avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA plata pensie de 222 RON lunar?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA plata pensie de 222 RON lunar?

Am si eu aceeasi nedumerire pe care o au probabil mai multi care activeaza ca PFA....Eu sunt PFA pe traduceri, pe langa acte activitati pe care le desfasor. Pe anul trecut am avut profit din PFA undeva sub 1000 RON. Am citit ce spune legea si eu inteleg ca la aceasta suma nu sunt obligata sa platesc. Totusi, zilele trecute am fost impreuna cu o prietena care este si ea PFA la Casa de pensii, ea a realizat cam aceleasi venituri ca si mine pe anul trecut (deci sub 1000 ron) si totusi cei de acolo i-au spus ca are de platit suma aferenta pe trei luni-ianuarie, martie, februarie.
Ma puteti ajuta cu un raspuns?
Cel mai recent răspuns: ContSters193035 , utilizator 21:40, 6 Martie 2011
Trimestrial PFA -rile si alte persoane care desfasoara activitati independente platesc 1/4 din 16% impozit aplicat la valoarea declarata pana in data de 25 ianuarie a fiecarui an.
Transa se aplica oricarei valori. Nu stiu unde ati putut citi ca pana la o anumita valoare nu aveti nimic de plata.
Da.Ma refer la urmatorul lucru:

[ link extern ] /
2.Dacă ai PFA, II, sau IF nu eşti angajat şi realizezi venituri pe tot anul sub suma de 8088 ron (de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat adică adică 4 x 2022 ron) nu ai obligaţia plăţii către Casa de Pensii

La asta ma refeream
Din pacate obligatii la casa de pensii aveti si ca PFA indiferent de venit, exact cum am precizat.
Pana la urma procedati cum credeti ca este bine, eu doar am dat un raspuns, care nu este obligatoriu de urmat.

Art. 6 litera d) din legea invocata precizeaza clar acest lucru; depinde insa de cine citeste si ce intelege fiecare.
d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil. (literă introdusă prin art. XVIII pct. 2 din O.U.G. nr. 117/2010, publicată la 30 decembrie 2010)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa norme - contract obligatoriu pentru asigurari de pensie? gabby84 gabby84 Pt o PFA norme, infiintata in 2004, care nu a incheiat contract de asigurare cu Casa Nationala de pensii, norma pe anul acesta fiind 8040 ron,este obligatorie ... (vezi toată discuția)
Cat impozit voi plati? Angela Cerdeanu Angela Cerdeanu Azi m-am inregistrat la Adm Financiara din Cluj Napoca,PFA Cod CAEN 8219 ,fara TVA,cu norma de venit. Mi-a trecut cca 20503 lei,apoi mi-a calculat:venit net ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)