avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Activitate darida

Activitate darida

Contează unde e situat apartamentul in bloc. Cele din zone marginale: parter, ultim etaj, colț, au prin proiect un SET mai mare decat cele dintre etaje, iar repartizarea coturilor se face dupa suprafata utila, pentru a se plăti după confortul termic concret. Cei 4,5 m.p. SET erau cei din proiect sau au fost desființări/debranșări în trecut? Linkul trimis de latka conține o eroare gravă!. 1. m.p. de SET are 504 w la temperaturi de 95/75, (normativ GP 67 pct. 1.2.2), nu 453 w. Autorul blogului confundă definiția SET cu valoarea de 453 w dintr-o formulă (pct. 3.1), care se înmulțește cu un coeficient de corecție din Tabelul 1 din normativ. Compara greșit 2 valori ce reprezinta aspecte diferite (525 w din definiția STAS cu 453 w din formula din GP 67, nu cu definitia SET din GP 67). Diferența fata de STAS 11984 din 1983 se referă și la temperatura aerului interior, care este de 20 gr C, nu 18, ca in STAS. La m.p. de 504 w, 8000 w au 15,8 m.p. SET. Exista coeficienti de corectie a SET, in functie de temperatura aer/apa in Tabelul din GP 67
[ link extern ]
Diferențierea modului de repartizare a costurilor de administrare în funcție de modul de realizare a activitații de administrare (contract de muncă, mandat, contract servicii) este la fel de stupidă și ilogică precum diferențierea în funcție de modul de plată a serviciilor (numerar sau prin ordin de plată)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este temei legal pentru a;a ceva. Primaria divagheaza, invocînd tot felul de citate cu texte legale inutile, face un fel de referat de drept civil despre contracte, procedura incheierii contractelor, teoria chibritului.
Ce treabă are contractul de administrare cu etapa ulterioară a repartizării costurilor acestor servicii?
Art. 93 nu este aplicabil, face parte din Secțiunea a 8-a - Repartizarea cheltuielilor de altă natură. ART. 91 Cheltuielile de altă natură reprezintă cheltuielile efectuate pentru plata unor servicii care NU POT FI repartizate după criteriile prevăzute la art. 75 alin. (2) lit. a) - e). Așadar, este o ipoteză SUBSIDIARĂ, iar asociația trebuie întîi să demonstreze că nu pot fi aplicate criteriile de la art. 75, al. 2. Obiectul cheltuielilor de altă natură e prevăzut la art. 92. Art. 93 se referă la orice alte categorii de cheltuieli, după cele enumerate în articolele anterioare, ultima categorie de cheltuieli.
Cheltuielile de administrare nu pot fi stabilite conf. art. 93, deoarece prevăd repartizează în conformitate cu NORMELE şi normativele avute în vedere la facturarea comună a acestora şi/sau în conformitate cu clauzele prevăzute în contractele încheiate cu furnizorii respectivelor servicii. Această ipoteză presupune un anumit specific al acelor servicii, care sunt reglementate prin norme speciale și presupun niște aspecte specifice, care nu permit aplicarea art. 75, al. 2.
Nici contractul, nici hotararaea Adunarii generale nu pot stabilii contra legii, o alta modalitate de repartizare.
Nu are nicio importanță modul de realizare a activitații de administrare (contract de muncă, mandat, contract servicii) în repartizarea costurilor cu acest serviciu. Contează modul în care aceste cheltuieli pot fi repartizate: nu e vorba d enr de persoane utilizatoare, consum tehnic, etc.
Art 85 include: personalul angajat sau CONTRACTAT al asociaţiei: alte servicii administrative către proprietatea comună. Că e salariu, remunerație sau factură, același efect îl are asupra proprietarilor

Oricum, mai ramane o problema nerezolvata in situatiile aste stupide cu 2 sisteme de incalzire diferite in acelasi bloc: transferurile de caldura prin pereti, care generaeza erori de zeci de procente. Problema exista si in cazul montarii de repartitoare. Daca cineva cu CT isi inchide toate robinetele poate abtine pana la 80% din necesarul de caldura daca sta intre etaje, fiind protejat termic de ceilalti si primind caldura de la apartamente le incalzite. Nu exista factori de corectie aplicati pentru aceasta situatie.desi literatura tehnica vorbeste despre asta.
Si in proiectul de Directiva 27/2012, publicat in Jurnalul Oficial al UE se prevedea aplicarea unor factori de corectie privind transferul de caldura dintre apartamente, dar a disparut in forma finala, deranja anumite afaceri.
Povesti. De 20 de ani nu se face echilibrarea si se vede la facturi. Numai daca nu s a schimbat recent practica.
Cu sau fara repartitoare, tot veti plati mult. Daca 13 din 20 de apartamente au CT, adica s-au debransat, asta inseamna dezchilibrul hidraulic al instalatiei. Concret, creste presiunea si debitul agentului termic fata de cel initial proiectat in rstul instalatiei functionale. Asta inseamna automat costuri mai mari. Robinetele termostatate montate pe calorifere are acelasi efect de debransare. Nu confundati inchiderea robinetelor la apa calda/rece cu inchiderea incalzirii. Fara echilibrare hidraulica nu veti scapa de facturi mari
Răspuns la discuția Caldura in apartament
Are dreptate în ipoteza în care nu ar exista regulatoare automate de presiune la bransamentele blocurilor/scarilor. În lipsa lor, intradevar se deregleaza reteaua, dar in Bucuresti stiu ca s-au montat asemenea regulatoare
Repartitor comun – aparatul inexistent în știință - e o prosteală.
NU EXISTĂ noţiunea de ”repartitor comun” în Standardul SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale căldurii …, identic cu cel european, EN 834:1994, nici în literatura tehnică.
Prosteala a fost introdusă prin Ordinului ANRSC nr. 343/2010, deși doar Comitetul European de standardizare poate reglementa caracteristicile reparittoarelor.
Repartitorul a fost inventat pentru determinarea indirectă a consumului unui radiator, dintr-o încăpere, nu a întregii instalaţii comune.
Studiul “Influenţa robinetelor termostatice asupra confortului utilizatorilor şi implicaţiile lor în mediul construit reabilitat” pr.dr. ing. R. Frunzulica, M/ S. Toropoc, M. Dinescu, Fac. de Instalaţii Bucureşti, p.18, 20 confirmă aceasta.
Ulterior chiar ANRSC recunoaște în Protocolul încheiat de ANRSC cu Asociația Inginerilor de Instalaţii din România în 2014, obligația de conformare a prevederilor din norma tehnică referitoare la repartitorul comun cu standardul 834 privind repartitoarele.

Debranșarea părților comune înseamnă desființarea parțială a instalației și e necesar proiect tehnic, deoarece afectează nu doar vecinii cu pereți comuni, ci și hidraulic (cantitățile de agent termic circulate) în restul instalației. Nu se poate fără acordul vecinilor afectați.

Răspuns la discuția debransare caldura
Un apartament dintre etaje, debransat total, are cam 80% din necesarul de caldura normal asigurat indirect
Răspuns la discuția debransare caldura
Colegiul Director al Asociației Inginerilor de Instalaţii din România a stabilit că debranșarea de la instalația de încălzire interioară este o desființare parțială a instalației, în sesul art. 18, al. 2 din Legea 10/1995, necesitînd o expertiză tehnică.
Decizia C.C.R. nr 740/2012 a stabilit că debranșarea încalcă art.14 din Legea nr. 230/2007 și implică o modificare a instalațiilor de distribuție a energiei termice aferente încălzirii, ceea ce afectează buna lor funcționare și implică "un dezechilibru hidraulic și termic față de sistemul inițial proiectat și realizat".