avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Activitate veritass

Activitate veritass

Am o problema clasica, cand fostul administrator nu vrea sa predea documentele asociatie.
Si eu as dori sa stiu temeiul legal in baza careia pot solicita aceste documente.

A predat doar o parte pentru perioada 2009 -2011.
Pentru perioada 2005 - 2008 sustine ca le-a distrus nu este obligat sa le predea pt. ca arhiva se tine doar pe durata de 5 ani in temeiul legii 82/1991 ART. 25
(1) Registrele de contabilitate obligatorii şi documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva persoanelor prevăzute la art. 1 timp de 10 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite, cu excepţia statelor de salarii, care se păstrează timp de 50 de ani.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) se pot stabili, în mod justificat, prin ordin al ministrului finanţelor publice, registrele de contabilitate şi documentele justificative care se păstrează timp de 5 ani.

Am o problema juridica, si va rog sa-mi dati un sfat.

Situatia data: o soci. com. a fost radiata pe motivul de lichidare. Dupa radiere apare un creditor - (asociatie de proprietari) care are o creanta "strans legata" de folosinta unui imobil al carei proprietar este societatea radiata.
Creanta, adica datoriile fata de asociatie cuprind o perioada inainte de radiere si o perioada de dupa radiere.

Adica exista un imobil al carei proprietar nu mai exista.:stunned:

De la cine recupereaza asociatia creanta ?
Răspuns la discuția Despre caldura la bloc.....
Referitor la izolarea coloanelor din apartament, revin si precizez: 1. daca s-a facut inventarierea partilor comune, atunci se va lua in considerare izolarea tevilor din apartament.
2. In schimb daca nu s-a facut inventarierea, veti plati cota comuna in functie de anumite procente si cota parte indiviza.
Răspuns la discuția Despre caldura la bloc.....
Raspuns la intrebarea 1 DA - tevile ce trec prin apartament nu apartin celorlalti proprietari ci sunt tevi comune, adica sunt in coproprietate.
Nu are relevanta izolarea tevilor.
Raspuns la intrebarea 2 DA pt. ca indiferent de consum si ea are parte comuna.
Răspuns la discuția Firma Apartament
La blocurile ANL se aplica Legea 114,si nu 230 pt. ca acesta din urma se refera la asociatiile de proprietari, iar in cazul chiriasilor din bl.ANL nu putem discuta de asociatie de proprietari, tocmai pt. ca exista un singur proprietar staul sau unitatea adm. teritoriala.
Lg. 114/96 reglementeaza tocmai inchirierea locuintelor de stat cu detinatia de locuita.
Iar in contractul de inchiriere sunt prevazute clauzele privind conditiile de plata.
Răspuns la discuția Firma Apartament
elga50 a scris:

Lista de plata nu mai contine numele proprietarului, identitatea acestuia fiind protejata prin lege.


Si eu va pun aceasi intrebare - de unde ati scos aceasta afirmatie? :O.
Recunosc ca pana acum eu nu am mai auzit de asa ceva, dar poate ca am ramas in urma. Motiv pentru care va rog mult sa-mi indicati temeiul legal.

Cat despre raportul obligational intre asociatie si proprietar - este cel mai elementar lucru. Daca citici cu atentie legea asociatiilor de priprietari si normele de aplicare a legii, veti constata ca toate obligatiile si (drepturile) se desfasoara intre asociatie si proprietar, nicidecum intre asiciatie si chirias.
Dar sa nu credeti ca discut aiurea va indic cateva exemple;
Art.46 di Lg."Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari..." Art. 48 din Lg" Stabilirea si repartizarea cheltuielilor ce revin fiecarei proprietar..." Art. 49, Art.50 "Asociatia are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar..."

Si daca tot a venit vorba de chiriasi, acestia au raporturi juridice stric cu proprietarii de la care inchiriaza apartamentul sau spatiul.(Daca va intereseaza va indic si acst articol).

Si de ce va limitati doar la apartamente,pt. ca asociatia poate fi constituita si din spatii, si daca un spatiu este impartit intre doi chiriasi sa presupunem doua firme (asa cum a descris si nivea) pe numele careia scrieti chitanta daca vin amandoi cu banii? Sau dati chitante in fiecare luna in mod alternativ ?
Sesizati ca nu este logica teoria D.-tra?
Simplu si corect este sa se scrie chitanta pe numele proprietarului indiferent de destinatia spatiului si indiferent cati chiriasi sunt si ce fel de chiriasi folosesc imobilul (persoane fizice, banci, societati, sau institutii)
Răspuns la discuția Firma Apartament
Raportul juridic obligational exista intre asociatie si proprietarul apartamentului.
De aici rezulta foarte clar ca pe chitanta trebuie sa figureze numele proprietarului si nu persoana care a platit efectiv, sau chiriasul.
Stiu ca se practica inscrierea pe chitanta a chiriasului care daca este sa "zicem" o societate, acesta poate sa-si deconteze direct cheltuiela, dar nu este corect.
Chitanta trebuie sa corespunda cu lista de cheltuieli si cu cartea de imobil.
Art. 29 din H.G.1588/2007 "Privilegiul imobiliar prevazut la Art.26 este opozabil celorlalti creditori numai de la data indeplinirii formalitatilor de publicitate imobiliara";)
Pai eu zic ca nu exista nici o contradictie.
In concret: inscrierea privilegiului de catre asociatie inaintea inscrierii
unei ipoteci bineanteles ca are sens. Dar inscrierea privilegiului dupa inscrierea ipotecii dupa parerea mea nu are soarta de izbanda, pt. ca s-ar putea sa nu-i ramana nimic din distributia pretului.
Insa prin proces cu o actiune admisa mai are sanse de recuperare a restantelor.
Pentru inscrierea privilegiului imobiliar trebuie sa indici: proprietarul, apartamentul respectiv imobilul si nr.-ul de carte funciara. Altfel de unde sa stie cei de la OCPI in care C.F.(imobil) sa inscrie privilegiul. Aceasta este motivul pentru care va va cerut acte de proprietate.
In ceea ce priveste recuperarea cheltuielilor, aceasata fiind posibil doar de la fostul proproetar (daca mai are ceva bunuri sau venituri)pentru ca actualul proprietar a cumparat imobilul prin adjudecare, adica liber de sarcini.
In momentul de fata daca solicitati inscrierea privilegiului cred ca se respinge tocmai pt. motivul ca nu se poate impovara actualul proprietar (inscrierea se face la sarcini) pt. cheltuielile generate de fostul proprietar.

Chiar daca ati fi inscris privilegiul inainte de licitatie nu ar fi fost sanse sa va recuperati creanta pt. ca ipoteca a avut rang prioritar.
Deci incercati un proces si recuperati ce puteti :).
Iar pe viitor sa inscrieti din timp privilegiul pt. rau platnici.