avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Activitate Adaada2010

Activitate Adaada2010

Răspuns la discuția dosar tribunal
Multumesc mult pentru raspuns. Sper sa se rezolve cat mai repede....
Discuție dosar tribunal
Buna ziua,

As vrea sa va cer un sfat.... Introducând numele meu pe google, doar la o simpla cautare, pe prima pagina au aparut doua rezultate cu privire la un dosar in care am fost implicati (este vorba de adoptie de tip inchis). Apar numele complete, nr dosarelor, tribunalul, etc., inclusiv la un dosar apar date despre locul de nastere al copilului (numele localitatii, fiind o localitate mica ar fi usor de identificat copilul in caz ca ar avea cineva interesul). Nu doresc ca oricine sa aiba acces la aceste date (nu avem de gand sa informam pe toata lumea despre situatia copilului, cel putin nu inca; nu tinem ascuns, vecinii sau alti apropiati cunosc, insa la scoala nu am mentionat aceasta si nici nu dorim sa mentionam). Inteleg ca dosarele sunt publice, insa nu as dori ca oricine introduce numele meu (sau al sotului) pe google sa aiba acces la toate aceste date. Exista si rauvoitori sau persoane care nu privesc cu ochi buni astfel de situatii (din pacate chiar la el in clasa) si nu as vrea sa aiba copilul de suferit. Pe de alta parte, din pacate deja copilul a avut parte de un incident neplacut si a suferit extrem de mult, el fiind avand doar 6 ani, nu intelege totul (se pare ca tot din cauza publicarii acestor date). Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un sfat .... cum ar fi posibil sau ce ar trebui sa facem sa nu mai apara aceste rezultate la orice cautare pe google (doar prin introducerea numelui meu complet)? De abia astazi am observat, maine avem de gand sa vorbim si la tribunal, insa as vrea sa se rezolve cat mai repede... Nu sunt fapte penale, nu stiu de ce este atat de important sa apara aceste date public la o simpla cautare.....
Buna ziua, as dori sa intreb ceva, am nevoie de niste sfaturi.

Copilul meu a inceput clasa 0 (abia de cateva zile a implinit 6 ani). De aproximativ doua saptamani imi spune ca la scoala a vorbit cu un ,,om negru, (am crezut ca glumeste),, care vorbeste engleza, i-a dat dulciuri și ca o fata sau acel om ii face poze (am inteles ca a mai fost uneori cu niste colegi la acel om). El nu a fost singur de obicei, ci impreuna cu alti colegi (din ce am reusit sa deduc din ce imi povesteste). Tot ceea ce imi povestea se intampla in timpul programului scolar (copii raman si la programul prelungit). Mi-a spus ca merg la acel om intr-un bloc (uneori ii spunea casa bantuita) din curtea scolii. La inceput nu am luat in seama deoarece nu mi-am inchipuit ca in curtea scolii este vreun bloc locuit, curetea este pazita de portari si de jandarmi, parintii nu avem voie sa intram in curtea scolii si nici in clase din data de 15 octombrie, copiii vor iesi siguri din curte la terminarea orelor, noi va trebui sa-i asteptam afara in strada (acum avem inca voi sa intram in curte doar dimineata si la sfarsitul programului doar parintii copiilor din clasele pregatitoare). M-am speriat tare din nou vineri seara cand mi-a spus ca a fost din nou la acel om si ca i s-au facut din nou poze. M-am hotarat sa iau legatura cu invatatoarea insa fiind weekend nu aveam cum. Luni (ieri) dimineta, inainte de program, mama unui coleg de-al lui (coleg mentionat si de copilul meu in povestiri) mi-a spus ca baietelul ei poveste unele lucruri foarte asemeanatoare cu copilul meu (si ea se intreba ce ar putea fi, noi fiind asigurati de conducerea scolii ca siguranta copiilor nu are cum sa fie pusa in pericol - nu are voie nimeni sa intre, scoala este superpazita). Vazand ca ambele povestiri conincid in multe puncte, ne-am speriat. Se pare ca baieteii nostrii au fost de mai multe ori la acel ,,om negru,, care vorbea engleza le dadea dulciuri si uneori facea poze. Nu stiam cat din aceasta poveste este adevarat.

Ieri la terminarea programului scolar (dimineata invatatoarea nu a avut timp sa vorbeasca cu noi, desi eram foarte speriate) am luat legatura cu invatatoarea care, foarte linistită, ne-a spus ca in curtea scolii este un camin in care sunt cazati muncitori din Sri Lanka si că ea a vazut o data cei cativa copii care s-au dus catre acel camin insa ea nu i-a vazut intrand. Ne-a spus ca le-a dat puncte negre, fete triste, etc.. Ea ne-a spus ca copiii nostrii sunt vinovati daca s-au dus de mai multe ori, deoarece ea le-a interzis acel lucru. Ne-a mai spus ca ea nu poate supraveghea toti copiii la programul de dupa masa (in jur de 20 de copii poate mai putini in unele zile), sa fim constienti de asta. Ne-a repetat ca doar copilasii sunt vinovati si ea nu are ce sa faca. Ea stia de aceste ,,vizite,, de doua saptamani, insa noua parintilor nu ne-a spus nimic, pana nu am intrebat-o noi ce se intampla, de ce ne povestesc copiii astfel de lucruri (si va inchipuiti ce ganduri ne-am facut și inca ne facem).... Pe restul parintilor, ai celorlalti copii implicati nu ii cunoastem sa vedem ce au si ei de spus... Invatatoarea ne-a asigurat tot foarte calma, ca acei muncitori sunt oameni de treaba.... si daca nu ne convine putem sa nu mai aducem copiii la aceasta scoala....

Nu imi vine sa cred ce se intampla, va rog sa-mi dati un sfat ce pot sa fac, eu nu mai pot sa-mi las linistita baietelul la acea scoala. Insa este singura scoala care este in apropierea locului de munca (este o scoala renumita la noi in oras, de aceea nu imi vine sa cred ce se intampla). Acum i-am spus copilului ca nu are voie sa mai mearga in acel bloc (insa probabil ca sunt atrasi de faptul ca primesc dulciuri), chiar daca il cheama alti copii. Ma ingrijoreaza, sper sa ma asculte, pentru ca eu de multe ori i-am spus copilului sa nu vorbesca cu strainii si sa nu manace de la ei (de fapt acum mi-a spus ca el nu a mancat nimic). Ne-am gandit sa mergem la directoarea scolii, dar probabil vom primi acelasi raspuns. Inspectoratul scolar se afla tot in acea curte, deci este clar ca ei stiu de existenta acelui camin. Dupa spusele invatatoarei copiii si noi parintii suntem raspunzatori deoarece copiii nu au ascultat (desi noi doar ieri am aflat de fapt ce se intampla). Desi, acum o saptamana am discutat cu invatatoarea si au si celalata mamica cu care tin legatura si ne-a asiugurat ca baieteii nostrii sunt intre cei mai cuminti din clasa....

Oare ce sa facem, nu mai am incredere ca in acea scoala copilul meu este in siguranta, se pot intampla si alte lucruri si se pare ca invatatoarea nu este interesata de supravegherea copiilor si comunicarea catre parinti a problemelor intampinate cu copiii. Va rog mult sa ma ajutati cu niste sfaturi, ce ar fi bine sa facem, nu vreau sa transfer copilul la alta scoala.
Răspuns la discuția nereguli la locul de munca
Persoanele respective sunt cu contract de munca, cu jumatate de norma, dupa cate stiu eu (pe contractele lor au trecute grupele de incadrare pentru personalul bugetar, vechimea, sporurile, se fac modificarile salariale si contracte aditionale cand se intampla aceasta, in functie de legislatie, ca si la toti ceielalti din institutie).
Nu prea inteleg, ar putea fi legal ca aceste persoane sa sa fie trecute in pontaj ca avand activitate zilnic la noi in departament desi nu sunt prezente niciodata (indiferent ce fel de contracte au)? Ce as putea sa fac astfel incat sa nu se intoarca impotriva mea (seful avand anumite relatii)?

Răspuns la discuția nereguli la locul de munca
Nu m-am exprimat eu bine, va rog sa ma scuzati....am vrut sa spun ca acea persoana s-ar putea sa fi semnat pontajul departamentului, in cele cateva zile cand a inlocuit seful, desi nu cred ca a facut aceasta (pontajul ar fi un act semnat la noi in departament, altele nu sunt).

Daca este vorba despre cumul de functii, nu stiu sigur (inseamna mai multe contracte de munca cu aceeasi institutie?). Ceea ce pot sa va spun, este ca persoanele respective nu aveau cartile de munca la noi, acum s-au eliminat cartile de munca, nu au norma intreaga la noi in institutie sigur (nu este posibil aceasta). Cate contracte ar avea fiecare cu institutia noastra nu stiu din pacate. Ar fi posibil daca au cumul de functii la noi in institutie sa fie pontate zilnic la noi in departament desi nu sunt prezente niciodata si nu efectueaza munca specifica?

Va multumesc pentru raspunsul in legatura cu fisa postului.
Răspuns la discuția nereguli la locul de munca
Va multumesc mult pentru raspunsuri.


freeelis

Persoanele pentru care se semneaza acest pontaj fictiv, au fisa postului la noi, cu atributii, actele ar trebui sa fie emise de la noi. Stiu sigur ca nu sunt acte emise cu numar de inregistrare de la noi, si nici acte semnate la noi in departament (intotdeuna se fac in doua / trei exemplare, in functie daca mai trebuie sa junga si altundeva decat la conducere, un exemplar ramane la noi inregistrat). Ceea ce stiu sigur, ca acum vreo doi ani, una din persoanele fictive a inlocuit seful de departament cateva zile (eu nu eram la lucru in aceea perioada, stiu de la cei care au lucrat atunci), avand decizie de inlocuire, dar nu s-a prezentat la lucru, doar a semnat ca este de acord sa preia functia de conducere pentru acele zile (sigur a semnat, altfel nu este posibil). Pontajul nu cred ca l-a semnat acea persoana in acele zile (ar fi singurul act semnat de la noi din departament si doar atunci, dar nu cred ca a facut aceasta). Sunt mai multe persoane in departament care pot sa confirme ca nu sunt prezenti la lucru, nu stiu daca are vreo importanta asta. Noi intocmim aproape zilnic acte catre alte departamente sau catre conducere, de aceea stiu ca nu exista din partea lor, inregistrate de la noi din departament. Nu stiu, ar mai fi posibil, daca ei sunt angajati la noi in departament, cu atributii de la noi, sa emita acte altfel, avand alte atributii decat cele din fisa postului? Sigur nu se prezinta la lucru, chiar si seful recunoaste aceasta. Daca au fisa postului cu atributii la noi in departament, nu ar tebui ca hartiile emise sa fie de la noi din departament? Au fost ,,eliminati,, din condica de prezenta (la hotararea sefului), de teama unor controale inopinate de la alte institutii, care ar putea observa nesemnarea condicii timp indelungat.
Problema este, eu sunt o persoana care incerc sa-mi fac treaba, nu conteaza daca stau neplatita peste program sau ma intorc seara la lucru daca este nevoie (nu avem voie sa ne trecem ore suplimentare), insa prin natura muncii mele sesisez uneori anumite probleme, si astfel deranjez unele persoane si unele interese (inclusiv ale sefului, desi nu ar trebui sa fie asa, ci sa avem aceleasi interese din punct de vedere profesional). Nici nu sunt omul care sa linguseasca, nici nu am timp de asa ceva. Mi s-a spus sa incetez (si cu aluzii si direct, in utima vreme), dar asta inseamna sa nu-mi fac treaba si nu pot. Atunci au inceput diferite sicanari verbale si aluzii, critici nefondate si alte nimicuri care sunt insa foarte suparatoare (uneori am plans acasa cand am vazut ce se intampla), nu vreau sa intru in detalii, uneori izolarea mea si a celor care ma ajuta in munca, mai ales prin netransmiterea unor date care sunt importante pentru munca desfă?urată. Am iesit cu bine pana acum din cateva situatii, datorita faptului ca sunt constiincioasa si mi-am facut treaba (inclusiv hartiile). De cand am observat ca nu mi s-au transmis anumite informatii, mi-a dat seama ca se incearca indepartarea mea, se spera sa ,,gresesc,, cu ceva. Daca as inceta sa-mi fac treaba probabil, nu as mai deranja, ar inceta toate acestea. Acum mi s-au repartizat si mai multe sarcini, probabil in speranta ca nu voi face fata. Insa nu s-a trecut in fisa postului, verbal doar inca.


@ vyo45

Nu am incercat, ar intra in atributiilor lor aceasta?

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare, va rog mult daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi. Unde si cum se poate sesiza faptul ca seful unui departament al unei institutii semneaza pontaje fictive pentru cativa angajati, de cativa ani de zile (acesti angajati nu se prezinta deloc la lucru). Ce lege se incalca prin semnarea unor pontaje fictive (banuiesc ca exista legislatie si pe partea de pontaje)? Mentionez ca pana in urma cu cateva luni, acesti angajati erau trecuti si in condica de prezenta (pentru cateva luni pe anul trecut au semnat condica retroactiv, cea mai mare parte nu este semnata; insa si pentru partea semnata programul la noi in departament coincide cu programul acestora intr-o alta institutie, acești angajați având mai multe locuri de muncă). De cateva luni, acești angajați, au fost ,,eliminati,, din condica de prezenta, așa ca mai figureaza doar in pontaj si in programul de lucru (deoarece ,, deranja,, faptul ca apareau luni intregi nesemnate). Oricum numele acestora nu figureaza pe nici un act semnat, nu au dovada ca lucreaza la noi, decat pontajul (si programul de lucru, care se alcatuieste in avans pentru o luna). Nu are sens sa se sesizeze resursele umane sau conducerea institutiei, este cunoscuta situatia la acest nivel. Oare semnaland aceste fapte nu imi fac mai mult mie rau, fara sa se ia alte masuri? Ce altceva se poate face pentru stoparea acestor nereguli? Va rog sa ma sfatuiti ce as putea sa fac, mai ales ca mai sunt multe alte nereguli, printre care faptul ca unii angajati, sunt supraincarcati cu sarcini, altii sunt ,,protejati,, (este vorba de angajati cu acelesi functii in acelasi departament). Va multumesc mult pentru raspuns.
Răspuns la discuția cic - modalitate de lucru legala
Multumesc mult pentru raspuns.

Si va doresc Sarbatori Fericite!
Buna ziua,
Sunt in CIC de cateva luni. Una din firmele la care lucrez (cu contract de munca) au nevoie de serviciile mele. As vrea sa va intreb daca este legal sa imi desfasor activitatea ocazional la aceasta firma, fara a primi pe perioada cic nici un salar, eventual sa primesc un premiu/bonus la intoarcerea din cic (am inteles ca nu este permis in aceasta perioada sa obtin venituri)? Sau aceasta inseamna deja ,,munca la negru,, (nu vreau asa ceva)? Mentionez ca nu as avea mult de lucru, cam o data pe luna, aproximativ o ora, unele servicii le pot efectua acasa, cand doarme cel mic. Am avut o colaborare buna cu cei de la firma, imi place ceea ce fac si chiar as fi dispusa sa lucrez pentru ei, chiar fara venituri in aceasta perioada. Exista o modalitate de contract, eventual un contract de voluntariat, care sa poata fi incheiat pe perioada cic? Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns.