situata la apartamentul 3-proprietar reclamanta si una intre apartamentul 1 si 2 ale paratului, pe intrarea uscata comuna dinspre strada X unde are fronton paratul ;
*imobilul are deja 2 porti de intrare, una pe fiecare strada.Reclamanta, renunt la cota de acces uscat de pe strada X in favoarea accesului exlusiv de pe strada Y ;
*renunt la cota de 1/3 din spalatorie si 1/3 din wc primind in compensatie teren liber langa apartamentul 3 ;
In acest fel se pot crea parcele compacte fara a exista nici un fel de faramitari.
Cu privire la apeduct, acesta de ani de zile nu este functional datorita debransarii in urma neplatii, facturarea facandu-se pe tot imobilul indiferent de consumul individual.In urma iesirii din indiviziune s-ar putea realiza un bransament separat atat pentru apa cat si pentru electricitate pentru apartamentul 3 si totodata s-ar asigura si intimitatea necesara vietilor de familie separate.
In vederea sustinerii actiunii inteleg sa ma folosesc de toate mijloacele de proba.

In drept : art.728, 480,481,482 Cod civil.
Anexez in copie: CF ind.,CF colectiv, Plan parcelar, Plan situatie masurat, Bilant suprafete, Ordin Prefect, poze imobil, acord uzufructuar viager.

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune cristi_tmm cristi_tmm nu stiu daca am nimerit unde trebuie... am si eu o mare nelamurire.am avut in proprietate, impreuna cu sotul meu, un teren de 475 mp pe care exista 2 ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune fortatÃ( curte comunÃ)!!!! Cristina  Oros Cristina Oros sPETÃ: CE SOLUIȚIE DÃ INSTANȚA DE JUDECATÃ ÎN CAZUL ÎN CARE SE SOLICITÃ IEȘIREA DIN INDIVIZIUNE FORȚATÃ, EX. CURTE ... (vezi toată discuția)
Solicitare iesire din indiviziune (cu repetitie) botea_daniel botea_daniel IESIREA DIN INDIVIZUNE Buna ziua, Va rog sa analizati cele de mai jos si sa imi raspundeti la intrebarea de final. Din Ianuarie 2006, locuiesc intr-o ... (vezi toată discuția)