Asa este. Dar c.a.s nu se retinea la salarul brut care cuprindea si veniturile din orele supimentare.? In buletinul de calcul al pensiei , apare numai salarul de incadrare. Multumesc
Casa teritoriala de pensii nu stie daca s-a retinut si platit cas pentru orele suplimentare? Nu era o lege in acest sens? Cum pot verifica eu spusele angajatorului?Multumesc
Si atunci de ce atata tam-tam ca se vor lua in calcul veniturile suplimentare nepermanente9(ore suplimentare, prime, etc), daca se stia ca nu s-a retinut c.a.s. pentru ele? Multumesc
Buna ziua,
As vrea sa stiu daca pentru orele suplimentare efectuate in perioada 1977-2000 s-a retinut contributia pentru asigurari sociale de stat. Am depus o cerere la fostul angajator pentru o adeverinta conform Anexa 6 din Legea 360/2023 si mi s-a spus verbal ca pentru orele suplimentare si alte venituri nepermanente nu s-a retinut aceasta contributie , ci numai pentru salarul tarifar de incadrare si sporuri permanente care au fost trecute in cartea de munca . Din pacate nu mai am fluturasii de salariu din acea perioada. Sunt pensionar la limita de varsta din anul 2011.
Va multumesc
Fostul angajator refuza sa-mi elibereze aceasta adeverinta pe motiv ca nu are baza legala iar casa judeteana de pensii nu ma lamureste si imi da paragrafe din Legea 263/2010 art.(165)si din ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr.487/2021 art.4 alin.(1) si art.5 alin(1) (exact asa cum a facut si fostul angajator) din care nu am inteles
daca se iau in calcul veniturile suplimentare(prime, ore suplimentare) pentru care s-a retinut contributia de asigurari sociale si care nu au fost trecute in cartea de munca. Fostul angajator nu este obligat sa-mi dea adeverinta solicitata?
Va multumesc
Buna ziua,
Am auzit ca au fost adoptate Normele de aplicare a L 360/2023.
Prevad aceste Norme ca , la recalcularea pensiei din 01.09.2024 ,se considera si veniturile care nu au fost trecute in cartea de munca(ore suplimentare, prime, etc) , asupra carora s-a datorat contributia de asigurari sociale si care nu s-au luat in calcul la stabilirea pensiei?
Va multumesc.
Am uitat sa mentionez ca sunt pensionar din anul 2011 si am cerut de la fostul angajator, asa cum prevede Legea 360/2023 ,o adeverinta cu veniturile care nu sunt trecute in cartea de munca (ore suplimentare, prime, etc) asupra carora s-a datorat si s-a retinut contributia de asigurari sociale pana la data de 01.04.2001, aceasta fiindu-mi necesara pentru recalcularea pensiei din 01.09.2024.
Multumesc
Buna ziua,
Au fost publicate normele de aplicare a noii legi a pensiilor?
Am cerut adeverinta conform anexa 6 din noua lege a pensiilor si am primit raspuns de la fostul angajator ca nu are temei legal pentru aceasta.
Va multumesc
Buna ziua . Am cerut aceste adeverinte de la fostul angajator, dar acesta refuza sa mi le dea , pe motiv ca nu are temei legal. Pe angajatori nu-i obliga legea sa elibereze aceste adeverinte? Multumesc,
Buna ziua
As vrea sa stiu daca noua lege a pensiilor prevede ca , la recalculare,se vor lua in calcul toate veniturile suplimentare (ore suplimentare, prime, etc.) care nu au fost luate in calcul la stabilirea pensiei initiale(sunt pensionar din anul 2011)
Va multumesc,
Va multumesc