avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nulitate CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nulitate CIM

Buna seara,

Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu urmatoarea situatie:

In data de 6 iunie ac am semnat un Contract Individual de Munca cu o firma din Bucuresti care parea absolut in regula. Dupa semnare, Directorul Economic si de Resurse Umane m-a anuntat ca activitatea mea acolo trebuie sa inceapa imediat. Stiind de la angajarile anterioare ca, inainte de inceperea activitatii, trebuie facut examenul de medicina muncii,,pt care angajatorul trebuie sa-mi dea Fisa de Aptitudini si sa ma trimita la furnizorul sau de medicina muncii, am pus aceasta problema Directorului respectiv. Raspunsul pe care l-am primit a fost ca nu este nici o problema, pt ca examenul de medicina muncii se poate face oricand, ulterior angajarii.

Trecand deja peste o saptamana in care primesc invariabil acelasi raspuns, ma uit in Codul Muncii si vad ca neefectuarea acestui examen de medicina muncii inainte de angajare atrage nulitatea contractului de munca, nulitate care nu poate fi acoperita ulterior.

Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie? Cum pot rezolva? Ce obligatii contractuale mai am fata de acest angajator cand sunt pe un contract de munca nul, riscand oricand sa nu fiu platita???

Va multumesc foarte mult pentru orice sugestie !


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:53, 14 Iunie 2016
1. Potrivit dispozitiilor art.57 alin.3 C.mun., nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege (de exemplu, prezentarea, după încheierea contractului de muncă, a certificatului medical din care reiese că persoana angajată este aptă de muncă )

2. Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu. (art.57 alin.5 C.mun.)

In doctrina s-a aratat ca : ". Recunoaşterea dreptului la salariu pentru persoana care a prestat munca, în cazul aplicării sancţiunii nulităţii, atrage necesitatea recunoaşterii şi a celorlalte drepturi decurgând din statutul de salariat, cum ar fi compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, dreptul la pata ajutoarelor în cadrul asigurărilor sociale de stat etc. Per a contrario, în cazul în care persoanei în cauză nu i se recunoaşte dreptul la salariu, atunci ea nu va beneficia nici de celelalte drepturi aferente calităţii de salariat. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 387) "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de muncă nul anulează drepturile şi indemnuzaţiile anterior constatării nulităţii acestuia? 1984a 1984a Bună ziua În cazul constatării de către ITM unui contract de muncă ca fiind nul pentru că nu s-au îndeplinit condiţiile legale de încheiere a ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca florin40 florin40 DACA UN CONTRACT DE MUNCA ESTE DECLARAT NUL ,STAGIUL DE COTIZARE LA CASA DE PENSII IN ACEA PERIOADA SE CONSIDERA VECHIME IN MUNCA.VA MULTUMESC. (vezi toată discuția)
Adeverinta medic de familie la angajare lilianan lilianan Buna ziua, adeverinta de la medicul de familie trebuie adusa inainte de angajare? Stiam la un moment dat ca se putea aduce si mai tarziu....Multumesc (vezi toată discuția)