avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozite si contributii la vanzarea unui imobil de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozite si contributii la vanzarea unui imobil de către o persoană care nu lucrează cu CIM

Va adresez rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema. Nu sunt angajatîă şi doresc să vând un teren (terenul este proprietatea mea, moştenit în urma decesului tatălui meu). Aş vrea să ştiu, în afară de taxele notariale şi impozitul către stat pe care-l plătesc tot la notar, ce alte obligaţii fiscale mai am (plata CASS sau CAS). Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 07:27, 29 Noiembrie 2015
Numai impozitul specificat la art 77^1 Cod fiscal.
Vă mulţumesc mult. Cu scuzele de rigoare, aş vrea să vă mai întreb dacă există, totuişi, situaţii în care se plăteşte contribuţia la sănătate (5,5%) la vânzarea unui imobil propriu (apartament sau teren). Întreb asta deoarece am citit în presă despre unele cazuri în care persoane care nu realizau venituri şi nu erau asigurate în sistemul public de sănătate au fost puse să plătească, după 2-3 ani de la vânzarea unui imobil, CASS pentru suma aferentă acestei vânzări (plus penalităţile de întârziere) - iar într-un astfel de caz acest procent de 5,5% din suma respectivă are, evident, o valoare foarte mare (presupun că imobilul rerspectiv se încadrează la "orice venit impozabil"). Vă mulţumesc mult
Este adevarat ca in trecut ( pana in 2012) CNASS a facut aceste abuzuri profitand de o prevedere neclara a art. 257 lit.f din legea 95/2006.
Insa prin OUG 125/2011 competenta de administrare a contributiilor pt sanatate a fost transferata catre ANAF care functioneaza pe Codul Fiscal, modificat prin aceasi OUG
la care a fost introdus un nou articol 296^27 al.1 ,care reglementeaza in mod clar veniturile pentru care se datoreaza contributia.
Ulterior a fost modificata si legea 95/2006 fiind eliminata si acea prevedere neclara.(OUG 88/3013 :
1. La articolul 257, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins: „(2) Veniturile asupra carora se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate sunt prevazute in Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015
robert1958, utilizator
Vă mulţumesc din suflet pentru lămurire, eu am vândut în decembrie 2013 o garsomieră şi îmi era foarte frică să nu trebuiască să plătesc ceva, pentru că suma ar fi fost destul de mare şi banii s-au cam dus. Îmi cer scuze, dar vă mai rog să-mi spuneţi dacă ştiţi cumva dacă în această privinţă se va modifica ceva odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, la 1 ianuarie 2016. Încă odată, mulţumesc foarte, foarte mult
Nu. Ramane asa cum este .
Oricum vanzarea s-a facut intr-un moment in care legea excepta in mod expres acest tip de venit de la plata cass, deci nici o modificare ulterioara nu te va afecta.
S-ar putea ca la un moment dat sa se introduca plata contributiei pentru profitul obtinut din tranzactiile imobiliare, cea ce nu ar fi neconstitutional.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2015
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norme metoologice la oug 58/2010 draghici vasile botez draghici vasile botez Sunt pensionar si in acelas timp persoana fizica autorizata; Se poate intelege din art 2 la Normele Metodologice de aplicare a prevederilor art III din OUG ... (vezi toată discuția)
Persoanele care exercita profesii liberale platesc cass 5,5% sau 6,5% Georgeta U.A. Georgeta U.A. Buna ziua Potrivit art. 257 alin.2 lit.a din legea 95/2006 Începând cu 1 iulie 2008, cotele prevazute la art. 257 vor fi urmatoarele: ART. 257 ... (vezi toată discuția)
Contributii sanatate dragosionescu dragosionescu Am un contract de reprezentare cu un broker de asigurari. Pentru veniturile obtinute m-i s-a oprit impozit 16%. Am fost informt ca incepand cu lune IULIE 2012 ... (vezi toată discuția)