O intrebare: care este modalitatea de recuperare a cheltuielilor de judecata? Care este procedura pe care trebuie sa o urmez? Unde trebuie sa merg?
Banuiesc ca el varsa banii aia intr-un cont din care ii ridic eu, nicidecum ca mi-i da direct. In cazul acesta, trebuie sa monitorizez cand anume el plateste cheltielile astea? Mentionez ca cel care a pierdut procesul nu lucreaza, iar in alte cazuri care le-am citit se oprea din salariu. Poate sa "sara" peste plata acestor cheltuieli?
Draga Ramona,
nu sunt avocat, insa trec printr-o situatie mai mult sau mai putin asemanatoare. Eu am un copil din concubinaj, are 2 ani si jumatate. Cand avea 1 an si jumatate am plecat cu copilul la mama. Pentru ca am inceput lucrul cand copilul avea 2 ani, eu m-am intors la munca, si am lasat copilul la ai mei, eu mutandu-ma in alt oras pentru a merge la serviciu. Nu am facut niciodata procesul de incredintare a minorului si mare greseala am facut. Am avut incredere in tatal copilului, i-am permis sa vada copilul tot timpul si uite ca....acum o luna el s-a dus si a luat copilul si l-a adus sa locuiasca cu el. I-a schimbat total mediul de viata,...in doar o zi. Nimeni nu se baga, ma refer la politie pentru ca el e tatal si ..ARE DREPTURI. Asa ca acum, ma chinui prin ordonanta presidentiala sa iau copilul, care de o luna sta la el, a suferit o trauma psihica, a inceput sa se balbaie.
Asa ca, din experienta mea, iti spun si intaresc raspunsurile pe care le-ai primit: rezolva cat mai repede problema locuintei, du-te la mama, la bunica, UNDEVA...chiar si maine, si ia copilul cu tine. Ca sa nu risti sa te dea pe usa afara...si fara copil...pe motiv ca nici macar nu ai unde sa il tii.
Sa ai pregatita cererea de incredintare minor si stabilire domiciliu minor pe care sa o depui in ziua in care ai plecat de acasa (sau poti sa o depui cu cateva zile inainte chiar, ca se da termen cam intr-o luna de cand depui actele), si sa pleci cu tot cu copilul. Astfel ca tu, atata timp cat esti intr-un proces, el sa nu iti poata lua copiulul.
Nu stiu cat de atasat este el de copil, dar exista riscul sa il ia de langa tine, doar pentru a-ti face tie rau, asa ca in cazul meu....desi cel mai mare rau il face, in cele din urma ....din pacate...copilului.
Mult succes si CURAJ!
Nu indura nimic. Si eu am indurat...si nu exista cale de indreptare, sa stii.
Sunt intr-un proces prin care solicit prin ordonanta presidentiala recuperarea minorului (pe care tatal lui l-a luat de la domiciliul meu, fara acordul meu, in urma cu o luna). Deja am avut trei infatisari, ultima dintre ele fiind cu interogatoriu si martori. Am avut termene foarte scurte, de o saptamana. Acum vineri urmeaza sa se faca judecata pe fond si apoi sentinta. Desi de multe ori pana acum i-am tot spus tatalui sa imi dea copilul, tot a zis ca nu...acum mai ca ar cadea la o intelegere. Saptamana asta ma intalnesc cu avocatul, insa pana atunci am niste intrebari.
El (tatal copilului) tot imi spune ca va face recurs la decizia judecatoreasca apoi contestatie in anulare, asa ca fetita va mai ramane la el cel putin o luna. Pe de o parte ma ameninta cu asta, pe de o parte imi zice sa cad la o intelegere acum.
Intrebarile mele sunt: oare de ce ar cadea el la o intelegere tocmai acum? In caz ca pierde l-ar pune la plata cheltuielilor de judecata?
In caz ca pierde, sentinta este executorie? Adica eu ma duc si pot lua copilul, sau trebuie sa astept ca poate el va face recurs/apoi contestatie in anulare si altele???
Astept cu nerabdare sugestii si raspunsuri din partea expertilor dumneavoastra.
Vreau sa ma despart de prietenul meu, insa el refuza sa plece din casa. Cand i-am zis ca plec eu cu tot cu copil ma amentinta si imi zice ca vine si imi rapeste copilul, face scandal, bate in stanga si in dreapta.
Situatia se prezinta astfel. Avem un copil de 1 an. Eu sunt in concediu de maternitate. Locuim intr-un aparament inchiriat. Eu sunt singura care aduce venituri in casa. El a deschis o mica afacere (cu banii mei), insa nu produce niciun ban. Ba mai mult, el are un spatiu pe care are rate la banca, rate pe care il ajuta ai lui sa le plateasca.
Mereu ne certam. Nu ma lasa nici sa plec la parinti in vizita, cu justificarea ca lui o sa ii fie dor de copil.
Evit sa avem altercatii, mai ales in fata copilului. El este si violent. M-a mai lovit de cateva ori; o data am scos certificat medico-legal.
Eu zice ca stam impreuna pana copilul implineste 2 ani, apoi il dam la parintii mei sa il creasca. Cred ca este doar o amagire, sa trec eu peste, sa ajunga la 2 ani si apoi sa ma acuze de abandonul minorului. I-am zis sa mearga la notar sa dea asta in scris...insa nu vrea.
Eu vreau sa se termine totul repede. Cam cat dureaza toata procedura? Vreau sa plece din casa. Eu ma descurc singura. Nu il vreau in aparament. Poate instanta judecatoreasca sa il izgoneasca, mai ales ca in contractul de inchiriere e specificat si el.
El ma acuza mereu ca am avut depresii mari (e vorba de depresia post-natala).
Vreau sa ma sfatuiti cum sa procedez. Ideea e ca el a absolvit dreptul, are multi prieteni judecatori si avocati si nu vreau sa ma suceasca.
Va multumesc!