Am un proces de partaj care,in sfarsit,maine, se termina!As vrea sa stiu despre expertiza:am inteles de la avocatul meu ca,maine se va stabili un expert care va stabilii valoarea mesei partajabila.Acesta trebuie platit in termen de 5 zile,de catre mine,sau de catre fostul meu sot,ori de amandoi?Deoarece e vorba de un imobil si de o aparatura medicala,trebuie platiti 2 experti?Aveti idee cam la ce suma s-ar ridica onorariul acestora?Va multumesc!
Imi pare rau sa va dezamagesc dar daca maine abia se desemneaza expertul, in niciun caz nu se termina procesul dvs. ! In opinia mea, pentru imobil va trebuie un expert tehnic evaluator in constructii, care sa stabileasca valoarea de piata a acestuia. Cred ca tot el ar putea sa evalueze si aparatura medicala.
Depinde ce s-a scris in actiunea de partaj. Dvs. ati facut o evaluare initiala si ati indicat niste sume pentru imobil si pentru aparatura medicala. Daca paratea adversa nu este de acord cu sumele propuse de dvs. si le contesta, atunci cere expertiza. Dvs. in mod normal nu ati avea de ce sa cereti, din moment ce sunteti reclamanta si ati evaluat deja bunurile (daca le-ati evaluat prin cererea de partaj !). Instanta insa, dupa cum considera, va putea sa oblige ambele parti sa plateasca in solidar onorariul de expert, chiar si atunci cand numai o parte cere iar cealalta se opune ...la expertiza sau plata in solidar. Totul depinde de cum pune si av. dvs. problema. Onorariul expertilor poate varia intre 500 si 1000 Ron (care poate fi majorat de instanta, daca expertul formuleaza cerere ulterior). Sper ca v-am raspuns nelamuririlor dvs., pe care, dealtfel, ar fi trebuit sa vi le lamureasca avocatul pe care-l platiti!:)
Expertizele,una de evaluare a unui imobil/apartament si una de evaluare a aparaturii electronice se efectueaza de catre doi experti,fiind vorba despre doua specialitati diferite.
Instanta a dispus efectuarea acestor expertize pentru a afla valorile bunurilor aflate in masa partajabila,expertiza fiind o proba stiintifica,de care instanta se serveste pentru o mai buna infaptuire a justitiei,pentru a putea imparti sumele de bani,care reprezinta contravalorile actualizate ale obiectelor supuse expertizelor,conform contributiei care va fi dovedita de fiecare dintre soti la dobandirea lor.
In aceasta situatie expertizele trebuiesc efectuate si trebuiesc platite.
Exista doua variante de obligare la plata onorariilor de experti:
1.Onorariile sunt achitate de partea care le-a solicitat.
2.Instanta poate dispune ca fiecare dintre parti sa plateasca cate o expertiza.
In functie de modul in care se pronunta instanta cheltuielile de judecata datorate de parti, una celeilalte,pot fi compensate