avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Activitate Tiberiu Savoaia

Activitate Tiberiu Savoaia

Răspuns la discuția Fisa postului
Chiar daca ma raportez la prevederile legale pe care le invocati in sprijinul opiniei dvs., tot nu va pot da dreptate.
Asa cum ati aratat, art. 40 prevede ca:
(1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
........................................................................
b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, în condiţiile legii şi/sau în condiţiile contractului colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi;
c) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor.

Deci, atributiile pot fi stabilite in conditiile legii, care lege dispune ca acestea sa fie stabilite prin CIM, asa cum am aratat.
Pe de alta parte, dispozitiile cu caracter obligatoriu pot fi date sub rezerva legalitatii lor, iar legea dispune ca acestea trebuie sa fie in conformitate cu atributiile cuprinse in CIM, mai exact in fisa postului.
Pe de alta parte, sunt convins ca, in momentul in care Romania va deveni o tara bananiera, moment care, fie vorba intre noi, nu este departe, angajatorul va avea posibilitatea de a modifica unilateral fisa postului salariatului.
Răspuns la discuția Fisa postului
Niciodata nu mi-a placut sa fac afirmatii sau sa exprim opinii neargumentate.
Asa ca, sa vedem ce spune Codul Muncii:
ART. 16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana.
.................................................................................................................................
ART. 17
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(1^1) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
(2) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
......................................................................................................................
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului;
.......................................................................................................
(3) Elementele din informarea prevazuta la alin. (2) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.

Deci:
1. fisa postului face parte integranta din contractul individual de munca
2. orice modificare a fisei postului constituie o modificare a insasi CIM, operatiune ce nu se poate efectua decat cu acordul ambelor parti contractante asumat prin inscris sub semnatura
3. singura particularitate a modificarii fisei postului este aceea ca, nefiind cuprinsa in insasi formularul CIM, dar facand parte integranta din acesta, nu este neaparat necesar un act aditional de modificare/completare a acesteia care sa fie depus si la ITM, fiind suficienta reeditarea fisei postului in 2 exemplare(cate un exemplar pentru fiecare parte) si semnarea acesteia de catre ambele parti contractante, in cazul existentei acordului acestora, bineinteles.
Răspuns la discuția Fisa postului
Fisa postului nu poate fi modificata unilateral, fara consimtamantul scris al salariatului. Orice modificare a fisei postului constituie o modificare a contractului individual de munca, operatiune ce, evident, nu se poate face unilateral, ci numai prin acordul partilor contractante.
Răspuns la discuția credite
contractele de credit reprezinta titluri executorii, deci bancile nu au nevoie de mijlocirea unei instante judecatoresti, putand sa treaca direct la executare silita pentru a recupera astfel de creante.
Răspuns la discuția credite
In nici un caz. Popririle cumulate nu pot depasi jumatate din salariul net.
Sa va prezentati la organul de politie si sa predati permisul, asa cum prevede legea. In cazul in care nu procedati astfel si sunteti depistat in trafic la volan, vi se va intocmi dosar penal pentru conducere fara drept.
Răspuns la discuția credite
Cu siguranta se va infiinta poprirea asupra salariului dvs., insa trebuie a retineti ca retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Pe de alta parte, daca dvs. considerati ca executarea silita nu se face corect, in sensul ca nu se respecta prevederile procedurale executionale ori ca suma ce se urmareste nu este cea reala, puteti promova o contestatie la executare la judecatorie.
Răspuns la discuția Fisa postului
Modificarea unilaterala a fisei postului are semnificatia modificarii unilaterale a contractului individual de munca, operatiune ce nu poate fi efectuata, din punct de vedere legal, decat cu acordul ambelor parti, angajator si angajat. Prin urmare, modificarea unilaterala a fisei postului nu are nici un efect si nu poate crea obligatii noi pentru dvs. Asadar, bineinteles ca puteti refuza indeplinirea unor astfel de noi atributiuni neasumate sub semnatura de catre dvs. In cazul in care angajatorul insista si abuzeaza de pozitia sa, va puteti adresa instantei de judecata.
Răspuns la discuția Obligatie semnare factura?
Faptul ca semnati pe factura nu are semnificatia atestarii veridicitatii si corectitudinii celor consemnate in respectivul document, ci atesta doar faptul comunicarii facturii respective.
Răspuns la discuția Angajare
Angajarea unei persoane, pe perioada determinata, pe un anumit post, cat timp contractul titularului este suspendat, este posibila, conform prevederilor din Codul Muncii, insa cel ce este astfel angajat trebuie sa indeplineasca conditiile de pregatire necesare ocuparii postului in cauza. Din cele ce ati postat rezulta ca, de fapt, au creat un nou post, prin eliminarea din fisa postului a atributiunilor ce necesitau studii superioare juridice, probabil cu nerespectarea organigramei aprobate pentru institutia respectiva.