avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Activitate cristel padurean

Activitate cristel padurean

Răspuns la discuția Schimbare sistem de pensii
Imposibil de raspuns la aceasta intrebare?
Am 64 ani, sunt pensionar militar din 2011, in condițiile Legii 263/2010, cu vechime 20 ani in MApN si 10 ani in economie. La împlinirea vârstei de 65 de ani, pot solicita trecerea pensiei din sistemul MApN in sistemul public de pensii? Multumesc!
Singurele acte care mi-au fost înmînate pînă în momentul de faţă sunt:
- bonul fiscal de plată a sumei de 500 lei
- procesul verbal de restituire
Ambele datează din data de 30.12.2012, data la care mi-a fost ridicat autoturismul şi restituit după plata taxei de ridicare.
În această situaţie, cărei instanţe ar trebui să mă adresez? Este în ordine să adresez o plîngere la Judecătoria Mediaş (unde locuiesc) împotriva Biroului de ridicări auto Sibiu (unde a avut loc litigiul)? Menţionez că pîna în momentul de faţă nu mi-a fost înmînată o copie a Procesului Verbal de constatare a contravenţiei, PV pe care să îl contest. Autovehiculul a fost ridicat duminică, 30.12.2012, astăzi este 03.01.2013. Din relatările unor persoane care erau de faţă în momentul ridicării, nu a fost de faţă vreun agent al ploiţiei rutiere.Dacă era întocmit un PV cu ocazia ridicării autoturismului, nu era normal să-mi fie înmînat cu ocazia restituirii? Care este termenul în care ar trebui să primesc o copie a Procesului Verbal şi care este termenul legal în care pot depune o plîngere la o instanţă judecătorească? Vă mulţumesc.
Autovehicul parcat regulamentar, ridicat de catre Birou de ridicari auto. Am ridicat autoturismul din locul de depozitare la aprox. 30 minute dupa ce a fost luat. Am achitat suma de 500 lei (150 lei taxa de ridicare, 150 lei taxa de transport si 200 lei taxa de depozitare), pentru care am primit un bon fiscal si un proces verbal de restituire. Am fost anuntat ca s-a actionat in baza unei hotarari de consiliu local. Nu mi-a fost prezentat un proces verbal de constatare a contraventiei sau de ridicare a autoturismului. Nu mi s-a comunicat motivul ridicarii autoturismului si nici daca a fost de fata un agent al politiei rutiere. Ce pot face pentru a-mi recupera banii si pentru a actiona impotriva acestui abuz? Va multumesc pentru ajutor.
Cf. Legii nr.263/2010
Art. 107
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.

Întrebare: După cît timp în care se realizează stagiu de cotizare se poate cere recalcularea pensiei?


Mulţumesc mult pentru răspuns şi promptitudine.
Îmi cer scuze pentru neatenţie, am omis să întreb care este actul normativ care reglementează achitarea taxei de înmatriculare şi dacă amînarea se referă doar la autoturisme sau include toate categoriile de vehicule. Încă o dată scuze şi mulţumesc.
Vă rog să mă ajutaţi în clarificarea următoarelor:
1. Cum se numeşte, conform legislaţiei în vigoare, taxa care se plăteşte la cumpărarea unui autovehicul, fie adus din altă ţară, fie înmatriculat în România: de poluare, de primă înmatriculare, de înmatriculare, de etc...?
2. Pentru autovehiculele care fac obiectul vînzării/cumpărării şi care sunt deja înmatriculate în România înainte de 01.01.2007 se plăteşte taxa despre care cer lămuriri la pct.1 sau perceperea acesteia s-a amînat pînă după 01.01.2013 ?
3. Este prevăzut în actul normativ cine plăteşte această taxă: vînzătorul sau cumpărătorul?
Vă mulţumesc, aştept cu interes un răspuns documentat.
Dar nici soldaţii şi gradaţii voluntari, care sunt menţionaţi de art.6 1.I c) nu sunt în activitate la data împlinirii vîrstei standard de pensionare, deoarece cf. Legii nr. 384/2006, art.35:
(2) Limita maximã de vârstã pânã la care soldaţii sau gradaţii voluntari pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apãrãrii, dar nu poate depãşi 40 de ani. Aşadar şi ei sînt în rezervă.
În plus, în legea nr.263/2010, art 2 lit a) şi d) se precizeză:
Sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează avînd ca principii de bază:
a) principiul unicităţii, potrivit căruia statul organizează şi garantează sistemul public de pensii bazat pe aceleaşi norme de drept, pentru toţi participanţii la sistem;
d) principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege;

În codiţii de vîrste egale, stagii de cotizare în specialitate egale şi situaţii militare identice (rezervişti) soldaţii şi gradaţii voluntari au dreptul la pensie iar cadrele militare în rezervă nu îl au? Egalitatea se referă doar la obligaţii (contribuţie la fondul de pensii) nu şi la drepturi(pensie)?
Faptul că se stabilesc criteriile de vîrstă şi stagiu de cotizare în specialitate pentru militari prin referire la un articol ( Art.6 1.I.c) care stabileşte persoanele asigurate prin efectul legii (şi în care cadrele militare în rezervă nu puteau fi menţionate, nefiind asigurate prin efectul legii) exclude pentru cadrele militare în rezervă dreptul la pensie?