avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Activitate tsk766

Activitate tsk766

Răspuns la discuția Anulare Act Donatie
Va multumesc mult pentru raspunsuri! Apreciez promtitudinea dumneavoastra in a imi acorda sprijin. Problema in cazul meu este ca in baza acelui act de donatie, terenul a fost impartit in 2 parcele (cele mentionate) si inscris in Cartea Funciara sub numele matusii si al bunicului.

Pentru a putea dezbate succesiunea asupra unui astfel de bun, trebuie sa am contractul de vanzare-cumparare ca si titlu de proprietate (pe care il am) si un extras de CF sau un act de la primarie din care sa rezulte cine este trecut pe rolul de plata al impozitului. Acesta din urma, este pe alt nume, din cauza acestui act de donatie fals, de asta voiam sa va intreb daca este necesar sa il anulez prin instanta, sau pur si simplu merg la notar, explic situatia si ea poate fi rezolvata "amiabil".

Va multumesc aniticipat pentru raspuns!
Un act de donatie pentru un imobil (un teren) facut in fals in 1974* poate fi anulat numai prin instanta? Sau exista si alte cai?

*Bunicii au donat unei matusi jumatate si lor insisi jumatate din teren care apartinea prin contract de vanzare-cumparare tatalui meu, ei neavand niciun drept. Dealtfel pe pagina a doua a contractului se arata clar proprietar initial tatal meu, noii proprietari matusa si bunicul meu.

Ar trebui sa mentionez ca eu incerc sa dezbat succesiunea dupa tata.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Va supun atentiei situatia mea, tatal meu a decedat acum 5 ani si jumatate, pana la momentul de fata, din motive materiale nu am reusit sa deschidem succesiunea (mentionez ca singurii mostenitori suntem eu si mama mea, sotia acestuia timp de 18 ani pana la deces).

La sfarsitul anilor 50, tatal meu a achizitionat un teren intravilan in suprafata de 2000 mp, (ar trebui sa mentionez faptul ca in contractul de vanzare-cumparare, bunicul meu, tatal tatalui meu este cel mandatat pentru a face cumpararea, parintele meu fiind cadru militar in cealalta parte a tarii). Tot tata este cel care a inceput constructia unei case, dusa pana "la rosu". Intre timp a achizitionat o alta locuinta si fiind legea prin care se interzicea detinerea de 2 imobile de aceeasi persoana in perioada aceea (cel putin asta stiu de la el) casa "la rosu" a fost cedata surorii lui printr-o "intelegere intre frati", mentionez ca nu este un act autetificat legal, este pur si simplu o hartie semnata de tata, sora lui si tatal lor prin care tata cedeaza numai casa "la rosu" si primeste o despagubire. Acum intervine o problema, matusa mea, sora tatalui, nu a vrut sa ii dea niciun act atat tatalui meu, cu atat mai putin mie sau mamei mele, asta in zilele noastre, undeva din anul 2000 incoace. Tata nu a semnat niciun act notarial sau autentificat in vreo forma legala prin care sa cedeze orice lucru in ceea ce priveste terenul sau casa, iar mama mea imi spune ca este posibil ca bunicul inaintea decesului sa fi fost dus la notar pentru a autentifica ceva (desi nu avea si nu a avut niciodata, niciun drept asupra imobilului).

Tot la nivel de intelegere verbala, matusa mea a platit impozitul pe acest teren in schimbul folosirii lui si a culegerii fructelor de pe acesta, dar mai mult ca sigur l-a platit in numele ei.

In urma demersurilor facute de mine pentru a putea deschide procedura succesorala, am constatat cu stupoare ca terenul este impartit in 2 parcele egale, pe numele tatalui meu fiind 1000 mp, iar pe numele unchiului meu, sotul matusii cealalta 1000 mp. La ceva timp dupa, ei au descis succesiunea si la momentul de fata acea 1000 mp este pe numele verisoarei mele, fiica matusii, care este si unic mostenitor. Mentionez faptul ca desi nu am avut niciodata o relatie prea apropiata, dupa decesul tatalui meu ei ne contactau foarte des, principala lor intrebare fiind daca am facut succesiunea (s-ar putea sa fiu un pic paranoic, dar dupa ce au facut ei succesiunea nu ne-au mai contactat deloc).

Intrebarea mea este, cum ar putea ei sa intre in posesia terenului? Exista posibilitatea sa fi folosit uzucapiunea? Ce as putea face eu in acest context, mai ales ca nu am niciun act in original, contractul de vanzare-cumparare mentionat mai sus este in copie de la o vecina a matusii pentru ca terenul a fost in suprafata mai mare si spart in 4 bucati, fiind acelasi contract pentru 4 cumparatori.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Va multumesc mult pt raspuns!

Asta este o veste buna.=D>
Va salut din nou,

Am vazut ca au aparut normele de aplicare ale legii 263/2010, dar nu am vazut nicaieri ceva legat de cumulul pensiei de urmas cu salariul.

Inseamna ca nu conteaza valoarea salariului?

Va multumesc anticipat pt raspuns!
Mai mentionez ca, in legatura cu terenul, avem o hartie facuta in 1975 intre tatal meu, sora sa si bunicul meu in care se inteleg ca tata sa cedeze casa construita la rosu in favoarea surorii pt o despagubire in bani.

Aceasta hartie este semnata de cele 3 persoane tatal meu, bunicul si sora tatalui, dar nu este parafata de notar/avocat sau ceva oficial.

Eu deduc de aici ca nu numai terenul dar si casa este pe numele tatalui meu, dar actele de proprietate sunt la sora tatalui si e o situatie mai delicata caci niciuna din parti nu zice nimic legat teren sau casa.

Va multumesc pt raspunsuri si ajutor!

Nu avem contract cu fostul ICRAL, casa fiind contractata direct de la constructor (proprietate personala). Tatal meu a platit 10 pt apartament dar acela este singurul act.

Legat de teren pe rolul fiscal este trecut tatal meu si sora lui care sta in casa. Practic tatal meu avea terenul si sora sa casa.

Va multumesc pentru raspuns, da, locuiesc in Bucuresti. Dar daca m-as duce la Romconfort, mi-ar da act de proprietate pe numele tatalui, eu as vrea sa fac succesiunea si cred ca o pot face si cu acel proces verbal.

In ce fel mi-ati recomanda sa fac succesiunea (sa fie si mai avantajos material) prin notariat sau instanta?

Răspuns la discuția Succesiune nefacuta din 1927
Strabunicii nu au avut niciun act de proprietate, sau cel putin nu il avem noi.

Bunurile au ramas in familie la venirea comunistilor, nu au avut nicio problema cu ei.

Va multumesc!
Răspuns la discuția Succesiune nefacuta din 1927
In primul rand as vrea sa va multumesc pentru ajutorul dat.

Mama spune ca i s-a dat un titlu de proprietate pe teren nu si pe casa pe numele bunicilor dupa revolutie si asta ar fi cam tot.

Credeti ca actiunea in uzucapiune este cea mai buna solutie?

Va multumesc inca odata!
Daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema:

Gospodarie la tara, casa construita in 1927 si teren intravilan, nu s-a facut niciodata succesiune pe ea, au decedat stra-bunicii (care au construit casa) si bunicii. Bunicii au locuit aici si au platit impozitul peste 30 de ani. In prezent, plateste impozitul mama mea (de 18 ani incoace), care se si ocupa de gospodarie.

Cum se poate face succesiunea si ce taxe ar trebui achitate?

Mentionez ca mama mea are un frate care locuieste in alta parte si ca aceasta casa este afectata de inundatiile din 2005 si practic inabitabila.

Va multumesc anticipat pt raspuns!