Buna seara! Sunt traducator autorizat si functionez ca PFA, deci neplatitor de TVA. Recent am realizat un proiect pt.un client din strainatate. Nedumerirea mea este legata de facturare, trebuie completata factura intr-un anumit mod? sau standard ca si cum as factura pentru un client din Ro?
2.Dacă ai PFA, II, sau IF nu eşti angajat şi realizezi venituri pe tot anul sub suma de 8088 ron (de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat adică adică 4 x 2022 ron) nu ai obligaţia plăţii către Casa de Pensii
Am si eu aceeasi nedumerire pe care o au probabil mai multi care activeaza ca PFA....Eu sunt PFA pe traduceri, pe langa acte activitati pe care le desfasor. Pe anul trecut am avut profit din PFA undeva sub 1000 RON. Am citit ce spune legea si eu inteleg ca la aceasta suma nu sunt obligata sa platesc. Totusi, zilele trecute am fost impreuna cu o prietena care este si ea PFA la Casa de pensii, ea a realizat cam aceleasi venituri ca si mine pe anul trecut (deci sub 1000 ron) si totusi cei de acolo i-au spus ca are de platit suma aferenta pe trei luni-ianuarie, martie, februarie.
Ma puteti ajuta cu un raspuns?
Tocmai am plecat de la un loc de munca unde am lucrat o buna perioada de timp. Cat timp am lucrat la aceasta firma, nu am vazut niciun stat de plata, nu am semnat niciunul, nu am vazut fluturasi, iar banii ii primeam in mana, nu pe card. State de plata cu siguranta s-au semnat, dar nu de catre noi, angajatii. De asemenea, desi toti angajatii eram cu studii superioare, nu ne-au fost trecute pe cartea de munca si am fost trecuti cu 4 ore, cu vreo 250 RON brut. Mai mult, pe carte apare o modificare de la 4 ore la 2 ore, care legal si normal, implica un act aditional semnat de mine, prin care eram de acord cu aceasta modificare. Eu nu am semnat niciun act si nici nu am fost instiintat.
Acum, angajatorul refuza sa imi plateasca ultimul salariul, iar eu doresc sa imi cer acest drept salariul. Cu aceasta situatie, ma poate ajuta ITM-ul sa imi obtin banii?