In situatia in care veniturile victimei incadrate in munca nu au suferit diminuari, desi integritatea corporala si insasi capacitatea de munca a acesteia au fost prejudiciate, ca urmare a faptei ilicite.
Se imbina prejudiciul patrimonial cu prejudiciul nepatrimonial - daune morale. S-a ajuns la concluzia acordarii de despagubiri banesti – fiind necesar ca victima sa depuna eforturi mai mari pentru realizarea aceluiasi randament etc. Partea vatamata este indreptatita la despagubiri echivalente cu efortul suplimentar, pe care trebuie sa il depuna in scopul realizarii acelor venituri, printr-o cantitate mai mare de munca, ori prin sporirea intensitatii muncii sale etc.
S-au acordat despagubiri banesti si pentru a compensa imposibilitatea victimei de a participa la viata sociala, de a viziona spectacole, de a face excursii etc., considerandu-se ca in acest mod victima va putea sa-si creeze o ambianta apta sa suplineasca bucuriile firesti ale existentei, care ii erau refuzate din pricina infirmitatilor cauzate de fapta ilicita.
Ma refer intr-o situatie, in care cineva nu mentioneaza expres forma in care a incheiat actul de donatie, specificand ca a incheiat cu cealalta parte o "conventie scrisa". Actul de donatie este supus formei autentice sub sanctiunea nulitatii, dar nu inteleg daca forma a fost respectata sau nu.
Cu multumiri
Este obligatoriu ca prin notiunea de conventie scrisa sa excludem posibilitatea formei autentice?
Cu multumiri
C.S.J., Sectia civila, decizia nr. 62 din 10 ianuarie 2010 - la stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie avute in vedere gravitatea si intensitatea durerilor fizice si psihice ale reclamantului, victima a faptei prejudiciabile, repercursiunile prejudiciului asupra situatiei sale sociale, inclusiv pe plan profesional si familial, precum si criteriul echitatii.
Judecatorul trebuie sa aprecieze o anumita suma globala, care sa compenseze pentru partea civila ceea ce ii lipseste ca urmare a faptei savarsite de inculpat - Trib. Jud. Brasov, decizia penala nr.762/1992; C.A. Bucuresti, Sectia a IV-a civila, decizia nr. 186/1999
Asadar, daca nu s-a tinut cont de acele criterii in aprecierea cuantumului sau cuantumul a fost apreciat eronat, el poate fi modificat.
In situatia in care reclamantul formuleaza pretentii pe temeiul unor articole ce nu sunt incidente in speta (ex: fiind vorba despre donatia cu sarcini, acesta solicita obligarea paratului la exercitarea obligatiei sale, invocand contractul de imprumut si imbogatirea fara justa cauza), instanta respinge actiunea ca ... ?
care este diferenta dintre actiune neintemeiata si actiune nefondata?
Cu multumiri
Va multumesc mult. Scuze de intarziere, am avut probleme cu accesarea contului.
Am reusit sa formuleze cererea de despagubiri pe motiv ca parintii sunt victime indirecte ale prejudiciului, intre fapta ilicita si prejudiciul suferit de acestia existand legatura de cauzalitate.
In situatia unui accident rutier, ce cauzeaza o stare vegetativa victimei, pe langa daunele morale si despagubirile cuvenite victimei, ar avea parintii victimei dreptul la daune morale ce apar ca justificate si de natura sa rascumpere greutatile si suferintele acestora in cresterea victimei?
Cu multumiri