Pana in luna sept. a.c. am fost angajata cu CIM pe perioada determinata, angajatorul platindu-mi ultimul salariu si virand contributiile sociale aferente acestuia in luna octombrie a.c. Practic, am devenit persoana fara venituri din luna noiembrie. De atunci, nu am platit contributia de sanatate si nici nu am accesat serviciile medicale acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate.
Luna aceasta intentionez sa vand un teren, situatie in care voi inceta sa fiu persoana fara venituri si inteleg ca am obligatia sa platesc 5.5% din suma obtinuta in urma vanzarii ca si contributie la sanatate aferenta lunii Decembrie 2016?
Am inteles ca impozitul pe venitul realizat in urma vanzarii terenului se calculeaza si incaseaza direct de catre notar, inaintea autentificarii contractului de vanzare-cumparare. Imi puteti spune, va rog, daca tot notarul retine si contributia la sanatate si daca nu, cum si unde trebuie aceasta calculata si platita?
Nu se plateste nicio contributie la cass la vanzarea unui bun imobil. Se plateste doar un impozit pe vanzare de 2 sau 3% functie de vechimea intrarii in posesie, 2 ani sau peste.