avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Activitate gicamuci

Activitate gicamuci

bump
Am uitat sa mai intreb, cind si vinzatorul si cumparatorul au un notar (cumparatorului banuiesc ca i s-a propus unul de catre agentia imobiliara) notarul cara va perfecta vinzarea-cumpararea este ales de vinzator, de cumparator, de comun acord ? Care are precedenta ? Cum este mai bine, de mers la notarul vinzatorului sau al cumparatorului ?
- Nu mai locuiesc in Romania de multi ani.
- Am un apartament de vinzare mostenit de la parintii mei.
- Sint unic mostenitor.
- Am certificatul de mostenitor.
- Singurul act care imi lipseste este dosarul cadastral care este deja demarat si am optat pentru regimul normal (21 de zile lucratoare).
- Eu, vinzatorul am o conventie semnata cu agentia imobiliara pentru vinzarea apartamentului. In conventie scrie ca este "valabil in perioada 29/09/2011 pana la 29/03/2012" iar comisionul este platibil la semnarea unui contract de vinzare-cumparare sau a unui antecontract.
- Agentia a gasit un cumparator inca de acum trei luni.
- Agentia spune ca posibilul cumparator insista acum pentru semnarea unui antecontract.
- Eu, ca vinzator, nu doresc sa semnez un antecontract ci direct un contract de vinzare-cumparare.

Pot refuza semnarea unui antecontract ? Nu inteleg graba dintr-o data, cind in mai putin de o luna tot dosarul apartamentului va fi complet si vom putea semna contractul de vinzare-cumparare.

Apropo de conventia cu agentia, ce inseamna valabilitatea conventiei ? Cumva ca, doar in perioada specificata agentia se obliga sa caute un cumparator ? Si apoi ? In alte cuvinte eu pina cind sint legat de agentie ? Cum se stinge o astfel de conventie, in afara semnarii unui contract de vinzare-cumparare sau antecontract ?

Ce modalitati de plata exista in Romania pentru ca tranzactia sa deruleze cit mai elegant posibil ? Bancile din Romania elibereaza cecuri certificate (certified check) ?

Toate intrebarile astea mi le pun pentru ca nu am nevoie de nici un fel de batai de cap, avind in vedere ca nu sint in Romania.

Multumesc anticipat pentru sfaturi.
V-as aplauda mai mult de o data. Multumesc de raspuns.
narcisa_salbatica a scris:

Dvs. veti plati impozitul aferent pretului primit din vanzarea apartamentului la momentul incheierii tranzactiei la notarul public, n-are nici o importanta faptul ca transferati banii in Canada, iar de recuperat... nu-i recuperati, este o obligatie fiscala prevazuta de lege.


Ideea principala este ca nu am domiciliul in Romania, nu ca am de gind sa transfer banii. Taxele datorate catre stat (orice stat), sint datorate de catre cetatenii statului respectiv care locuiesc, muncesc si traiesc pe teritoriul statului respectiv. Vreau doar sa stiu daca Romania se aliniaza la acest principiu.
Multumesc de raspunsul prompt.

Gabrielle Monique a scris:

Conform Codului fiscal:

Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani, de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.


Dezbaterea succesiunii a fost facuta in interiorul termenului. Deci inteleg ca nu am de platit taxa catre stat. Corect ?

Si o ultima intrebare. Exista un cumparator pentru apartament. Cumparatorul insista pentru un antecontract cu un avans de 1/5 din valoarea vinzarii si predarea apartamentului la momentul semnarii antecontractului pentru a isi putea incepe renovarile in apartament. Exista o limita legala pentru aconto-ul la semnarea antecontractului ? Nu inteleg de ce vrea sa depuna asa de mult. Ar trebui sa ma tem de faptul ca vrea predarea apartamenului la semnarea antecontractului si ca vrea sa inceapa renovarile inainte de semnarea contractului de vinzare/cumparare ? In cazul ca accept antecontractul cu predarea apartamentului + inceperea renovarilor, trebuisc/pot/ar fi bine ca toate aceste amanunte sa fie stipulate in antecontract ?

Raspunsul tau narcisa_salbatica vine in contradictie cu raspunsul lui Gabrielle Monique. Ca sa iau de bun ?
Sint stabilit in afara Romaniei de 18 ani. Sint unic mostenitor si toate actele legate de mostenire sint notariate. Apartamentul si masina mostenite de la parintii mei decedati sint de vinzare. Daca banii obtinuti in urma vinzarii masei mostenite se vor transfera in tara in care sint stabilit (Canada), trebuie sa platesc taxele catre statul roman, la vinzare ? Sau daca trebuie sa le platesc, le pot recupera dupa vinzare ? Sau nici una nici alta ? Aici in Canada banii obtinuti din vinzarea masei mostenite nu sint taxati in nici un fel, chiar daca vin din afara Canadei. Mutumesc pentru sfaturi.
Si tot in termen de 6 luni (de la decesul mamei) ?
Am fost in Romania si am dat declaratia de acceptare a succesiunii dupa tata, in interiorul celor 6 luni de dupa decesul sau.

Din pacate, dupa aproape un an de la decesul tatalui meu, a decedat si mama, duminica 4 septembrie.

Este ceva special ce trebuie facut, ulterior decesului mamei ? Trebuie din sa dau acelasi tip de declaratie si in cazul mamei ? Multumesc.
Mama este intr-o rezidenta de persoane in virsta de linga Bucuresti - in Pipera.