Un act de donatie pentru un imobil (un teren) facut in fals in 1974* poate fi anulat numai prin instanta? Sau exista si alte cai?
*Bunicii au donat unei matusi jumatate si lor insisi jumatate din teren care apartinea prin contract de vanzare-cumparare tatalui meu, ei neavand niciun drept. Dealtfel pe pagina a doua a contractului se arata clar proprietar initial tatal meu, noii proprietari matusa si bunicul meu.
Ar trebui sa mentionez ca eu incerc sa dezbat succesiunea dupa tata.
Daca bunicii nu erau proprietarii acelui teren, ei nu putau face act de donatie, pentru ca nu poti dona ceva ce nu iti apartine.
Prin urmare actul acela nu are nici o valoare juridica,
Neavand drept de proprietate asupra terenului , bunicii dumneavoastra nu puteau perfecta un contract de donatie .( actul de donatie se incheie in forma autentica, ad validitatem).
Va multumesc mult pentru raspunsuri! Apreciez promtitudinea dumneavoastra in a imi acorda sprijin. Problema in cazul meu este ca in baza acelui act de donatie, terenul a fost impartit in 2 parcele (cele mentionate) si inscris in Cartea Funciara sub numele matusii si al bunicului.
Pentru a putea dezbate succesiunea asupra unui astfel de bun, trebuie sa am contractul de vanzare-cumparare ca si titlu de proprietate (pe care il am) si un extras de CF sau un act de la primarie din care sa rezulte cine este trecut pe rolul de plata al impozitului. Acesta din urma, este pe alt nume, din cauza acestui act de donatie fals, de asta voiam sa va intreb daca este necesar sa il anulez prin instanta, sau pur si simplu merg la notar, explic situatia si ea poate fi rezolvata "amiabil".