avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cine plateste expertiza topo sau/si constructii?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cine plateste expertiza topo sau/si constructii?

Sunt reclamant in cazul unui proces de iesire din indiviziune (casa cu 3 apartamente si teren aferent).
Cine plateste onorariul?

1.Am inteles ca partea care solicita proba trebuie sa o si plateasca. Exista posibilitatea sa "sugerez" eu ca nespecialist o modalitate de imparteala echitabila iar daca paratul nu este de acord sa solicite el expertiza si implicit sa fie el obligat sa o achite?
2.Sau exista posibilitatea obligarii impartirii onorariului intre parti?
M-ar interesa, in cazul meu, cum s-ar face aceasta impartire a onorariului. Eu, reclamantul, detin 1 apartament si 1/3 din partile comune iar paratul detine 2 apartamente si 2/3 din partile comune. S-ar considera onorariu impartit in 2 sau 1/3 pt mine si 2/3 pt parat?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:40, 6 Ianuarie 2011
Este bine sa nu incercati sa inventati reguli.
Ele sunt prevazute in normele procedurale.
Peartea care solicita expertiza,plateste onorariul de expert sau daca expertiza foloseste ambelor parti sau sunt cerute de acestea,iar instanta considera aceasta ,ea poate dispune si plata in proportii egale a onorariului.
plata onorariului de expert se face in termenul dispus de instanta,in caz contrar solicitarea decade,Plata se face de partea care o solicita dar puteti argumenta ca ea foloseste ambelor parti litigante si se poate dispune coplata de recl si parat jumatate jumatate,
Partea care decade ,deci cine pierde procesul va fi obligat sa plateasca si cheltuielile de expertiza.si restul de cheltuieli, daca au fost cerute prin cererea in judecata.
Pentru ca exprimarea sa fie clara,instanta dispune obligarea partii sau partilor la plata onorariului de expert,sub sanctiunea decaderii din proba.
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare otto2007 otto2007 Buna seara, Este vorba despre un proces civil, pretentii. A fost suspendat o data din vina reclamantei ca nu a depus inscrisurile cerute de instanta la dosar. ... (vezi toată discuția)
Neindeplinirea obligatiilor stabilite de instanta- neplata onorarului de expert, consecinte winston winston Buna seara, Sunt implicat intr-un proces de revendicare imobiliara in calitate de parat. Judecatorul a dispus efectuarea de expertiza imobiliara in sarcina ... (vezi toată discuția)
Onorariul expertilor Cezar66 Cezar66 Am un proces de partaj care,in sfarsit,maine, se termina!As vrea sa stiu despre expertiza:am inteles de la avocatul meu ca,maine se va stabili un expert care ... (vezi toată discuția)