Semnarea unui pontaj atrage dupa sine primirea unui salariu. Trebuie sa depuneti plangere penala impotriva persoanelor care fac aceste falsuri.
Codul penal prevede ca aceste fapte sunt infractiuni :
ART. 288
Falsul material în înscrisuri oficiale
Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau
prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se
pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Falsul prevăzut în alineatul precedent, săvârşit de un funcţionar în exerciţiul
atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Sunt asimilate cu înscrisurile oficiale biletele, tichetele sau orice alte
imprimate producătoare de consecinţe juridice.
Tentativa se pedepseşte.
ART. 289
Falsul intelectual
Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un
funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau
împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a
insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5
ani.
Tentativa se pedepseşte
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
freeelis
Persoanele pentru care se semneaza acest pontaj fictiv, au fisa postului la noi, cu atributii, actele ar trebui sa fie emise de la noi. Stiu sigur ca nu sunt acte emise cu numar de inregistrare de la noi, si nici acte semnate la noi in departament (intotdeuna se fac in doua / trei exemplare, in functie daca mai trebuie sa junga si altundeva decat la conducere, un exemplar ramane la noi inregistrat). Ceea ce stiu sigur, ca acum vreo doi ani, una din persoanele fictive a inlocuit seful de departament cateva zile (eu nu eram la lucru in aceea perioada, stiu de la cei care au lucrat atunci), avand decizie de inlocuire, dar nu s-a prezentat la lucru, doar a semnat ca este de acord sa preia functia de conducere pentru acele zile (sigur a semnat, altfel nu este posibil). Pontajul nu cred ca l-a semnat acea persoana in acele zile (ar fi singurul act semnat de la noi din departament si doar atunci, dar nu cred ca a facut aceasta). Sunt mai multe persoane in departament care pot sa confirme ca nu sunt prezenti la lucru, nu stiu daca are vreo importanta asta. Noi intocmim aproape zilnic acte catre alte departamente sau catre conducere, de aceea stiu ca nu exista din partea lor, inregistrate de la noi din departament. Nu stiu, ar mai fi posibil, daca ei sunt angajati la noi in departament, cu atributii de la noi, sa emita acte altfel, avand alte atributii decat cele din fisa postului? Sigur nu se prezinta la lucru, chiar si seful recunoaste aceasta. Daca au fisa postului cu atributii la noi in departament, nu ar tebui ca hartiile emise sa fie de la noi din departament? Au fost ,,eliminati,, din condica de prezenta (la hotararea sefului), de teama unor controale inopinate de la alte institutii, care ar putea observa nesemnarea condicii timp indelungat.
Problema este, eu sunt o persoana care incerc sa-mi fac treaba, nu conteaza daca stau neplatita peste program sau ma intorc seara la lucru daca este nevoie (nu avem voie sa ne trecem ore suplimentare), insa prin natura muncii mele sesisez uneori anumite probleme, si astfel deranjez unele persoane si unele interese (inclusiv ale sefului, desi nu ar trebui sa fie asa, ci sa avem aceleasi interese din punct de vedere profesional). Nici nu sunt omul care sa linguseasca, nici nu am timp de asa ceva. Mi s-a spus sa incetez (si cu aluzii si direct, in utima vreme), dar asta inseamna sa nu-mi fac treaba si nu pot. Atunci au inceput diferite sicanari verbale si aluzii, critici nefondate si alte nimicuri care sunt insa foarte suparatoare (uneori am plans acasa cand am vazut ce se intampla), nu vreau sa intru in detalii, uneori izolarea mea si a celor care ma ajuta in munca, mai ales prin netransmiterea unor date care sunt importante pentru munca desfă?urată. Am iesit cu bine pana acum din cateva situatii, datorita faptului ca sunt constiincioasa si mi-am facut treaba (inclusiv hartiile). De cand am observat ca nu mi s-au transmis anumite informatii, mi-a dat seama ca se incearca indepartarea mea, se spera sa ,,gresesc,, cu ceva. Daca as inceta sa-mi fac treaba probabil, nu as mai deranja, ar inceta toate acestea. Acum mi s-au repartizat si mai multe sarcini, probabil in speranta ca nu voi face fata. Insa nu s-a trecut in fisa postului, verbal doar inca.
@ vyo45
Nu am incercat, ar intra in atributiilor lor aceasta?
1. ITM-ul ce sa verifice ? ... faptul ca cele persoane nu sunt la munca , dar sunt prezente in pontaj ? ... nu are o astfel de competenta, este problema angajatorului daca procedeaza in felul acesta ... ITM-ul constata doar daca nu exista c.i.m. incheiat, transmis in REVISAL si alte aspecte legate de relatile de munca , nicidecum modalitatea de intocmire a pontajului ... infractiunile de natura penala sunt de competenta politiei sau parchetului.
2. Pontajul nu este semnat de salariati , ci de persoana abilitata in acest sens ... salariatii semneaza condica de prezenta ...
3. Este posibil ca acele persoane sa aiba cumul de functii ?
4. Stabilirea atributiilor corespunzatoare fiecarui salariat, concretizate in fisa postului, reprezinta prerogativa exclusiva a angajatorului, care se va raporta, desigur, la obligatiile principale pe care si le asuma salariatul la incheierea contrcatului individual de munac.
Salariatul este obligat sa-si indeplineasca atributiile stabilite in sarcina sa in fisa postului ... indeplinirea unor sarcini nereglementate in fisa postului se face pe seama si pe riscul salariatului.