avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Solicitare iesire din INDIVIZIUNE (cu repetitie)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Solicitare iesire din INDIVIZIUNE (cu repetitie)

IESIREA DIN INDIVIZUNE

Buna ziua,

Va rog sa analizati cele de mai jos si sa imi raspundeti la intrebarea de final.

Din Ianuarie 2006, locuiesc intr-o casa la curte, impreuna cu mai multi coproprietari (in apartemente separate, imobilul fiind stil vagon ), dar curtea este comuna, fiecare avand o cota parte de teren.

In urma cu circa 11 ani l-am chemat in instanta pe unii dintre coproprietari deoarece isi extinsese apartamentul in asa fel incat inchisese si o parte din terenul (si asa curtea era mica). El a facut o cerere reconventionala (i-a introdus in proces si pe ceilalti coproprietari) si a solicitat iesirea din indiviziune (apartamentul lui era plasat ultimul - in fundul curtii).

In iunie 2011, instanta a dat o hotarare ciudata: mi-a respins cererea (!!!???) pe motiv ca nu as fi demonstrat reaua credinta a paratului, de asemenea a respins si cererea paratilor – reclamanti, invocand spusele expertului tehnic judiciar: cum ca deschiderea curtii la strada este de numai 3,4 metrii si ca nu ar fi comod partajabila. Instanta a mai explicat ca fiind vorba de o coproprietate perpetua si fortata (ca in cazul celor de la bloc), nu se poate face partajarea, respingand cererea. Am facut recurs, dar nu am mai timbrat si instanta a dat o sentinta in consecinta (am pierdut eu)..

In prezent, un alt coproprietar, care a cumparat in 2017 unul din apartamente (mai exact pe cel de la strada) vrea sa iasa din indiviziune, solicitand in instanta partajul si delimitarea cu gard a cotei lui de teren (total sau doar partial ?- nu stiu deoarece nu am primit de la instanta schema facuta de inginerul cadastrist).
Noi, ceilalti coproprietari nu dorim ridicarea niciunui gard in curte deoarece aceasta este foarte mica si in plus el a dat in chirie apartamentul respectiv, fiind posibil chiar sa il vanda (deci este un investitor, care prin aceasta iesire din indiviziune aduce o plus valoare imobilului cumparat de el).

Vreau sa stiu daca in acest caz se poate aplica regula lucrului deja judecat (adica daca se poate folosi decizia data de instanta la fond in 2011, care a fost mentinuta si in urma recursului).

Va multumesc anticipat.

19.05.2018
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
botea_daniel, utilizator
Cel mai recent răspuns: botea_daniel , utilizator 10:02, 21 Mai 2018
Buna ziua,
Autoritatea de lucru judecat se refera la identitatea parti, obiect si cauza.
Hotararea pronuntata anterior nu i se poate opune noului proprietar, dar poate fi folosita in proces ca jurisprudenta.
Buna ziua,

Doresc să va mulțumesc pentru sprijinul oferit.
As dori sa știu dacă instanța învestită in noul proces va mai ține cont de părerea exprimată de expertul topograf in procesul din 2007 - 2011.

Mulțumesc mult pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar SPavel SPavel Buna ziua ! Sunt coproprietarul unui imobil (casa) cu doua apartamente , in acelasi corp de cladire .Se poate impartii cladirea si terenul aferent , celor ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune fortatÃ( curte comunÃ)!!!! Cristina  Oros Cristina Oros sPETÃ: CE SOLUIȚIE DÃ INSTANȚA DE JUDECATÃ ÎN CAZUL ÎN CARE SE SOLICITÃ IEȘIREA DIN INDIVIZIUNE FORȚATÃ, EX. CURTE ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune curte in coproprietate starcopit starcopit Suntem 4 coproprietari ai unei curti aferentei unui imobil mic cu patru apartamente, fiecare avand cota parte 1/4 din suprafata. Schema suprafetei curtii din ... (vezi toată discuția)