avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Activitate SimonaPascanu

Activitate SimonaPascanu

Răspuns la discuția CASS la vanzarea unui teren
Multumesc foarte mult pentru raspuns!
Buna ziua,

Pana in luna sept. a.c. am fost angajata cu CIM pe perioada determinata, angajatorul platindu-mi ultimul salariu si virand contributiile sociale aferente acestuia in luna octombrie a.c. Practic, am devenit persoana fara venituri din luna noiembrie. De atunci, nu am platit contributia de sanatate si nici nu am accesat serviciile medicale acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate.
Luna aceasta intentionez sa vand un teren, situatie in care voi inceta sa fiu persoana fara venituri si inteleg ca am obligatia sa platesc 5.5% din suma obtinuta in urma vanzarii ca si contributie la sanatate aferenta lunii Decembrie 2016?
Am inteles ca impozitul pe venitul realizat in urma vanzarii terenului se calculeaza si incaseaza direct de catre notar, inaintea autentificarii contractului de vanzare-cumparare. Imi puteti spune, va rog, daca tot notarul retine si contributia la sanatate si daca nu, cum si unde trebuie aceasta calculata si platita?

Va multumesc foarte mult pentru ajutor !
Discuție nulitate CIM
Buna seara,

Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu urmatoarea situatie:

In data de 6 iunie ac am semnat un Contract Individual de Munca cu o firma din Bucuresti care parea absolut in regula. Dupa semnare, Directorul Economic si de Resurse Umane m-a anuntat ca activitatea mea acolo trebuie sa inceapa imediat. Stiind de la angajarile anterioare ca, inainte de inceperea activitatii, trebuie facut examenul de medicina muncii,,pt care angajatorul trebuie sa-mi dea Fisa de Aptitudini si sa ma trimita la furnizorul sau de medicina muncii, am pus aceasta problema Directorului respectiv. Raspunsul pe care l-am primit a fost ca nu este nici o problema, pt ca examenul de medicina muncii se poate face oricand, ulterior angajarii.

Trecand deja peste o saptamana in care primesc invariabil acelasi raspuns, ma uit in Codul Muncii si vad ca neefectuarea acestui examen de medicina muncii inainte de angajare atrage nulitatea contractului de munca, nulitate care nu poate fi acoperita ulterior.

Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie? Cum pot rezolva? Ce obligatii contractuale mai am fata de acest angajator cand sunt pe un contract de munca nul, riscand oricand sa nu fiu platita???

Va multumesc foarte mult pentru orice sugestie !


Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Cateva clarificari la cele sugerate de Dvs.:

1) Administratorul blocului a venit, intr-adevar la primele inundatii si, data fiind localizarea acesteia (sub chiuveta/sifonul vecinului de sus), a conchis ca nu e vorba de vreo teava comuna, ci strict o problema la vecinul de sus. Ulterior, nici nu s-a mai deranjat sa vina (nu sta in bloc), afland ca inundatiile se produc sistematic in acelasi loc

2) Asigurarea mea cea facultativa, oriunde ar fi facuta, nu-I da dreptul asiguratorului sa intre peste vecinul/chiriasii de sus si sa-i repare cu forta defectiunile care determina aceste inundatii repetate. Eu impreuna cu asiguratorul trebuie sa asteptam sa se opreasca ploaia din tavan si apoi sa purcedem la reparatii. Ori exact aceasta etapa este de nesuportat – ploua cu saptamanile de cateva ori pe an. Ceea ce intr-adevar este de neacceptat – expunere continua la apa uzata menajera, nu pot folosi lumina din baie (apa din tavan curge direct pe aplicea din baie), nu pot folosi propria chiuveta, pt ca de sus curge apa murdara si bucati de tencuiala in dreptul ei, etc. Asiguratorul nu ma poate ajuta aici. Eu caut o posibilitate sa opresc / macar sa raresc aceste inundatii !

3) Legea 230, actualizata in 2015 defineste ca si contraventie neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, daca aceasta este de natura a prejudicia pe ceilalti proprietari (Art 56, aliniatul 1 c). Aliniatul 2 prevede sanctiuni cu amenzi de la 500 la 3000 RON pt asa ceva. Mai departe, se stipuleaza ca aceste contraventii pot fi constatate (si sanctiunile respective aplicate) la sesizarea oricarei persoane interesate, inclusiv de catre reprezentantii Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Nefiind jurist de profesie, nu-mi dau seama daca este suficient sa chem Politia in toiul unei inundatii ca sa faca process verbal de constatare si sa amendeze proprietarul????

Ma gandesc ca 2-3 amenzi de 3000 RON / an il vor determina sa-si repare defectiunile ! In plus, Procesele verbale facute de politie ma pot ajuta si sa demonstrez frecventa acestor inundatii intr-un eventual proces ulterior.

Astept cu deosebit interes parerile Dvs. si va multumesc foarte mult pentru ajutor !
Deocamdata Asociatia mi-a tot spus ca nu se poate implica in problema cu vecinul de sus, nefiind vorba de o defectiune la partile comune, ci strict la el in apartament. In aceste conditii, cine poate face o constatare formala a acestor inundatii repetate? Poate fi implicata Politia in astfel de situatii??? Nu ma intereseaza sa-mi plateasca reparatiile tavanului, tot ceea ce imi doresc este sa-si remedieze odata defectiunea si nu ma mai inunde sistematic!
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Legea 230 prevede cumva si obligatia Presedintelui Asociatiei / vreunui membru din Comitet / a administratorului de a veni in apartamentul meu, de a constata starea de fapt si de a semna un Proces verbal de constatare? Pana acum mi s-a tot spus ca nefiind o defectiune la coloanele comune, ci strict la vecinul de sus, dumnealor nu se pot implica !:(
Costul repararii tavanului ma preocupa mai putin; oricum repararea sa nu poate incepe decat cand se opreste inundatia. Problema mea este ca am astfel de inundatii sistematice, la 3-4 luni de zile si de fiecare data dureaza 2-3 saptamani ! Domnul de sus zice ca repara si problema reapare dupa cateva zile maxim luni. Incerc sa aflu daca se poate face ceva in acest sens.
Multumesc, am polita facultativa. Insa asiguratorul nu poate intra peste vecinul de sus sa-i repare tevile. Tot ce poate face asiguratorul este sa-mi gletuiasca si sa-mi zugraveasca mie tavanul si eventual sa-mi repare instalatia electrica pe care a curs apa, ceea ce nu-mi rezolva problema de fond a frecventei acestor inundatii, expunere continua si prelungita la apa menajera uzata provenind de la vecinul de sus, etc, etc.
Buna ziua,

Apelez la expertiza Dvs. pentru a incerca sa rezolv o situatie cu care ne confruntam de cca 6 ani de zile, de cand proprietarul apartamentului de la etajul superior l-a inchiriat. Problema consta atat in inundatiile extrem de frecvente, produse prin tavan (statistic, la fiecare 3-4 luni) , cat si la timpul mult prea lung necesar “remedierii” cauzelor acestor inundatii. Chiriasii dlui de sus nu raspund, nu-i intereseaza si de altfel nici nu au suficienta intelegere incat sa nu mai foloseasca apa pana la remedierea defectiunii, motiv pentru care noua ne ploua in baie cu saptamanile, tavanul este distrus, peretele ud, instalatia de iluminat din baie scrurcircuitata si schimbata de 3 ori deja, etc. Proprietarul apartamentului locuieste in alta parte si dupa primii ani de inundatii mi-a lasat un nr de mobil la care raspunde cand si daca are chef. Intr-un tarziu apare, vine sa vada cum curge apa prin tavan, zice ca repara, dupa care dispare. Apa se opreste pe moment, dupa care continua sa curga din nou peste cateva zile sau cateva luni in exact acelasi loc.

Administratorul blocului a venit in primii ani ori de cate ori l-am chemat sa constate inundatia, pana cand s-a lamurit ca problema nu e de la vreo teava comuna, ci strict de la domnul de sus. Spune ca a insistat si dansul telefonic la proprietar sa-si remedieze odata aceasta defectiune recurenta, dar ca mai mult de atat nu poate face, legea nedandu-I dreptul sa intervina in vreun fel pe proprietatea privata a cuiva. La ultima runda de inundatii care a ducat cca 3 saptamani si tocmai s-a incheiat, mi-a sugerat sa fac o cerere catre Asociatia de Proprietari prin care sa solicit inchiderea apei pe toata coloana respectiva, pt ca, citez “voi primi raspuns in 5-10 zile de la inregistrarea cererii”.

Intrebarea mea la Dvs, este daca cunoasteti vreo cale administrativa sau legala prin care vecinul de sus poate fi “mobilizat” sa-si remedieze defectiunea?

Va multumesc foarte mult pentru fiecare informatie, parere si sugestie !